Smakowite placuszki z cukinii i marchewki
Przepis na placuszki z cukinii i marchewki, który znajdziecie poniżej, to jeden z naszych ulubionych przepisów na wytrawne placki. Koniecznie wypróbuj, są na prawdę smaczne.
Lubię placki za ich uniwersalność. W szczególności dla dzieci to super danie ponieważ są poręczne i mało brudzące. Świetnie nadają się praktycznie na każdy posiłek, nawet do obiadu taka wytrawna wersja będzie super dodatkiem.
Te placuszki z cukinii i marchewki są świetnym jedzonkiem na wynos - w podróż, na spacer, na piknik, ponieważ smakują dobrze zarówno na ciepło jak i zimno, więc nie trzeba się martwić o podgrzewanie. Są fajnym pomysłem na zdrowy posiłek zarówno dla Twojego dziecka jak i całej rodziny. Polecam podawać z porcją ulubionych warzyw oraz resztą jogurtu, który zostaje z przepisu - można też zrobić z niego sos czosnkowy.
Lista składników:
1 czubata łyżka mąki (ok. 30 gramów) ja użyłam mąki orkiszowej jasnej, może być zwykła pszenna
1 łyżka jogurtu naturalnego (kupuję w Lidlu marki Pilos)
1 jajko
około połowa małej marchewki (25 gramów)
około 1/3 małej cukinii (60 gramów)
1 łyżeczka ziół prowansalskich
opcjonalnie odrobina posiekanego szczypiorku
Wykonanie:
1. Cukinię i marchew ścieramy na tarce o małych oczkach, a szczypiorek drobno siekamy.
2. Białko jaja ubijamy.
3. Do białka dodajemy żółtko oraz jogurt i lekko miksujemy. Dodajemy mąkę i ponownie delikatnie miksujemy do połączenia składników.
4. Odciskamy z wody marchew oraz cukinię i dodajemy ją wraz ze szczypiorkiem oraz ziołami do masy i delikatnie mieszamy łyżką.
5. Łyżeczką/łyżką nabieramy masę, formujemy placuszki i smażymy na rozgrzanej patelni, na małej mocy kuchenki, pod przykryciem, z dwóch stron, do zarumienienia.
Uwagi:
- Placuszki smażyłam na patelni z powłoką nieprzywierającą bez tłuszczu, jeśli używasz zwykłej patelni, zapewne będzie konieczność użycia tłuszczu.
- Placuszki można przechowywać w lodówce oraz mrozić.
- Z tej porcji ciasta wychodzi około 11 sztuk mniejszych placków.
29.09.22
Zobacz także:
Jak zachęcić dziecko do jedzenia? Poznaj 3 sposoby, które oswoją Twoje dziecko ze zdrowym jedzeniem
Jak zachęcić dziecko do jedzenia zdrowych i wartościowych posiłków? Poznaj 3 sposoby, które oswoją Twoje dziecko z jedzeniem. Wprowadź dziecko w świat zdrowego jedzenia i spraw, aby było to przyjemnością, a nie przymusem.
Najlepszy domowy kisiel mango-ananas
Sprawdź przepis na ten pyszny domowy kisiel! Jest banalnie prosty w wykonaniu, a do tego bije na głowę te gotowce ze sklepu. Taki domowy kisiel jest zdrowszą opcją od tych paczkowanych, a robi się go tylko chwilę dłużej. Wersja smakowa, którą Ci tu proponuje jest moim zdaniem najsmaczniejsza ze wszystkich, które jadłam. Domowy kisiel to super pomysł na podwieczorek, deser czy przekąskę dla niemowlaka, starszaka i całej rodziny.
Jak przygotować się na wyjazd z dzieckiem pod kątem żywieniowym?
Sprawdź jak dobrze przygotować się na wyjazd z dzieckiem! Przydatne produkty, które pomogą Ci z żywieniem w drodze dla całej rodziny.
Dodaj komentarz
Zaobserwuj mnie na Instagramie!
A jak długo w zamrażarce takie placki można przechowywać?
Z tego co pamiętam to najlepiej przechowywać tego rodzaju potrawy miesiąc.