Smakowite placuszki z cukinii i marchewki

Pyszne placuszki z cukinii i marchewki dla całej rodziny

Przepis na placuszki z cukinii i marchewki, który znajdziecie poniżej, to jeden z naszych ulubionych przepisów na wytrawne placki. Koniecznie wypróbuj, są naprawdę smaczne.

Lubię placki za ich uniwersalność. W szczególności dla dzieci to super danie ponieważ są poręczne i mało brudzące. Świetnie nadają się praktycznie na każdy posiłek, nawet do obiadu taka wytrawna wersja będzie super dodatkiem.

Te placuszki z cukinii i marchewki są świetnym jedzonkiem na wynos - w podróż, na spacer, na piknik, ponieważ smakują dobrze zarówno na ciepło jak i zimno, więc nie trzeba się martwić o podgrzewanie. Są fajnym pomysłem na zdrowy posiłek zarówno dla Twojego dziecka jak i całej rodziny. Polecam podawać z porcją ulubionych warzyw oraz resztą jogurtu, który zostaje z przepisu - można też zrobić z niego sos czosnkowy.

Lista składników:

1 czubata łyżka mąki (ok. 30 g) ja użyłam mąki orkiszowej jasnej, może być zwykła pszenna

separator składniki przepisu

1 łyżka jogurtu naturalnego (kupuję w Lidlu marki Pilos)

separator składniki przepisu

1 jajko

separator składniki przepisu

25 g marchewki

separator składniki przepisu

60 g cukinii

separator składniki przepisu

0,5 łyżeczki ziół prowansalskich

separator składniki przepisu

opcjonalnie odrobina posiekanego szczypiorku

Wykonanie:

1. Cukinię i marchew ścieramy na tarce o małych oczkach, a szczypiorek drobno siekamy.

2. Białko jaja ubijamy.

3. Do białka dodajemy żółtko oraz jogurt i lekko miksujemy. Dodajemy mąkę i ponownie delikatnie miksujemy do połączenia składników.

4. Odciskamy z wody marchew oraz cukinię i dodajemy ją wraz ze szczypiorkiem oraz ziołami do masy i delikatnie mieszamy łyżką.

5. Łyżeczką/łyżką nabieramy masę, formujemy placuszki i smażymy na rozgrzanej patelni, na małej mocy kuchenki, pod przykryciem, z dwóch stron, do zarumienienia.

Uwagi:

  • Placuszki smażyłam na patelni z powłoką nieprzywierającą bez tłuszczu, jeśli używasz zwykłej patelni, będzie konieczność użycia tłuszczu.
  • Placuszki można przechowywać w lodówce oraz mrozić.
  • Z tej porcji ciasta wychodzi ok. 11 sztuk mniejszych placków.

Malwina Trzcińska

29.09.22

Zobacz także:

Przepyszny domowy budyń czekoladowy gryczany

Przepyszny domowy budyń czekoladowy

Szukasz przepisu na domowy budyń czekoladowy? Może nie wiesz co zrobić dziecku pysznego, ale i zdrowego na drugie śniadanie czy podwieczorek? Sprawdź koniecznie ten przepis na pyszny domowy budyń czekoladowy, który zbiera same dobre opinie. Posmakujcie i się przekonajcie, czy i Wam zasmakuje.

chlebek bananowy bez jajka

Przepyszny chlebek bananowy bez jajka

Chlebek bananowy bez jajka nie dość, że przepyszny to jeszcze odpowiedni dla alergików, a także prosty i szybki w wykonaniu! Ponadto jest bez cukru, bez nabiału, a także bezglutenowy!

komosanka dla niemowlaka

Pieczona komosanka dla całej rodziny

Poznaj pyszną alternatywę pieczonej owsianki! Zapraszam Cię do wypróbowania tego prostego przepisu pełnego wartości odżywczych i smaku! BEZ cukru, BEZ nabiału, BEZ jajek, BEZ glutenu!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

*
*

Zaobserwuj mnie na Instagramie!