Pyszne i proste babeczki dla niemowlaka jabłkowo-marchewkowe
Babeczki dla niemowlaka? Czemu nie! Babeczki nie muszą być pełne cukru żeby były smaczne. Dziś mam dla Was super smaczną propozycję babeczek zarówno dla niemowlaka jak i starszaka. Obie z Laurą się nimi zajadałyśmy! Są mięciutkie i lekko słodkie dzięki dodatkowi jabłka.
Bez nabiału, bez proszku do pieczenia czy sody. Szybkie i proste w wykonaniu. Myślę, że Wasze dzieci też je pokochają!
Wypróbuj też przepysznej wersji babeczek mango-pomarańcza. Daj koniecznie znać, które bardziej skradły Twoje serce.
🎉🎉🎉Wszystkie przepisy z mojego bloga, w tym ten, są już dostępne w naszej najnowszej aplikacji Mamo! Co dziś jemy?. 🤩
Oprócz przepisów w aplikacji znajdziesz wiele funkcji, które ułatwią Ci planowanie posiłków i pomogą w zdrowym żywieniu Twojego dziecka oraz całej rodziny. 👨👩👦
Sprawdź i przekonaj się, że gotowanie może być łatwiejsze i przyjemniejsze! 👩🍳
🎉🎉🎉Dowiedz się więcej o aplikacji tu: https://mamocodzisjemy.pl/aplikacja-mobilna/#packages
Lista składników:
1 średnia marchew (ok. 80 g)
1 średnie jabłko (ok. 160 g - w całości) (wychodzi ok. 125 g musu z tych owoców, ok. 4 dużych łyżek)
80 g mąki (3 łyżki z dużą górką) ja używam orkiszowej jasnej, można użyć zwykłej pszennej
2 jajka
2 pełne łyżeczki masła klarowanego (rozpuszczam w mikrofali i po rozpuszczeniu wychodzą 4 łyżeczki) - może być inny tłuszcz
opcjonalnie 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
Wykonanie:
1. Włączamy piekarnik na 180 stopni w termoobiegu.
2. Jabłko i marchew myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy na gładko.
3. Powstały mus mieszamy z żółtkami, cynamonem, mąką i tłuszczem.
4. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy łyżką z pozostałą masą.
5. Przelewamy do silikonowych foremek na babeczki do 3/4 wysokości i pieczemy około 17 minut.
Uwagi:
- Wychodzi około 8-10 sztuk babeczek
- Zamiast cukru pudru polecam użyć do posypania babeczek liofilizowanych sproszkowanych owoców. Super sprawdzi się jabłko lub mango.
- Do pieczenia babeczek używam foremek silikonowych.
- Takie babeczki można podawać od początków rozszerzania diety. Na początku jednak, warto skupić się na tym, żeby dziecko poznawało produkty osobno, tak aby miało szansę się z nimi oswoić i je polubić, a w babeczkach jest wszystko ukryte. Na przykład ja pierwsze placki smażone na suchej patelni zaserwowałam Laurze po około 2 miesiącach rozszerzania diety.
23.08.22
Zobacz także:
Rozszerzanie diety metodą BLW – nasze początki
Jak wyglądały nasze początki rozszerzania diety metodą BLW? Jakie plusy, a jakie minusy widziałam w tym sposobie odżywiania? Czy żałuję wybrania tej metody rozszerzania diety? Wszystkiego tego dowiesz się w tym poście.
Dlaczego liofilizowane owoce są doskonałym wyborem dla Twojego dziecka?
Jeśli ciekawi Cię co to w ogóle jest ta cała liofilizacja? Dlaczego warto zaprosić owoce liofilizowane do swojej kuchni? Czy są odpowiednie dla niemowląt? Do czego je wykorzystać? To zapraszam Cię do tego wpisu!
Pieczona komosanka dla całej rodziny
Poznaj pyszną alternatywę pieczonej owsianki! Zapraszam Cię do wypróbowania tego prostego przepisu pełnego wartości odżywczych i smaku! BEZ cukru, BEZ nabiału, BEZ jajek, BEZ glutenu!
Dodaj komentarz
Zaobserwuj mnie na Instagramie!
Witam. Czy babeczki mają być po upieczeniu trochę wilgotne w środku ? Czy całkowicie suche.
Cześć Paulina!
Babeczki są z tych bardziej wilgotnych 🙂
Czy one mają być całe takie mięciutkie ,,wilgotne”
Tak, tam jest sporo mokrych składników i babeczki wychodzą wilgotne i jako, że nie ma ani sody ani proszku do pieczenia to również nie wyrastają zbyt duże 😉 Za to idealne dla maluszków 🙂
Mi chyba wyszedł zakalec 😅
To są bardziej mokre babeczki i za duże nie rosną ponieważ nie ma tam ani proszku do pieczenia ani sody, za to jest dużo mokrych składników 😉 Takie typowe babeczki dla malucha 🙂 Mam nadzieję, że mimo wszystko smaczne 😉