Pyszne i proste babeczki dla niemowlaka jabłkowo-marchewkowe

Pyszne-i-zdrowie-babeczki-dla-niemowlaka-i-starszaka

Babeczki dla niemowlaka? Czemu nie! Babeczki nie muszą być pełne cukru żeby były smaczne. Dziś mam dla Was super smaczną propozycję babeczek zarówno dla niemowlaka jak i starszaka. Obie z Laurą się nimi zajadałyśmy! Są mięciutkie i lekko słodkie dzięki dodatkowi jabłka.

Bez nabiału, bez proszku do pieczenia czy sody. Szybkie i proste w wykonaniu. Myślę, że Wasze dzieci też je pokochają!

Wypróbuj też przepysznej wersji babeczek mango-pomarańcza. Daj koniecznie znać, które bardziej skradły Twoje serce.

🎉🎉🎉Wszystkie przepisy z mojego bloga, w tym ten, są już dostępne w naszej najnowszej aplikacji Mamo! Co dziś jemy?. 🤩

Oprócz przepisów w aplikacji znajdziesz wiele funkcji, które ułatwią Ci planowanie posiłków i pomogą w zdrowym żywieniu Twojego dziecka oraz całej rodziny. 👨‍👩‍👦

Sprawdź i przekonaj się, że gotowanie może być łatwiejsze i przyjemniejsze! 👩‍🍳

🎉🎉🎉Dowiedz się więcej o aplikacji tu: https://mamocodzisjemy.pl/aplikacja-mobilna/#packages

Lista składników:

1 średnia marchew (ok. 80 g)

separator składniki przepisu

1 średnie jabłko (ok. 160 g - w całości) (wychodzi ok. 125 g musu z tych owoców, ok. 4 dużych łyżek)

separator składniki przepisu

80 g mąki (3 łyżki z dużą górką) ja używam orkiszowej jasnej, można użyć zwykłej pszennej

separator składniki przepisu

2 jajka

separator składniki przepisu

2 pełne łyżeczki masła klarowanego (rozpuszczam w mikrofali i po rozpuszczeniu wychodzą 4 łyżeczki) - może być inny tłuszcz

separator składniki przepisu

opcjonalnie 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego

Wykonanie:

1. Włączamy piekarnik na 180 stopni w termoobiegu.

2. Jabłko i marchew myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy na gładko.

3. Powstały mus mieszamy z żółtkami, cynamonem, mąką i tłuszczem.

4. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy łyżką z pozostałą masą.

5. Przelewamy do silikonowych foremek na babeczki do 3/4 wysokości i pieczemy około 17 minut.

Uwagi:

  • Wychodzi około 8-10 sztuk babeczek
  • Zamiast cukru pudru polecam użyć do posypania babeczek liofilizowanych sproszkowanych owoców. Super sprawdzi się jabłko lub mango.
  • Do pieczenia babeczek używam foremek silikonowych.
  • Takie babeczki można podawać od początków rozszerzania diety. Na początku jednak, warto skupić się na tym, żeby dziecko poznawało produkty osobno, tak aby miało szansę się z nimi oswoić i je polubić, a w babeczkach jest wszystko ukryte. Na przykład ja pierwsze placki smażone na suchej patelni zaserwowałam Laurze po około 2 miesiącach rozszerzania diety.

Malwina Trzcińska

23.08.22

Zobacz także:

jak zachęcić dziecko do jedzenia

Jak zachęcić dziecko do jedzenia? Poznaj 3 sposoby, które oswoją Twoje dziecko ze zdrowym jedzeniem

Jak zachęcić dziecko do jedzenia zdrowych i wartościowych posiłków? Poznaj 3 sposoby, które oswoją Twoje dziecko z jedzeniem. Wprowadź dziecko w świat zdrowego jedzenia i spraw, aby było to przyjemnością, a nie przymusem.

Jak przygotować się na wyjazd z dzieckiem pod kątem żywieniowym

Jak przygotować się na wyjazd z dzieckiem pod kątem żywieniowym?

Sprawdź jak dobrze przygotować się na wyjazd z dzieckiem! Przydatne produkty, które pomogą Ci z żywieniem w drodze dla całej rodziny.

deser z chia bez cukru dla dzieci i dorosłych

Pyszny deser z chia bez dodatku cukru

Pyszny i zdrowy deser z chia bez dodatku cukru! Odpowiedni zarówno dla dziecka, jak i dorosłego! Prosty i szybki w wykonaniu!

6 komentarzy

  • Paulina pisze:

    Witam. Czy babeczki mają być po upieczeniu trochę wilgotne w środku ? Czy całkowicie suche.

  • Marta pisze:

    Czy one mają być całe takie mięciutkie ,,wilgotne”

    • Tak, tam jest sporo mokrych składników i babeczki wychodzą wilgotne i jako, że nie ma ani sody ani proszku do pieczenia to również nie wyrastają zbyt duże 😉 Za to idealne dla maluszków 🙂

  • Monika pisze:

    Mi chyba wyszedł zakalec 😅

    • To są bardziej mokre babeczki i za duże nie rosną ponieważ nie ma tam ani proszku do pieczenia ani sody, za to jest dużo mokrych składników 😉 Takie typowe babeczki dla malucha 🙂 Mam nadzieję, że mimo wszystko smaczne 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

*
*

Zaobserwuj mnie na Instagramie!