Pierś z kurczaka z piekarnika – czyli idealna wędlina dla niemowlaka
Pieczona w piekarniku pierś z kurczaka będzie idealnym zastępnikiem sklepowej wędliny. Oprócz tego, że świetnie nada się jako wędlina dla niemowlaka to także super pomysł na samodzielny obiad czy dodatek do sałatki. Pysznie smakuje także w tostach.
Szczególnie na początku rozszerzania diety dziecka mamy duże wątpliwości jaka wędlina dla niemowlaka jest odpowiednia. Większość tych sklepowych niestety ma podły skład, a także dużo soli. Dlatego taka pieczona pierś idealnie nada się jako taki zastępnik.
Pierś z kurczaka to raczej suche mięso i kiedy pierwszy raz robiłam tę potrawę obawiałam się, że takie właśnie wyjdzie. Jednak myliłam się i pozytywnie zaskoczyłam. Pierś wychodzi krucha i soczysta.
Jeśli zaserwujesz ją jako danie główne to możesz podać np. jak na zdjęciu z ryżem gotowanym z mrożonym groszkiem i marchewką z dodatkiem kurkumy i masełka. Do tego np. ulubiona surówka, sałatka z pomidorów lub ogórek kiszony.
Talerzyk ze zdjęcia, a także przyprawy ekologiczne kupisz w moim sklepie, do którego serdecznie Cię zapraszam :)
Lista składników:
1 duża lub 2 mniejsze piersi z kurczaka
4 łyżki oliwy z oliwek lub innego tłuszczu
1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżka czosnku niedźwiedziego
0,5 łyżeczki soli (dla starszych)
Wykonanie:
1. Przygotowujemy marynatę: wszystkie przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy z oliwą i wcieramy w pierś z kurczaka po czym wkładamy do lodówki najlepiej na noc lub cały dzień.
2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni góra-dół.
3. Kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym (jeśli mamy dwie mniejsze piersi to układamy jedna na drugiej), przykrywamy pokrywką i pieczemy 15 min.
4. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut.
18.04.23
Zobacz także:
Zaczarowane placki z buraka i jabłka
Proste i szybkie w przygotowaniu placki z burakiem i jabłkiem. Idealne dla całej rodziny!
Najlepszy domowy kisiel mango-ananas
Sprawdź przepis na ten pyszny domowy kisiel! Jest banalnie prosty w wykonaniu, a do tego bije na głowę te gotowce ze sklepu. Taki domowy kisiel jest zdrowszą opcją od tych paczkowanych, a robi się go tylko chwilę dłużej. Wersja smakowa, którą Ci tu proponuje jest moim zdaniem najsmaczniejsza ze wszystkich, które jadłam. Domowy kisiel to super pomysł na podwieczorek, deser czy przekąskę dla niemowlaka, starszaka i całej rodziny.
5 powodów, dla których różnorodność w diecie dziecka jest ważna
Zdrowa i zrównoważona dieta ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego rozwoju dziecka. Jednym z kluczowych elementów zdrowego odżywiania jest…
Zaobserwuj mnie na Instagramie!