Pierś z kurczaka z piekarnika – czyli idealna wędlina dla niemowlaka

pierś z kurczaka z piekarnika - idealna wędlina dla niemowlaka

Pieczona w piekarniku pierś z kurczaka będzie idealnym zastępnikiem sklepowej wędliny. Oprócz tego, że świetnie nada się jako wędlina dla niemowlaka to także super pomysł na samodzielny obiad czy dodatek do sałatki. Pysznie smakuje także w tostach.

Szczególnie na początku rozszerzania diety dziecka mamy duże wątpliwości jaka wędlina dla niemowlaka jest odpowiednia. Większość tych sklepowych niestety ma podły skład, a także dużo soli. Dlatego taka pieczona pierś idealnie nada się jako taki zastępnik.

Pierś z kurczaka to raczej suche mięso i kiedy pierwszy raz robiłam tę potrawę obawiałam się, że takie właśnie wyjdzie. Jednak myliłam się i pozytywnie zaskoczyłam. Pierś wychodzi krucha i soczysta.

Jeśli zaserwujesz ją jako danie główne to możesz podać np. jak na zdjęciu z ryżem gotowanym z mrożonym groszkiem i marchewką z dodatkiem kurkumy i masełka. Do tego np. ulubiona surówka, sałatka z pomidorów lub ogórek kiszony.

Talerzyk ze zdjęcia, a także przyprawy ekologiczne kupisz w moim sklepie, do którego serdecznie Cię zapraszam :)

Lista składników:

1 duża lub 2 mniejsze piersi z kurczaka

separator składniki przepisu

4 łyżki oliwy z oliwek lub innego tłuszczu

separator składniki przepisu 1 łyżka majeranku separator składniki przepisu

1 łyżka papryki słodkiej

separator składniki przepisu

1 łyżka czosnku niedźwiedziego

separator składniki przepisu

0,5 łyżeczki soli (dla starszych)

Wykonanie:

1. Przygotowujemy marynatę: wszystkie przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy z oliwą i wcieramy w pierś z kurczaka po czym wkładamy do lodówki najlepiej na noc lub cały dzień.

2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni góra-dół.

3. Kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym (jeśli mamy dwie mniejsze piersi to układamy jedna na drugiej), przykrywamy pokrywką i pieczemy 15 min.

4. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut.

Malwina Trzcińska

18.04.23

Zobacz także:

pieczone rzodkiewki

Pieczone rzodkiewki

Super smaczne pieczone rzodkiewki mają delikatny smak. Dzięki pieczeniu pozbywamy się ich ostrości. Będą świetnym dodatkiem do obiadu, kolacji czy śniadania. Mogą również być pyszną i zdrową samodzielną przekąską.

Najlepsza naturalna witamina C dla dzieci i całej rodziny

Witamina C dla dzieci – jaką wybrać, dlaczego jest tak ważna i jakie ma właściwości?

Zastanawiasz się czy i jaką witaminę C suplementować? Do czego witamina C jest nam potrzebna i jakie ma właściwości? Czy wspomaga ona odporność naszą i naszych dzieci? Tego dowiesz się w tym wpisie.

kruche rogaliki bez cukru

Kruche rogaliki bez cukru

Przepyszne, proste i szybkie w przygotowaniu kruche rogaliki bez cukru, które z łatwością zrobisz ze swoim dzieckiem!

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

*
*

Zaobserwuj mnie na Instagramie!