Pierś z kurczaka z piekarnika – czyli idealna wędlina dla niemowlaka
Pieczona w piekarniku pierś z kurczaka będzie idealnym zastępnikiem sklepowej wędliny. Oprócz tego, że świetnie nada się jako wędlina dla niemowlaka to także super pomysł na samodzielny obiad czy do sałatki. Pysznie smakuje także w tostach.
Szczególnie na początku rozszerzania diety dziecka mamy duże wątpliwości jaka wędlina dla niemowlaka jest odpowiednia. Większość tych sklepowych niestety ma podły skład, a także dużo soli. Dlatego taka pieczona pierś idealnie nada się jako taki zastępnik.
Pierś z kurczaka to raczej suche mięso i kiedy pierwszy raz robiłam tę potrawę obawiałam się, że takie właśnie wyjdzie. Jednak myliłam się i pozytywnie zaskoczyłam. Pierś wychodzi krucha i soczysta.
Jeśli zaserwujesz ją jako danie główne to możesz podać np. jak na zdjęciu z ryżem gotowanym z mrożonym groszkiem i marchewką z dodatkiem kurkumy i masełka. Do tego np. ulubiona surówka, sałatka z pomidorów lub ogórek kiszony.
Talerzyk ze zdjęcia, a także przyprawy ekologiczne kupisz w moim sklepie, do którego serdecznie Cię zapraszam :)
Lista składników:
1 duża lub 2 mniejsze piersi z kurczaka
4 łyżki oliwy z oliwek lub innego tłuszczu
1 łyżka majeranku1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżka czosnku niedźwiedziego
0,5 łyżeczki soli (dla starszych)
Wykonanie:
1. Przygotowujemy marynatę: wszystkie przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy z oliwą i wcieramy w pierś z kurczaka po czym wkładamy do lodówki najlepiej na noc lub cały dzień.
2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni góra-dół.
3. Kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym (jeśli mamy dwie mniejsze piersi to układamy jedna na drugiej), przykrywamy pokrywką i pieczemy 15 min.
4. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut.
18.04.23
Zobacz także:
Pieczona komosanka dla całej rodziny
Poznaj pyszną alternatywę pieczonej owsianki! Zapraszam Cię do wypróbowania tego prostego przepisu pełnego wartości odżywczych i smaku! BEZ cukru, BEZ nabiału, BEZ jajek, BEZ glutenu!
Puszyste placki z dynią i jabłkiem
Placki z dynią i jabłkiem - idealne jesienne połączenie! Pyszne, proste i szybkie w wykonaniu puszyste placki dla całej rodziny! Placki z dynią i jabłkiem idealnie nadają się na śniadanie, II śniadanie, podwieczorek, przekąskę, ale również na kolację.
Pieczony naleśnik ze śliwkami i gruszką
Przepyszny pieczony naleśnik ze śliwkami i gruszką z dodatkiem cynamonu! Idealna jesienno-zimowa propozycja na posiłek dla całej rodziny! Wciąga smakiem!
Zaobserwuj mnie na Instagramie!