Piernikowe ciasteczka bez cukru

Piernikowe ciasteczka bez cukru

Przepis na te niezwykle proste i smaczne ciasteczka bez cukru pochodzi ze strony www.helpa.pl.

Jeżeli chodzi o wypieki ciast, ciasteczek to bardzo rzadko to robię. Jednak kiedy zobaczyłam ten przepis i to jaki jest prosty, nie było wyjścia, musiałam ich spróbować. Okazało się, że rzeczywiście są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Twoje dziecko śmiało może pomóc Ci w kuchni w ich przygotowaniu! Moja 2,5 letnia córka Laura bardzo chętnie pomagała. Szczególnie podobało jej się wyjadanie "lukru", który przygotowałam do ciasteczek oraz liofilizowanych truskawek do dekoracji- zjadła je wszystkie! Na zdrowy i pyszny "lukier" przepis znajdziesz poniżej w uwagach. Ciasteczka udekorowałyśmy dodatkowo komosą ekspandowaną. Do dekoracji możesz użyć dowolnych owoców liofilizowanych w kawałkach, grysiku czy proszku oraz różnego rodzaju zbóż ekspandowanych.

Dotychczas zrobiłam dwie wersje tych ciasteczek. Jedna była z kaszką owsianą z daktylami i szpinakiem a druga z sezonową kaszką piernikową. Jeszcze nie próbowałam, ale jestem pewna, że z kaszką orkiszowo-owsianą z daktylami i kakao też wyjdą pyszne. Jadłam ją gotowaną i była bardzo smaczna, więc i do ciastek się idealnie nada- na pewno będę testowała.

Takie ciasteczka bez cukru z wykorzystaniem kaszek to świetny pomysł na zdrowsze łakocie dla dziecka, ale i dla dorosłych. Mojemu mężowi bardzo zasmakowały mimo, że nie są słodkie i już pyta się kiedy znowu robię.

A jeśli szukasz innych zdrowszych deserów dla dziecka (i nie tylko) to koniecznie spróbuj tych pysznych babeczek jabłkowo-marchewkowych.

Lista składników:

1 opakowanie 200 g do wyboru: kaszki piernikowej/kaszki owsianej ze szpinakiem i daktylami/kaszki orkiszowo-owsianej z kakao i daktylami separator składniki przepisu

1 jajko

separator składniki przepisu

100 gramów masła

separator składniki przepisu

opcjonalnie dla większej słodyczy 1 łyżeczka sproszkowanych daktyli/miodu (dla starszych)

Wykonanie:

1. Do dużej miski wsypujemy kaszkę, dodajemy pokrojone na małe kawałeczki masło i wbijamy jajko.

2. Szybko zagniatamy kruche ciasto (gdyby bardzo się kleiło – dodajemy jeszcze odrobinę dowolnej kaszki, a przed wałkowaniem ciasto możemy chwilę schłodzić w lodówce).

3. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

4. Pieczemy w nagrzanym do 180 ℃ piekarniku w termoobiegu do lekkiego zrumienienia, ok. 8 minut.

Uwagi:
  • Do ciasteczek możesz zrobić super prosty, przepyszny i zdrowy "lukier": rozpuść 4 łyżeczki oleju kokosowego i wymieszaj z 4 czubatymi łyżeczkami sproszkowanych owoców liofilizowanych.
  • Możesz użyć innej dowolnej kaszki i samodzielnie dodać przyprawy.

Malwina Trzcińska

14.12.22

Zobacz także:

przepyszne, puszyste placuszki bananowe

Puszyste placuszki bananowe dla całej rodziny – BEZ cukru, BEZ nabiału

Przepyszne, puszyste, proste i szybkie w przygotowaniu placuszki bananowe. BEZ cukru, BEZ nabiału. Idealne zarówno dla niemowlaka jak i całej rodziny. Świetna propozycja na śniadanie, zdrowy deser czy kolację. Spróbuj koniecznie i sprawdź czy pokochasz je tak samo jak my! ;)

Super smaczne mini placuszki bananowe

Super smaczne mini placuszki bananowe

Super smaczne mini placuszki bananowe to świetny pomysł na II śniadanie lub przekąskę zarówno dla Twojego dziecka jak i całej rodziny. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Wychodzą mięciutkie, puszyste i do tego takie pyszne!

owocowe kluski leniwe

Owocowe kluski leniwe

Owocowe kluski leniwe to propozycja pysznego posiłku na słodko dla całej rodziny. Świetnie sprawdzą się zarówno na śniadanie czy kolację, ale także na podwieczorek.

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

*
*

Zaobserwuj mnie na Instagramie!