Przepyszny chlebek bananowy bez jajka


Zapraszam Cię dziś na przepis na przepyszny chlebek bananowy bez jajka! Niestety coraz więcej dzieci boryka się z wszelkiego rodzaju alergiami i nietolerancjami pokarmowymi. Często dostaję pytania czy można zrobić dany przepis bez jajka. Mleko w łatwy sposób zastąpić, bo obecnie mamy bardzo szeroki asortyment napojów roślinnych. Jednak z jajkiem rodzice mają większy problem. Jest kilka sposobów jak np. siemię lniane, banan czy masło orzechowe, ale są mniej oczywiste i czasami nic z tych przepisów nie wychodzi 🫣 Dlatego, postanowiłam również brać pod uwagę alergików i częściej tworzyć przepisy, z których również mogą skorzystać.
Aen przepis jest idealny dla alergików! Chlebek bananowy bez jajka, bez nabiału, bez glutenu, bez orzechów, a także bez cukru! A do tego przepyszny, a także prosty i szybki w wykonaniu! Czego chcieć więcej?! Aaa może tego, że ratujemy banany przed ich wyrzuceniem!! Same plusy!
Z czym zjeść taki chlebek bananowy? Bardzo polecam Ci powidła bez cukru. Ja kupuję ze strony www.homemadebyjanka.pl , nie jest to współpraca, a polecajka z serca - świetne jakościowe produkty z pięknym składem! Świetnie smakuje także z masłem orzechowym, albo posypany zamiast cukrem pudrem liofilizowanymi owocami w proszku - tu świetnym zamiennikiem są różdżki smaku tropikalne.
Jeśli chcesz zobaczyć filmik z robienia chlebka bananowego to zapraszam Cię <TU>
Natomiast jeśli szukasz dobrej jakości przypraw bez soli i cukru, płatków (w tym bezglutenowych) czy smacznych dodatków jak między innymi owoce liofilizowane to zapraszam Cię do mojego sklepu <TU>.
Lista składników:
100 g płatków owsianych oraz 40 g gryczanych

3 duże, mocno dojrzałe banany

3 łyżki oliwy z oliwek lub innego tłuszczu

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

płaska łyżeczka sody

1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
1. Włączamy piekarnik i nastawiamy na 180 stopni, funkcja góra-dół.
2. Płatki mielimy/blendujemy na mąkę i dokładnie mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą oraz cynamonem.
3. W drugiej misce dobrze blendujemy banany z tłuszczem, aż zaczną robić się bąbelki.
4. Zblendowane banany dodajemy do suchych składników i dobrze, ale delikatnie mieszamy do połączenia składników.
5. Zostawiamy masę na kilka minut, ponownie delikatnie mieszamy i przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Pieczemy ok. 30 min lub do suchego patyczka.
Uwagi:- Porcja, którą tu proponuję jest na keksówkę o wymiarach: dł. 21,5 cm, wys. 6,5 cm, szer. 12,5 cm (u mnie silikonowa, wyłożona dodatkowo papierem do pieczenia)
- Zamiast płatków możesz użyć mąki.
- Płatki gryczane możesz zastąpić płatkami owsianymi.
- Po płatki, przyprawy bez cukru i soli oraz pyszne dodatki zapraszam Cię do mojego SKLEPU.




21.11.23
Zobacz także:


Pierwsza kaszka dla niemowlaka- jaką wybrać?
Pierwsza kaszka dla niemowlaka- jaką wybrać? Z czym ją podać? Czy niemowlę musi jeść w ogóle kaszki? Jak prawidłowo skomponować posiłek z kaszką? Jeśli szukasz odpowiedzi na te pytania to koniecznie przeczytaj ten wpis!

Witamina C dla dzieci – jaką wybrać, dlaczego jest tak ważna i jakie ma właściwości?
Zastanawiasz się czy i jaką witaminę C suplementować? Do czego witamina C jest nam potrzebna i jakie ma właściwości? Czy wspomaga ona odporność naszą i naszych dzieci? Tego dowiesz się w tym wpisie.

Pyszny brokułowy omlet dla dzieci, dla niemowlaka i dla całej rodziny
Pyszny brokułowy omlet dla dzieci jak i całej rodziny, to świetny pomysł na śniadanie czy kolację. Jest to fajny sposób na "przemycenie" warzyw do diety dziecka i ma piękny zielony kolor.
Zaobserwuj mnie na Instagramie!