Przepyszny chlebek bananowy bez jajka

chlebek bananowy bez jajka

Zapraszam Cię dziś na przepis na przepyszny chlebek bananowy bez jajka! Niestety coraz więcej dzieci boryka się z wszelkiego rodzaju alergiami i nietolerancjami pokarmowymi. Często dostaję pytania czy można zrobić dany przepis bez jajka. Mleko w łatwy sposób zastąpić, bo obecnie mamy bardzo szeroki asortyment napojów roślinnych. Jednak z jajkiem rodzice mają większy problem. Jest kilka sposobów jak np. siemię lniane, banan czy masło orzechowe, ale są mniej oczywiste i czasami nic z tych przepisów nie wychodzi 🫣 Dlatego, postanowiłam również brać pod uwagę alergików i częściej tworzyć przepisy, z których również mogą skorzystać.

Ten przepis jest idealny dla alergików! Chlebek bananowy bez jajka, bez nabiału, bez glutenu, bez orzechów, a także bez cukru! A do tego przepyszny, a także prosty i szybki w wykonaniu! Czego chcieć więcej?! Aaa może tego, że ratujemy banany przed ich wyrzuceniem!! Same plusy!

Z czym zjeść taki chlebek bananowy? My bardzo lubimy z konfiturą bez dodatku cukru - dobre jakościowo konfitury bez dodatku cukru czy innych słodzików znajdziesz w moim sklepie, pod kategorią PRZETWORY. Świetnie smakuje także z masłem orzechowym, albo posypany zamiast cukrem pudrem liofilizowanymi owocami w proszku - tu świetnym zamiennikiem są różdżki smaku tropikalne.

Jeśli chcesz zobaczyć filmik z robienia chlebka bananowego to zapraszam Cię <TU>

Natomiast jeśli szukasz dobrej jakości przypraw bez soli i cukru, płatków (w tym bezglutenowych) czy smacznych dodatków jak między innymi owoce liofilizowane to zapraszam Cię do mojego sklepu <TU>.

Lista składników:

100 g płatków owsianych oraz 40 g  gryczanych

separator składniki przepisu

3 duże, mocno dojrzałe banany

separator składniki przepisu

3 łyżki oliwy z oliwek lub innego tłuszczu

separator składniki przepisu

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

separator składniki przepisu

płaska łyżeczka sody

separator składniki przepisu

1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie:

1. Włączamy piekarnik i nastawiamy na 180 stopni, funkcja góra-dół.

2. Płatki mielimy/blendujemy na mąkę i dokładnie mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą oraz cynamonem.

3. W drugiej misce dobrze blendujemy banany z tłuszczem, aż zaczną robić się bąbelki.

4. Zblendowane banany dodajemy do suchych składników i dobrze, ale delikatnie mieszamy do połączenia składników.

5. Zostawiamy masę na kilka minut, ponownie delikatnie mieszamy i przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

6. Pieczemy ok. 30 min lub do suchego patyczka.

Uwagi:
  • Porcja, którą tu proponuję jest na keksówkę o wymiarach: dł. 21,5 cm, wys. 6,5 cm, szer. 12,5 cm (u mnie silikonowa, wyłożona dodatkowo papierem do pieczenia)
  • Zamiast płatków możesz użyć mąki.
  • Płatki gryczane możesz zastąpić płatkami owsianymi.
  • Po płatki, przyprawy bez cukru i soli oraz pyszne dodatki zapraszam Cię do mojego SKLEPU.

Malwina Trzcińska

21.11.23

Zobacz także:

liofilizowane owoce

Dlaczego liofilizowane owoce są doskonałym wyborem dla Twojego dziecka?

Jeśli ciekawi Cię co to w ogóle jest ta cała liofilizacja? Dlaczego warto zaprosić owoce liofilizowane do swojej kuchni? Czy są odpowiednie dla niemowląt? Do czego je wykorzystać? To zapraszam Cię do tego wpisu!

pyszny omlet z bananem i kakao

Super smaczny omlet z bananem i kakao

Ten przepyszny omlet z bananem i kakao to świetny pomysł na śniadanie, II śniadanie, zdrowy deser czy nawet kolację zarówno dla Twojego dziecka, a także dla Ciebie. Spróbujcie i przekonajcie się czy skradnie również Wasze serca!

ciasto z fasoli bez cukru

Kremowe i intensywnie kakaowe ciasto z fasoli bez cukru

Pyszne, kremowe i intensywnie kakaowe ciasto z fasoli bez dodatku cukru. Idealny, delikatnie słodki deser dla całej rodziny.

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

*
*

Zaobserwuj mnie na Instagramie!