Przepyszna potrawa z dynią i kurczakiem


Potrawa z dynią i kurczakiem, na którą przepis znajdziecie poniżej, jest przepyszna i prosta w przyrządzeniu. Może nie jest to jakieś turbo szybkie danie w 15 minut, ale nie wymaga od nas dużego wysiłku. Zachęcam Cię, więc do przetestowania tego przepisu. Mi najbardziej smakuje z ryżem, ale możesz podać tę potrawę również z kaszą, makaronem czy ziemniakami. Tak jak lubisz. Świetnie smakuje w towarzystwie ogórków kiszonych. Taka porcja starcza dla mojej trzyosobowej rodziny na dwa obiady.
Kiedyś dyni w ogóle nie było w mojej kuchni. Nie to, że jej nie lubiłam, ale po prostu jakoś nie było mi do niej po drodze. Oczywiście to się zmieniło jak zaczęłam rozszerzać dietę córce. Obecnie obie bardzo dynię lubimy. Teraz, jako, że sezon się rozpoczął to oczywiście będziemy korzystać, także będę przygotowywać więcej potraw z dynią i Was również do tego zachęcam.
Dlaczego potrawa z dynią to dobry pomysł? Dynia jest bogactwem witamin, między innymi witaminy A, C, E, kwasu foliowego, a także minerałów takich jak chociażby potas, magnez, cynk czy wapń. Wpływa korzystnie na nasze zdrowie. Ma między innymi korzystny wpływ na wzrok oraz skórę. Ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Może wpływać na poprawę działania naszego układu odpornościowego.
Ta piękna ceramika ze zdjęcia pochodzi z elling.pl
Bibliografia:
Lista składników:
pierś z kurczaka około 400 gramów

2 średniej wielkości marchewki









1 średnia cebula









1 duży ząbek czosnku









jogurt naturalny 200 gramowy (kupuję w Lidlu marki Pilos)









0,5 małej dyni hokkaido (wyszło mi 260 gramów po obraniu) cała ważyła około 1 kilograma









1 duża cukinia lub dwie małe około 400 gramów









przyprawy: 1 łyżka słodkiej papryki, 1 łyżka czosnku niedźwiedziego, pieprz biały (może być czarny) wedle uznania, większa szczypta kurkumy, opcjonalnie szczypta imbiru, sól dla starszych









oliwa z oliwek lub inny tłuszcz
Wykonanie:
1. Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy pieprzem (jeśli chcemy posolić mięso to robimy to tuż przed smażeniem), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, wkładamy do miski po czym dodajemy jogurt i mieszamy. Zostawiamy go w lodówce, najlepiej na całą noc.
2. Kroimy warzywa: dynię obieramy i kroimy w niewielką kostkę, marchew w plastry, cukinię w niewielką kostkę (nie obieram ze skórki), cebulę w drobną kostkę.
3. Na rozgrzanej patelni podsmażamy chwilę cebulę po czym dodajemy resztę warzyw. Podlewamy wodą, dodajemy przyprawy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości warzyw - około 50-60 minut (w trakcie duszenia 2-3 razy mieszamy warzywa).
4. W między czasie smażymy kurczaka na dobrze rozgrzanej patelni kilka minut (około 2 min na stronę) na dużym ogniu.
5. Na koniec dodajemy do warzyw kurczaka i całość dobrze mieszamy.
Uwagi:- Jeśli chcesz podać danie niemowlakowi pomiń smażenie. W takim przypadku smażonego kurczaka możesz zamienić na pulpeciki lub inne mięso gotowane/duszone. Możesz także podać z dodatkiem ciecierzycy lub soczewicy.








28.09.22
Zobacz także:




Proste w przygotowaniu kluski leniwe dla niemowlaka i dorosłego
Pyszne, proste i szybkie w wykonaniu kluski leniwe to idealna propozycja posiłku zarówno dla niemowlaka jak i starszaka. Na letni obiad, kolację czy podwieczorek.


Prosty przepis na domowe krakersy
Szukasz przekąski na imprezę lub czegoś do chrupania podczas oglądania filmu? Sprawdź koniecznie ten prosty przepis na domowe krakersy.


Pyszna owsianka czekoladowa z daktylami
Jeśli nie masz pomysłu na śniadanie dla siebie lub dziecka, koniecznie sprawdź przepis na pyszną owsiankę czekoladową z daktylami. Zdrowe, pożywne, a do tego bardzo smaczne śniadanie dla całej rodziny.
Zaobserwuj mnie na Instagramie!