Przepyszna potrawa z dynią i kurczakiem
Potrawa z dynią i kurczakiem, na którą przepis znajdziecie poniżej, jest przepyszna i prosta w przyrządzeniu. Może nie jest to jakieś turbo szybkie danie w 15 minut, ale nie wymaga od nas dużego wysiłku. Zachęcam Cię, więc do przetestowania tego przepisu. Mi najbardziej smakuje z ryżem, ale możesz podać tę potrawę również z kaszą, makaronem czy ziemniakami. Tak jak lubisz. Świetnie smakuje w towarzystwie ogórków kiszonych. Taka porcja starcza dla mojej trzyosobowej rodziny na dwa obiady.
Kiedyś dyni w ogóle nie było w mojej kuchni. Nie to, że jej nie lubiłam, ale po prostu jakoś nie było mi do niej po drodze. Oczywiście to się zmieniło jak zaczęłam rozszerzać dietę córce. Obecnie obie bardzo dynię lubimy. Teraz, jako, że sezon się rozpoczął to oczywiście będziemy korzystać, także będę przygotowywać więcej potraw z dynią i Was również do tego zachęcam.
Dlaczego potrawa z dynią to dobry pomysł? Dynia jest bogactwem witamin, między innymi witaminy A, C, E, kwasu foliowego, a także minerałów takich jak chociażby potas, magnez, cynk czy wapń. Wpływa korzystnie na nasze zdrowie. Ma między innymi korzystny wpływ na wzrok oraz skórę. Ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Może wpływać na poprawę działania naszego układu odpornościowego.
Ta piękna ceramika ze zdjęcia pochodzi z elling.pl
Bibliografia:
Lista składników:
pierś z kurczaka ok. 400 g
2 średniej wielkości marchewki
1 średnia cebula
1 duży ząbek czosnku
jogurt naturalny 200 g (kupuję w Lidlu marki Pilos)
0,5 małej dyni hokkaido (wyszło mi 260 g po obraniu) cała ważyła ok. 1 kilograma
1 duża cukinia lub dwie małe ok. 400 g
przyprawy: 1 łyżka słodkiej papryki, 1 łyżka czosnku niedźwiedziego, pieprz biały (może być czarny) wedle uznania, większa szczypta kurkumy, opcjonalnie szczypta imbiru, sól dla starszych
oliwa z oliwek lub inny tłuszcz
Wykonanie:
1. Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy pieprzem (jeśli chcemy posolić mięso to robimy to tuż przed smażeniem), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, wkładamy do miski po czym dodajemy jogurt i mieszamy. Zostawiamy go w lodówce, najlepiej na całą noc.
2. Kroimy warzywa: dynię obieramy i kroimy w niewielką kostkę, marchew w plastry, cukinię w niewielką kostkę (nie obieram ze skórki), cebulę w drobną kostkę.
3. Na rozgrzanej patelni podsmażamy chwilę cebulę po czym dodajemy resztę warzyw. Podlewamy wodą, dodajemy przyprawy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości warzyw - ok. 50-60 minut (w trakcie duszenia 2-3 razy mieszamy warzywa).
4. W międzyczasie smażymy kurczaka na dobrze rozgrzanej patelni kilka minut (ok. 2 min na stronę) na dużym ogniu.
5. Na koniec dodajemy kurczaka do warzyw i całość dobrze mieszamy.
Uwagi:- Jeśli chcesz podać danie niemowlakowi pomiń smażenie. W takim przypadku smażonego kurczaka możesz zamienić na pulpeciki lub inne mięso gotowane/duszone. Możesz także podać sos z dodatkiem ciecierzycy lub soczewicy.
28.09.22
Zobacz także:
Wyjątkowe ciasto marchewkowe bez jajka
Wyjątkowe ciasto marchewkowe bez jajka oraz bez cukru. Świetny pomysł na pyszny podwieczorek! Zdrowszy wybór!
Prosty w wykonaniu puszysty omlet na słodko
Niezwykle prosty w wykonaniu, pyszny i puszysty omlet na słodko dla całej rodziny. Idealny na śniadanie, podwieczorek lub kolację.
Koktajle dla dzieci – czy to odpowiedni posiłek?
Jeśli zastanawiasz się czy koktajl do dobry posiłek dla dziecka, to zdradzę Ci, że tak. Jednak musisz pamiętać o kilku kwestiach. Jakich? Zapraszam do krótkiego wpisu na ten temat :)
Zaobserwuj mnie na Instagramie!