Puszyste placki z dynią i jabłkiem


Placki z dynią i jabłkiem z dodatkiem cynamonu to jak dla mnie, idealne jesienne połączenie. Warto korzystać z produktów sezonowych, a chyba nic nie kojarzy się bardziej z jesienią niż dynia, jabłko i cynamon.
U mnie trwa dyniowe szaleństwo i dynię dodaję do wszystkiego. Zachęcam i Ciebie do korzystania z sezonu. Moim ulubionym rodzajem dyni jest dynia hokkaido. Jest ona powszechnie dostępna, smaczna i łatwa do przyrządzenia. Można nawet jeść ją ze skórką! Do tego dynia jest bardzo zdrowym warzywem dlatego warto ją wprowadzić do naszej diety.
Placki z dynią i jabłkiem mogą być super smacznym pomysłem na śniadanie, II śniadanie, podwieczorek, przekąskę czy nawet kolację. Można je na przykład podać ze świeżymi owocami czy z pieczoną dynią i jabłkiem. Świetnie smakuje z pastą orzechową - mój faworyt to pasta z orzechów laskowych. Do placków super również pasują owoce liofilizowane, tu mogę polecić te > w postaci pyłku i grysiku z firmy Zdrowo Posypane < zostawiam linki afiliacyjne do sklepu na Allegro. Na zdjęciu posypane są czarną porzeczką.
Jeśli szukasz innych przepisów z wykorzystaniem dyni to zapraszam po przepis na potrawkę z dynią i kurczakiem - pyszny pomysł na obiad lub kolację.
Lista składników:
1 czubata łyżka zblendowanej upieczonej lub ugotowanej dyni (30 gramów)

1 malutkie jabłko (około 130 gramów całe, przed obraniem)





2 jajka





3 czubate łyżki mąki (65 gramów, trochę ponad połowa szklanki 250 ml)





0,5 łyżeczki cynamonu - opcjonalnie
Wykonanie:
1. Żółtko, dynię i połowę obranego jabłka blendujemy, drugą połowę jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę.
2. Białka ubijamy na sztywną pianę.
3. Do białek dodajemy zblendowane żółtko z jabłkiem oraz dynią i delikatnie miksujemy.
4. Następnie dodajemy mąkę z cynamonem i ponownie delikatnie miksujemy.
5. Na koniec dodajemy pokrojone jabłko i łyżką łączymy z masą.
6. Smażymy na rozgrzanej patelni, na małej/średniej mocy kuchenki pod przykryciem do zarumienienia z obu stron.
Uwagi:
- Placuszki smażyłam na patelni z powłoką nieprzywierającą bez tłuszczu <link afiliacyjny do patelni, której używam> jeśli używasz zwykłej patelni, zapewne będzie konieczność użycia tłuszczu.
- Używam mąki orkiszowej jasnej, możesz użyć zwykłej pszennej.
- Preferowany rodzaj cynamonu to cynamon cejloński, szczególnie dla małych dzieci.
- Z tej porcji ciasta wychodzi około 14 sztuk średnich placków.








06.10.22
Zobacz także:




Super smaczne mini placuszki bananowe
Super smaczne mini placuszki bananowe to świetny pomysł na II śniadanie lub przekąskę zarówno dla Twojego dziecka jak i całej rodziny. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Wychodzą mięciutkie, puszyste i do tego takie pyszne!


Placki z cukinii dla niemowlaka i starszaka
Placki z cukinii dla niemowlaka i starszaka to świetny pomysł na śniadanie, podwieczorek czy kolację dla całej rodziny! Prosty i szybki w przygotowaniu przepyszny posiłek!


Wyśmienite babeczki bez cukru mango-pomarańcza
Jeśli szukasz przepisu na pyszne i proste babeczki dla całej rodziny to koniecznie sprawdź ten przepis! Idealnie nadadzą się na zdrowszy deser dla Twojego dziecka. Super sprawdzą się jako przekąska w podróży czy na spacerze, a także na imprezie urodzinowej czy pikniku.
Zaobserwuj mnie na Instagramie!