Puszyste placki z dynią i jabłkiem
Placki z dynią i jabłkiem z dodatkiem cynamonu to jak dla mnie, idealne jesienne połączenie. Warto korzystać z produktów sezonowych, a chyba nic nie kojarzy się bardziej z jesienią niż dynia, jabłko i cynamon.
U mnie trwa dyniowe szaleństwo i dynię dodaję do wszystkiego. Zachęcam i Ciebie do korzystania z sezonu. Moim ulubionym rodzajem dyni jest dynia hokkaido. Jest ona powszechnie dostępna, smaczna i łatwa do przyrządzenia. Można nawet jeść ją ze skórką! Do tego dynia jest bardzo zdrowym warzywem dlatego warto ją wprowadzić do naszej diety.
Placki z dynią i jabłkiem mogą być super smacznym pomysłem na śniadanie, II śniadanie, podwieczorek, przekąskę czy nawet kolację. Można je na przykład podać ze świeżymi owocami czy z pieczoną dynią i jabłkiem. Świetnie smakuje z pastą orzechową - mój faworyt to pasta z orzechów laskowych. Do placków super również pasują owoce liofilizowane, tu mogę polecić te w postaci pyłku i grysiku. Na zdjęciu posypane są czarną porzeczką.
Jeśli szukasz innych przepisów z wykorzystaniem dyni to zapraszam po przepis na potrawkę z dynią i kurczakiem - pyszny pomysł na obiad lub kolację.
Lista składników:
1 czubata łyżka zblendowanej upieczonej lub ugotowanej dyni (30 gramów)
1 malutkie jabłko (około 130 gramów całe, przed obraniem)
2 jajka
3 czubate łyżki mąki (65 gramów, trochę ponad połowa szklanki 250 ml)
0,5 łyżeczki cynamonu - opcjonalnie
Wykonanie:
1. Żółtko, dynię i połowę obranego jabłka blendujemy, drugą połowę jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę.
2. Białka ubijamy na sztywną pianę.
3. Do białek dodajemy zblendowane żółtko z jabłkiem oraz dynią i delikatnie miksujemy.
4. Następnie dodajemy mąkę z cynamonem i ponownie delikatnie miksujemy.
5. Na koniec dodajemy pokrojone jabłko i łyżką łączymy z masą.
6. Smażymy na rozgrzanej patelni, na małej/średniej mocy kuchenki pod przykryciem do zarumienienia z obu stron.
Uwagi:
- Placuszki smażyłam na patelni z powłoką nieprzywierającą bez tłuszczu, jeśli używasz zwykłej patelni, zapewne będzie konieczność użycia tłuszczu.
- Używam mąki orkiszowej jasnej, możesz użyć zwykłej pszennej.
- Preferowany rodzaj cynamonu to cynamon cejloński, szczególnie dla małych dzieci.
- Z tej porcji ciasta wychodzi około 14 sztuk średnich placków.
06.10.22
Zobacz także:
Witamina C dla dzieci – jaką wybrać, dlaczego jest tak ważna i jakie ma właściwości?
Zastanawiasz się czy i jaką witaminę C suplementować? Do czego witamina C jest nam potrzebna i jakie ma właściwości? Czy wspomaga ona odporność naszą i naszych dzieci? Tego dowiesz się w tym wpisie.
Prosta pomidorowa dla niemowlaka, dziecka i dorosłego
Prosta i pyszna pomidorowa dla niemowlaka, dziecka, a także dorosłego. Bardzo prosty przepis, który będzie odpowiedni dla całej rodziny! Z ryżem, makaronem a może kluseczkami? Z czym ją zjecie?
Proste naleśniki bez mleka, bez jajka i bez mąki
Proste naleśniki bez mleka, bez jajek i bez mąki. Idealne dla alergików i wszystkich tych, którzy chcą spróbować zdrowszej wersji tych znanych pyszności!
Zaobserwuj mnie na Instagramie!