🚚 UWAGA! w dniach 25.04 - 06.05 realizacja zamówień może być nieznacznie opóźniona. Za utrudnienia przepraszamy!

Puszyste placki z dynią i jabłkiem

Puszyste placki z dynią i jabłkiem

Placki z dynią i jabłkiem z dodatkiem cynamonu to jak dla mnie, idealne jesienne połączenie. Warto korzystać z produktów sezonowych, a chyba nic nie kojarzy się bardziej z jesienią niż dynia, jabłko i cynamon.

U mnie trwa dyniowe szaleństwo i dynię dodaję do wszystkiego. Zachęcam i Ciebie do korzystania z sezonu. Moim ulubionym rodzajem dyni jest dynia hokkaido. Jest ona powszechnie dostępna, smaczna i łatwa do przyrządzenia. Można nawet jeść ją ze skórką! Do tego dynia jest bardzo zdrowym warzywem dlatego warto ją wprowadzić do naszej diety.

Placki z dynią i jabłkiem mogą być super smacznym pomysłem na śniadanie, II śniadanie, podwieczorek, przekąskę czy nawet kolację. Można je na przykład podać ze świeżymi owocami czy z pieczoną dynią i jabłkiem. Świetnie smakuje z pastą orzechową - mój faworyt to pasta z orzechów laskowych. Do placków super również pasują owoce liofilizowane, tu mogę polecić te w postaci pyłku i grysiku. Na zdjęciu posypane są czarną porzeczką.

Jeśli szukasz innych przepisów z wykorzystaniem dyni to zapraszam po przepis na potrawkę z dynią i kurczakiem - pyszny pomysł na obiad lub kolację.

Lista składników:

1 czubata łyżka zblendowanej upieczonej lub ugotowanej dyni (30 gramów)

separator składniki przepisu

1 malutkie jabłko (około 130 gramów całe, przed obraniem)

separator składniki przepisu

2 jajka

separator składniki przepisu

3 czubate łyżki mąki (65 gramów, trochę ponad połowa szklanki 250 ml)

separator składniki przepisu

0,5 łyżeczki cynamonu - opcjonalnie

Wykonanie:

1. Żółtko, dynię i połowę obranego jabłka blendujemy, drugą połowę jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę.

2. Białka ubijamy na sztywną pianę.

3. Do białek dodajemy zblendowane żółtko z jabłkiem oraz dynią i delikatnie miksujemy.

4. Następnie dodajemy mąkę z cynamonem i ponownie delikatnie miksujemy.

5. Na koniec dodajemy pokrojone jabłko i łyżką łączymy z masą.

6. Smażymy na rozgrzanej patelni, na małej/średniej mocy kuchenki pod przykryciem do zarumienienia z obu stron.

Uwagi:

  • Placuszki smażyłam na patelni z powłoką nieprzywierającą bez tłuszczu, jeśli używasz zwykłej patelni, zapewne będzie konieczność użycia tłuszczu.
  • Używam mąki orkiszowej jasnej, możesz użyć zwykłej pszennej.
  • Preferowany rodzaj cynamonu to cynamon cejloński, szczególnie dla małych dzieci.
  • Z tej porcji ciasta wychodzi około 14 sztuk średnich placków.

Malwina Trzcińska

06.10.22

Zobacz także:

Najlepsza naturalna witamina C dla dzieci i całej rodziny

Witamina C dla dzieci – jaką wybrać, dlaczego jest tak ważna i jakie ma właściwości?

Zastanawiasz się czy i jaką witaminę C suplementować? Do czego witamina C jest nam potrzebna i jakie ma właściwości? Czy wspomaga ona odporność naszą i naszych dzieci? Tego dowiesz się w tym wpisie.

pomidorowa dla niemowlaka

Prosta pomidorowa dla niemowlaka, dziecka i dorosłego

Prosta i pyszna pomidorowa dla niemowlaka, dziecka, a także dorosłego. Bardzo prosty przepis, który będzie odpowiedni dla całej rodziny! Z ryżem, makaronem a może kluseczkami? Z czym ją zjecie?

proste naleśniki bez mleka, bez jajka i bez mąki

Proste naleśniki bez mleka, bez jajka i bez mąki

Proste naleśniki bez mleka, bez jajek i bez mąki. Idealne dla alergików i wszystkich tych, którzy chcą spróbować zdrowszej wersji tych znanych pyszności!

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

*
*

Zaobserwuj mnie na Instagramie!