Puszyste placki z dynią i jabłkiem

Puszyste placki z dynią i jabłkiem

Placki z dynią i jabłkiem z dodatkiem cynamonu to jak dla mnie, idealne jesienne połączenie. Warto korzystać z produktów sezonowych, a chyba nic nie kojarzy się bardziej z jesienią niż dynia, jabłko i cynamon.

U mnie trwa dyniowe szaleństwo i dynię dodaję do wszystkiego. Zachęcam i Ciebie do korzystania z sezonu. Moim ulubionym rodzajem dyni jest dynia hokkaido. Jest ona powszechnie dostępna, smaczna i łatwa do przyrządzenia. Można nawet jeść ją ze skórką! Do tego dynia jest bardzo zdrowym warzywem dlatego warto ją wprowadzić do naszej diety.

Placki z dynią i jabłkiem mogą być super smacznym pomysłem na śniadanie, II śniadanie, podwieczorek, przekąskę czy nawet kolację. Można je na przykład podać ze świeżymi owocami czy z pieczoną dynią i jabłkiem. Świetnie smakuje z pastą orzechową - mój faworyt to pasta z orzechów laskowych czy konfiturą bez dodatku cukru. Do placków super również pasują owoce liofilizowane, tu mogę polecić te w postaci pyłku i grysiku. Na zdjęciu posypane są czarną porzeczką.

Jeśli szukasz innych przepisów z wykorzystaniem dyni to zapraszam po przepis na potrawkę z dynią i kurczakiem - pyszny pomysł na obiad lub kolację.

Lista składników:

1 czubata łyżka zblendowanej upieczonej lub ugotowanej dyni (30 g)

separator składniki przepisu

1 malutkie jabłko (ok. 130 g całe, przed obraniem)

separator składniki przepisu

2 jajka

separator składniki przepisu

3 czubate łyżki mąki (65 g, trochę ponad połowa szklanki 250 ml)

separator składniki przepisu

0,5 łyżeczki cynamonu - opcjonalnie

Wykonanie:

1. Żółtko, dynię i połowę obranego jabłka blendujemy, drugą połowę jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę.

2. Białka ubijamy na sztywną pianę.

3. Do białek dodajemy zblendowane żółtko z jabłkiem oraz dynią i delikatnie miksujemy.

4. Następnie dodajemy mąkę z cynamonem i ponownie delikatnie miksujemy.

5. Na koniec dodajemy pokrojone jabłko i łyżką łączymy z masą.

6. Smażymy na rozgrzanej patelni, na małej/średniej mocy kuchenki pod przykryciem do zarumienienia z obu stron.

Uwagi:

  • Placuszki smażyłam na patelni z powłoką nieprzywierającą bez tłuszczu, jeśli używasz zwykłej patelni, będzie konieczność użycia tłuszczu.
  • Używam mąki orkiszowej jasnej, możesz użyć zwykłej pszennej.
  • Preferowany rodzaj cynamonu to cynamon cejloński, szczególnie dla małych dzieci.
  • Z tej porcji ciasta wychodzi ok. 14 sztuk średniej wielkości placków.

Malwina Trzcińska

06.10.22

Zobacz także:

Domowy kisiel wiśniowy z soku NFC

Domowy kisiel wiśniowy z soku NFC

Mega szybki, mega prosty i mega smaczny! Taki jest właśnie domowy kisiel wiśniowy z soku NFC! 😋 Przygotujesz…

Pieczony naleśnik z dodatkiem mascarpone i konfitury

Pieczony naleśnik z dodatkiem mascarpone i konfitury bez cukru

Pieczony naleśnik z dodatkiem mascarpone i konfitury bez dodatku cukru to propozycja ekspresowego dania dla całej rodziny!

pulpety w sosie pomidorowym

Proste i przepyszne pulpety w sosie pomidorowym

Nie masz pomysłu na obiad? Pulpety w sosie pomidorowym to zawsze świetna propozycja obiadowa! Kochają je wszyscy! Przynajmniej u mnie w rodzinie ;) Spróbuj ich i Ty!

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

*
*

Zaobserwuj mnie na Instagramie!