Puszyste placki z dynią i jabłkiem

Puszyste placki z dynią i jabłkiem

Placki z dynią i jabłkiem z dodatkiem cynamonu to jak dla mnie, idealne jesienne połączenie. Warto korzystać z produktów sezonowych, a chyba nic nie kojarzy się bardziej z jesienią niż dynia, jabłko i cynamon.

U mnie trwa dyniowe szaleństwo i dynię dodaję do wszystkiego. Zachęcam i Ciebie do korzystania z sezonu. Moim ulubionym rodzajem dyni jest dynia hokkaido. Jest ona powszechnie dostępna, smaczna i łatwa do przyrządzenia. Można nawet jeść ją ze skórką! Do tego dynia jest bardzo zdrowym warzywem dlatego warto ją wprowadzić do naszej diety.

Placki z dynią i jabłkiem mogą być super smacznym pomysłem na śniadanie, II śniadanie, podwieczorek, przekąskę czy nawet kolację. Można je na przykład podać ze świeżymi owocami czy z pieczoną dynią i jabłkiem. Świetnie smakuje z pastą orzechową - mój faworyt to pasta z orzechów laskowych czy konfiturą bez dodatku cukru. Do placków super również pasują owoce liofilizowane, tu mogę polecić te w postaci pyłku i grysiku. Na zdjęciu posypane są czarną porzeczką.

Jeśli szukasz innych przepisów z wykorzystaniem dyni to zapraszam po przepis na potrawkę z dynią i kurczakiem - pyszny pomysł na obiad lub kolację.

Lista składników:

1 czubata łyżka zblendowanej upieczonej lub ugotowanej dyni (30 g)

separator składniki przepisu

1 malutkie jabłko (ok. 130 g całe, przed obraniem)

separator składniki przepisu

2 jajka

separator składniki przepisu

3 czubate łyżki mąki (65 g, trochę ponad połowa szklanki 250 ml)

separator składniki przepisu

0,5 łyżeczki cynamonu - opcjonalnie

Wykonanie:

1. Żółtko, dynię i połowę obranego jabłka blendujemy, drugą połowę jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę.

2. Białka ubijamy na sztywną pianę.

3. Do białek dodajemy zblendowane żółtko z jabłkiem oraz dynią i delikatnie miksujemy.

4. Następnie dodajemy mąkę z cynamonem i ponownie delikatnie miksujemy.

5. Na koniec dodajemy pokrojone jabłko i łyżką łączymy z masą.

6. Smażymy na rozgrzanej patelni, na małej/średniej mocy kuchenki pod przykryciem do zarumienienia z obu stron.

Uwagi:

  • Placuszki smażyłam na patelni z powłoką nieprzywierającą bez tłuszczu, jeśli używasz zwykłej patelni, będzie konieczność użycia tłuszczu.
  • Używam mąki orkiszowej jasnej, możesz użyć zwykłej pszennej.
  • Preferowany rodzaj cynamonu to cynamon cejloński, szczególnie dla małych dzieci.
  • Z tej porcji ciasta wychodzi ok. 14 sztuk średniej wielkości placków.

Malwina Trzcińska

06.10.22

Zobacz także:

Pieczony naleśnik z dodatkiem mascarpone i konfitury

Pieczony naleśnik z dodatkiem mascarpone i konfitury bez cukru

Pieczony naleśnik z dodatkiem mascarpone i konfitury bez dodatku cukru to propozycja ekspresowego dania dla całej rodziny!

szakszuka przepis idealny

Szakszuka idealna

Nie masz pomysłu na śniadanie dla rodziny? Sprawdź koniecznie przepis na moją ulubioną szakszuke. Idealne proste, smaczne i zdrowe śniadanie, a także świetny pomysł na obiad!

placki z cukinii dla niemowlaka

Placki z cukinii dla niemowlaka i starszaka

Placki z cukinii dla niemowlaka i starszaka to świetny pomysł na śniadanie, podwieczorek czy kolację dla całej rodziny! Prosty i szybki w przygotowaniu przepyszny posiłek!

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

*
*

Zaobserwuj mnie na Instagramie!