Prosty przepis na karkówkę duszoną z warzywami
Przepis na karkówkę, z którym do Ciebie dzisiaj przychodzę jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Takie właśnie przepisy lubię- proste! Szczególnie kiedy nie mam czasu, a chcę zrobić domowy obiad dla rodziny.
Jaki mam patent na proste i niezajmujące dużo czasu posiłki? Przede wszystkim takie posiłki nie wymagają pójścia do sklepu. Zawsze staram się mieć jakieś mięso w zamrażarce. Warzywa tak samo zawsze jakieś mam czy to właśnie w zamrażarce czy po prostu w lodówce. Z mrożonek zawsze mam marchewkę z groszkiem i fasolkę szparagową - świetnie nadają się do potrawek. Natomiast, jeśli chodzi o warzywa w lodówce to zazwyczaj jest to marchew, cukinia, pieczarki i papryka. Do tego nigdy nie braknie w mojej kuchni czosnku oraz cebuli. Z przypraw podstawa do wszelkiego rodzaju potrawek to dla mnie pieprz, słodka papryka i czosnek niedźwiedzi.
Dzięki takim podstawom możesz wyczarować smaczny i prosty domowy obiad. Tak właśnie, używając moich zapasów, powstał ten przepis na karkówkę. Robiłam tę potrawę między zajęciami na uczelni, także jak widać da się prostym sposobem wyczarować pyszny obiad i to na dwa dni!
Jak zawsze zachęcam Cię do gotowania na dwa dni. Zmieniaj tylko dodatki, a nie dość, że zaoszczędzisz czas na gotowaniu to nadal będzie różnorodnie na Twoim talerzu.
Ta pyszna potrawa z karkówki będzie świetnie smakowała zarówno z ryżem, kaszą (gryczana niepalona nasza ulubiona), makaronem jak i z ziemniakami. Do tego polecam ogórka kiszonego lub ulubioną surówkę. Z czym Ty zjesz tą potrawę?
Jeśli szukasz innych prostych przepisów na obiad to polecam Ci bardzo prostą potrawę z mięsa mielonego oraz pyszne pulpeciki drobiowe dla małych i dużych.
Lista składników:
400-500 g karkówki (ja kupuję w plastrach)
2 średniej wielkości cukinie
1 duża marchew
1 średniej wielkości cebula
1 duży ząbek czosnku
przyprawy: pieprz, sól (dla starszych), czosnek niedźwiedzi, papryka słodka
oliwa z oliwek lub inny tłuszcz
Wykonanie:
1. Kroimy mięso w niewielką kostkę, cebulę w kostkę lub pół talarki, cukinię w kostkę (ja nie obieram), marchewkę w plasterki lub pół plastry- zależy od wielkości .
2. Podsmażamy chwilkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
3. Cebulę z czosnkiem przesuwamy na brzeg patelni, podsmażamy na większej mocy kuchenki mięso oprószone pieprzem po czym wszystko mieszamy i dodajemy cukinię oraz marchew.
4. Obficie posypujemy słodką papryką i czosnkiem niedźwiedzim, pieprz wedle uznania, sól na koniec (dla starszych).
5. Podlewamy trochę wodą i dusimy 1-1,5 godziny (do czasu aż mięso będzie rozpływało się w ustach).
Uwagi:- Z uwagi na podsmażanie, taką potrawę rekomenduję podawać bliżej skończonego pierwszego roku życia dziecka.
10.11.22
Zobacz także:
Pieczone rzodkiewki
Super smaczne pieczone rzodkiewki mają delikatny smak. Dzięki pieczeniu pozbywamy się ich ostrości. Będą świetnym dodatkiem do obiadu, kolacji czy śniadania. Mogą również być pyszną i zdrową samodzielną przekąską.
Pożywny koktajl kakaowy z ciecierzycą
Dobrze zbilansowany i pożywny koktajl kakaowy z ciecierzycą. Odpowiedni dla całej rodziny - od niemowlaka po dorosłego.
Naleśniki z makiem z dodatkiem mascarpone i konfitury truskawkowej
Przepyszne naleśniki z makiem z dodatkiem mascarpone i konfitury truskawkowej bez cukru. To pyszny posiłek dla całej rodziny. Idealnie sprawdzi się zarówno na podwieczorek jak i śniadanie czy kolację.
Zaobserwuj mnie na Instagramie!