Prosty kurczak ze szpinakiem w sosie pomidorowym

Pyszny i prosty kurczak ze szpinakiem w sosie pomidorowym

Kurczak ze szpinakiem w sosie pomidorowym to prosty, szybki a jednocześnie bardzo smaczny obiad. Zresztą jak może już zdążyliście zauważyć, większość dań, które tu proponuje jest szybkich (lub robiących się samo) i prostych. Jest to dla mnie ważne ponieważ lubię domowe, zdrowe jedzenie, ale moje zasoby czasowe często są mocno ograniczone.

Dla mnie to danie najlepiej smakuje z makaronem albo ryżem. Jednak jak najbardziej można to danie zjeść w towarzystwie ziemniaków czy kaszy. Warto oczywiście dorzucić więcej warzyw, bo warzyw nigdy za wiele. Z tej porcji wychodzą około dwa obiady dla trzyosobowej rodziny (mama, tata, dziecko). Zmieniaj tylko dodatki, a dzięki temu zachowasz różnorodność i czas.

Ten kurczak ze szpinakiem w sosie pomidorowym nie jest odpowiedni dla dzieci na początku rozszerzania diety ze względu na smażenie. Możesz podać tę potrawę dziecku bliżej 1 r.ż.

Jeśli szukasz innych przepisów z kurczakiem to polecam pyszną potrawkę z kurczakiem i dynią lub dyniowe risotto.

Natomiast jeśli poszukujesz pomysłu na obiad, który będzie idealny zarówno dla najmłodszych jak i najstarszych to koniecznie wypróbuj te przepyszne pulpeciki drobiowe z ryżem.

Lista składników:

ok. 400-500 g. piersi z kurczaka

separator składniki przepisu

2 duże garści szpinaku

separator składniki przepisu

1 średniej wielkości cukinia

separator składniki przepisu

1 butelka passaty pomidorowej (ja użyłam tej z @ekowital o pojemności 680 g.)

separator składniki przepisu

1 duży ząbek czosnku

separator składniki przepisu

1 średniej wielkości cebula

separator składniki przepisu

oliwa z oliwek

separator składniki przepisu

Przyprawy: przyprawa do drobiu bez soli (użyłam przyprawy z firmy @tonaturalne), pieprz, oregano suszone, sól dla starszych

Wykonanie:

1. Kurczaka kroimy w kostkę lub w niewielkie paski i mocno doprawiamy przyprawą do drobiu bez soli oraz pieprzem (jeśli przygotowujemy potrawę dla starszych, wtedy używamy soli według uznania)

2. Cebulę siekamy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę.

3. Cukinię kroimy w drobną kostkę, w pół plasterki lub ścieramy na tarce (według preferencji, im cukinia będzie mniejsza tym szybciej danie będzie gotowe).

4. Smażymy kurczaka na mocno rozgrzanej patelni na oliwie z oliwek (żeby kurczak nie był gumowy, smażymy go krótko na dużej mocy kuchenki z dwóch stron, ale uważamy, żeby go nie spalić).

5. Zdejmujemy usmażonego kurczaka na talerzyk, przecieramy patelnię (robię to ręcznikiem papierowym), dodajemy trochę tłuszczu i podsmażamy cebulę oraz czosnek.

6. Następnie dodajemy cukinię, passatę, szpinak, 1 łyżeczkę oregano, pieprz według uznania i dobrze mieszamy.

7. Dusimy pod przykryciem na małej mocy kuchenki. (Tak długo, jak miękką cukinię chcemy mieć). Od czasu do czasu mieszamy.

8.  Na koniec dodajemy kurczaka i jeszcze chwilkę wszystko razem dusimy.

Malwina Trzcińska

08.12.22

Zobacz także:

Kiedy zacząć odzwyczajać dziecko od butelki?

Czy Twój maluch nie rozstaje się z butelką nawet na moment? Spokojnie, przychodzi taki czas, gdy każde dziecko…

domowe biszkopty

Domowe biszkopty

Te domowe biszkopty robi się naprawdę ekspresowo! Jeśli nie lubisz stać długo w kuchni to przepis idealny dla…

placki z cukinii dla niemowlaka

Placki z cukinii dla niemowlaka i starszaka

Placki z cukinii dla niemowlaka i starszaka to świetny pomysł na śniadanie, podwieczorek czy kolację dla całej rodziny! Prosty i szybki w przygotowaniu przepyszny posiłek!

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

*
*

Zaobserwuj mnie na Instagramie!