Puszyste placuszki bananowe dla całej rodziny – BEZ cukru, BEZ nabiału

przepyszne, puszyste placuszki bananowe

Te pyszne, puszyste placuszki bananowe to świetny pomysł na słodkie śniadanie czy kolację, zdrowy deser czy przekąskę na drogę. Idealnie sprawdzą się dla najmłodszych dzieci, które rozpoczynają swoją przygodę z jedzeniem, ale nie tylko. Są super pomysłem do lunchboxa dla dziecka do szkoły lub dla Ciebie do pracy na drugie śniadanie. To także świetny pomysł na zdrowy podwieczorek. Uważam, że placki to świetny pomysł na przekąskę w drogę, na spacer czy wycieczkę.

Najważniejsze jest to, że placki nie dość, że są pyszne to bardzo łatwy i szybki sposób się je przygotowuje. Te placuszki bananowe, na które przepis znajdziecie poniżej są bez nabiału także idealnie nadadzą się dla osób z alergią lub nietolerancją na ten produkt.

Przed tym jak zostałam matką nigdy nie robiłam żadnych placków, ani ich nawet nie umiałam robić. Chyba myślałam, że to trudne i czasochłonne. Teraz placki to dla mnie podstawa w kuchni i robię je błyskawicznie. Serio! to szybsze niż pójście do sklepu i kupienie gotowej przekąski ;) Najczęściej robię placki jak idę po moją córkę Laurę do żłobka czy jak wybieramy się na dłuższy spacer lub wycieczkę. Placki są wtedy niezastąpione, tak samo zresztą jak i gofry.

Z czym zjeść placuszki bananowe? Ja najbardziej lubię z masłem z orzechów laskowych, moja córka z jogurtem i owocami. Wszystko zależy od tego co lubicie najbardziej. Może być to pyszna konfitura bez dodatku cukru, domowa pasta, świeże owoce, mrożone owoce podgrzane w garnku, liofilizowane owoce w postaci proszku lub grysiku . Możliwości jest wiele :)

A jeśli szukasz innych przepisów na placki to polecam Ci te przepyszne z jabłkiem. Natomiast oprócz placków polecam również wypróbować ten przepis na przepyszne gofry budyniowe z gruszką.

W tekście znajdują się aktywne linki do produktów w moim sklepie.

Lista składników:

1 jajko

separator składniki przepisu

40 g mąki (u mnie orkiszowa jasna)

separator składniki przepisu

1 mały dojrzały banan

separator składniki przepisu

opcjonalnie tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

1. Banana i żółtko blendujemy na gładko.

2. Białko ubijamy, dodajemy do niego zblendowane żółtko z bananem oraz mąkę i delikatnie miksujemy do połączenia składników.

3. Smażymy placki na rozgrzanej patelni z dwóch stron na średniej mocy kuchenki pod przykryciem.

Uwagi:

  • Placuszki smażyłam na patelni z powłoką nieprzywierającą bez tłuszczu, jeśli używasz zwykłej patelni, będzie konieczność jego użycia.
  • Placuszki możesz podać np. z pyszną konfiturą bez dodatku cukru.

Malwina Trzcińska

05.02.23

Zobacz także:

pieczone rzodkiewki

Pieczone rzodkiewki

Super smaczne pieczone rzodkiewki mają delikatny smak. Dzięki pieczeniu pozbywamy się ich ostrości. Będą świetnym dodatkiem do obiadu, kolacji czy śniadania. Mogą również być pyszną i zdrową samodzielną przekąską.

przepis na naleśnik pieczony kokosowy

Przepysznie kokosowy przepis na naleśnik pieczony

Kto nie lubi naleśników? Sprawdź ten prosty przepis na naleśnika pieczonego z kokosową nutą. Pyszna propozycja posiłku na śniadanie, podwieczorek czy kolację dla małych i dużych.

komosanka dla niemowlaka

Pieczona komosanka dla całej rodziny

Poznaj pyszną alternatywę pieczonej owsianki! Zapraszam Cię do wypróbowania tego prostego przepisu pełnego wartości odżywczych i smaku! BEZ cukru, BEZ nabiału, BEZ jajek, BEZ glutenu!

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

*
*

Zaobserwuj mnie na Instagramie!