Niezwykle prosta i pyszna zupa pomidorowo-marchewkowa


Miałam taki czas, że nie jadłam w ogóle zup. Twierdziłam, że ich nie lubię, sama nie wiem czemu, może po prostu nie wiedziałam co to znaczy pyszna zupa?
Teraz się to zmienia i gotuję zupę przynajmniej raz w tygodniu, duży gar. Repertuar mam nadal raczej ograniczony, ale próbuję nowych przepisów i jako, że sezon jesień-zima to najlepszy czas na zupy, to myślę, że tych propozycji będzie na blogu znacznie więcej. Przynajmniej taki mam zamiar ;)
Bulion długo gotowany jest, moim zdaniem, podstawą, aby wyszła pyszna zupa. Nastaw go z samego rana i niech się gotuje cały dzień. Taki wywar gotowany długo ma niesamowity aromat i smak. Jeśli do tej pory gotowałaś/eś bulion tylko 3-4 godziny, koniecznie spróbuj dłużej, 8 godzin i więcej. Uwierz mi, poczujesz różnicę. No i nie zapominaj o mrożeniu bulionu! Mrożenie to jest świetna sprawa. Warto mieć zamrożony bulion, bo ułatwia to gotowanie. Masz już wtedy gotową bazę do innych zup lub dań np. do risotto lub innych potrawek.
Przepis na zupę pomidorowo-marchewkową, który znajdziesz poniżej, jest banalny w przygotowaniu i nie potrzebujesz do jego przygotowania wiele. Podstawą jest aromatyczny bulion, do tego pomidory oraz marchewki i to wszystko, no jeszcze trochę pieprzu, soli (dla starszych) i kurkumy. Prawda, że prosto? Nie dość, że prosto to zaskakująco smacznie. Skorzystaj z czasu, że sezon pomidorowy jeszcze trwa i koniecznie spróbujcie tej zupy, wybierając do jej przygotowania dojrzałe i aromatyczne pomidory.
Taka zupa idealnie nada się, moim zdaniem, na drugie śniadanie czy podwieczorek, a nawet na obiad (możesz dodać soczewicę lub ciecierzycę po większą ilość białka lub zamiast ryżu bogatą w białko komosę ryżową czy kaszę gryczaną). Jest to również świetna opcja na kolację. Polecam do niej grzankę z żytniego chleba z awokado i czarnuszką - dla mnie niebo w gębie.
Te piękne naczynia ceramiczne ze zdjęcia znajdziecie u Eli
Lista składników:
1 litr bulionu drobiowego

250 gramów obranych marchewek (przed obraniem około 300 gramów)





250 gramów dojrzałych obranych pomidorów (przed obraniem około 280 gramów)





przyprawy: pieprz, sól (dla starszych) według uznania, 0,5 łyżeczki kurkumy





oliwa z oliwek lub inny tłuszcz
Wykonanie:
1. Obrane marchewki kroimy w cienkie plastry, a obrane pomidory w kostkę.
2. Podsmażamy w garnku przez chwilę marchewki, po czym dodajemy pomidory oraz przyprawy i podsmażamy jeszcze chwilę.
3. Wlewamy 1 litr bulionu i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut.
4. Dokładnie blendujemy i podajemy np. z ryżem lub makaronem.
Uwagi:
- Zupy wychodzi na około 4 porcje.
- Zupę możemy podawać od początku rozszerzania diety. Jeśli gotujesz ją dla małego dziecka pomiń podsmażanie i nie dodawaj soli.
- Na koniec gotowania posmakuj i w razie potrzeby dodatkowo dopraw zupę.
- Warto, żeby pomidory, których będziemy używać do zupy były dojrzałe i aromatyczne. Będzie miało to duży wpływ na smak zupy.
- Zupa najlepiej smakuje na drugi dzień.








19.09.22
Zobacz także:




Witamina C dla dzieci – jaką wybrać, dlaczego jest tak ważna i jakie ma właściwości?
Zastanawiasz się czy i jaką witaminę C suplementować? Do czego witamina C jest nam potrzebna i jakie ma właściwości? Czy wspomaga ona odporność naszą i naszych dzieci? Tego dowiesz się w tym wpisie.


Przepyszne placki z jabłkami
Przepyszne placki z jabłkami a la racuchy w zdrowszej a równie pysznej wersji. Idealne na śniadanie, podwieczorek czy w podróż. Świetny pomysł na posiłek zarówno dla Twojego dziecka jak i całej rodziny!


Piernikowe ciasteczka bez cukru
Proste, szybkie, pyszne i bez dodatku cukru ciasteczka piernikowe, które zrobisz ze swoim dzieckiem. Jeśli Ty też chcesz zrobić swoje świąteczne ciasteczka i chcesz, żeby nie tylko były pyszne, ale i zdrowe, to to coś dla Ciebie.
Dodaj komentarz
Zaobserwuj mnie na Instagramie!
to jeszcze przepis na bulion by się przydał 😉
Jak tylko go dopracuję to na pewno podzielę się przepisem 😉