Niezwykle prosta i pyszna zupa pomidorowo-marchewkowa

pyszna zupa pomidorowa

Miałam taki czas, że nie jadłam w ogóle zup. Twierdziłam, że ich nie lubię, sama nie wiem czemu, może po prostu nie wiedziałam co to znaczy pyszna zupa? 

Teraz się to zmienia i gotuję zupę przynajmniej raz w tygodniu, duży gar. Repertuar mam nadal raczej ograniczony, ale próbuję nowych przepisów i jako, że sezon jesień-zima to najlepszy czas na zupy, to myślę, że tych propozycji będzie na blogu znacznie więcej. Przynajmniej taki mam zamiar ;)

Bulion długo gotowany jest, moim zdaniem, podstawą, aby wyszła pyszna zupa. Nastaw go z samego rana i niech się gotuje cały dzień. Taki wywar gotowany długo ma niesamowity aromat i smak. Jeśli do tej pory gotowałaś/eś bulion tylko 3-4 godziny, koniecznie spróbuj dłużej - 8 godzin. Uwierz mi, poczujesz różnicę. No i nie zapominaj o mrożeniu bulionu! Mrożenie to jest świetna sprawa. Warto mieć zamrożony bulion, bo ułatwia to gotowanie. Masz już wtedy gotową bazę do innych zup lub dań np. do risotto lub innych potrawek.

Przepis na zupę pomidorowo-marchewkową, który znajdziesz poniżej, jest banalny w przygotowaniu i nie potrzebujesz do jego przygotowania wiele. Podstawą jest aromatyczny bulion, do tego pomidory oraz marchewki i to wszystko, no jeszcze trochę pieprzu, soli (dla starszych) i kurkumy. Prawda, że prosto? Nie dość, że prosto to zaskakująco smacznie. Skorzystaj z czasu, że sezon pomidorowy jeszcze trwa i koniecznie spróbujcie tej zupy, wybierając do jej przygotowania dojrzałe i aromatyczne pomidory.

Taka zupa idealnie nada się, moim zdaniem, na drugie śniadanie czy podwieczorek, a nawet na obiad (możesz dodać soczewicę lub ciecierzycę po większą ilość białka lub zamiast ryżu bogatą w białko komosę ryżową czy kaszę gryczaną). Jest to również świetna opcja na kolację. Polecam do niej grzankę z żytniego chleba z awokado i czarnuszką - dla mnie niebo w gębie.

Te piękne naczynia ceramiczne ze zdjęcia znajdziecie u Eli

Lista składników:

1 litr bulionu

separator składniki przepisu

300 g marchewek 

separator składniki przepisu

350 g dojrzałych pomidorów

separator składniki przepisu

przyprawy: pieprz, sól (dla starszych) według uznania, 2 szczypty kurkumy

separator składniki przepisu

oliwa z oliwek lub inny tłuszcz

Wykonanie:

1. Obrane marchewki kroimy w cienkie plastry, a obrane pomidory w kostkę.

2. Marchewki podsmażamy w garnku przez chwilę, po czym dodajemy pomidory oraz przyprawy i podsmażamy jeszcze chwilę.

3. Wlewamy 1 litr bulionu i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 40 minut.

4. Dokładnie blendujemy i podajemy np. z ryżem lub makaronem.

Uwagi:

  • Zupy wychodzi na ok. 4 porcje.
  • Możesz użyć standardowego rosołu lub bulionu warzywnego.
  • Zupę możemy podawać od początku rozszerzania diety. Jeśli gotujesz ją dla niemowlaka pomiń podsmażanie i nie dodawaj soli.
  • Na koniec gotowania posmakuj i w razie potrzeby dodatkowo dopraw zupę.
  • Warto, żeby pomidory, których będziemy używać do zupy były dojrzałe i aromatyczne. Będzie miało to duży wpływ na smak zupy.
  • Zupa najlepiej smakuje na drugi dzień.

Malwina Trzcińska

19.09.22

Zobacz także:

deser z chia bez cukru dla dzieci i dorosłych

Pyszny deser z chia bez dodatku cukru

Pyszny i zdrowy deser z chia bez dodatku cukru! Odpowiedni zarówno dla dziecka, jak i dorosłego! Prosty i szybki w wykonaniu!

ile jajek dziennie może jeść dziecko

Ile jajek dziennie może jeść niemowlę i dziecko?

Zastanawiasz się ile jajek dziennie może jeść dziecko? Masz w tej kwestii jakieś wątpliwości? Jeśli tak, to zapraszam Cię w taki razie do tego wpisu.

liofilizowane owoce

Dlaczego liofilizowane owoce są doskonałym wyborem dla Twojego dziecka?

Jeśli ciekawi Cię co to w ogóle jest ta cała liofilizacja? Dlaczego warto zaprosić owoce liofilizowane do swojej kuchni? Czy są odpowiednie dla niemowląt? Do czego je wykorzystać? To zapraszam Cię do tego wpisu!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

*
*

Zaobserwuj mnie na Instagramie!