Kremowe i intensywnie kakaowe ciasto z fasoli bez cukru

ciasto z fasoli bez cukru

Intensywnie kakaowe ciasto z fasoli bez dodatku cukru i słodzików. W smaku jest tylko delikatnie słodkie za sprawą banana i daktyli, a oprócz tego jest bardzo kremowe. Na górę ciasta nałożyłam konfiturę z borówki bez dodatku cukru oraz posiekane orzechy laskowe. Idealna opcja na zdrowsze słodkości dla dzieci oraz dorosłych.

Lista składników:

puszka czerwonej fasoli

separator składniki przepisu

1 banan (ok. 180 g w skórce)

separator składniki przepisu

3 płaskie łyżki kakao 100 %

separator składniki przepisu

1 jajko

separator składniki przepisu

20 g zmielonych/zblendowanych płatków owsianych/mąki owsianej

separator składniki przepisu

30 g daktyli suszonych

separator składniki przepisu

1 łyżka oliwy z oliwek lub innego tłuszczu

separator składniki przepisu

2 łyżki soku z wiśni 100% bez dodatku cukru (można pominąć)

separator składniki przepisu

1/3 łyżeczki sproszkowanej wanilii (można pominąć)

separator składniki przepisu

konfitura bez cukru  

Wykonanie:

1. Daktyle zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na przynajmniej kilka minut.

2. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni w funkcji góra-dół.

3. Fasole płuczemy pod bieżącą wodą i blendujemy z dodatkiem banana, oliwy, żółtka jajka i soku z wiśni, następnie dodajemy kakao oraz wanilię i dobrze mieszamy.

4. Namoczone daktyle blenujemy z łyżką wody z ich moczenia i dodajemy do masy, a następnie ponownie chwilę blendujemy.

5. Do masy dodajemy zmielone płatki owsiane i dobrze mieszamy.

6. Białko jaja ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy i całość delikatnie mieszamy do połączenia składników.

7. Masę przekładamy do naczynia które nadaje się do zapiekania - u mnie to silikonowe naczynie o średnicy 18 cm i wysokości 3 cm.

8. Pieczemy ok. 35-40 minut.

Uwagi:

Malwina Trzcińska

09.04.24

Zobacz także:

Gofrownica MPM

Gofrownica – niezbędny sprzęt w Twojej kuchni

Jeśli zastanawiasz się jaką gofrownicę wybrać i czy to niezbędny sprzęt w Twojej kuchni to zapraszam Cię do wpisu!

placki z cukinii dla niemowlaka

Placki z cukinii dla niemowlaka i starszaka

Placki z cukinii dla niemowlaka i starszaka to świetny pomysł na śniadanie, podwieczorek czy kolację dla całej rodziny! Prosty i szybki w przygotowaniu przepyszny posiłek!

przepyszne, puszyste placuszki bananowe

Puszyste placuszki bananowe dla całej rodziny – BEZ cukru, BEZ nabiału

Przepyszne, puszyste, proste i szybkie w przygotowaniu placuszki bananowe. BEZ cukru, BEZ nabiału. Idealne zarówno dla niemowlaka jak i całej rodziny. Świetna propozycja na śniadanie, zdrowy deser czy kolację. Spróbuj koniecznie i sprawdź czy pokochasz je tak samo jak my! ;)

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

*
*

Zaobserwuj mnie na Instagramie!