🚚 UWAGA! w dniach 25.04 - 06.05 realizacja zamówień może być nieznacznie opóźniona. Za utrudnienia przepraszamy!

Wyjątkowy tost francuski na słodko z jabłkiem i cynamonem

Wyjątkowy tost francuski na słodko z jabłkiem i cynamonem

Tost francuski w innej, ciekawej odsłonie. Bez smażenia i bez sztucznego cukru. Bardzo szybki i prosty przepis z podstawowych składników jakie zapewne znajdziesz w swojej kuchni. Zapraszam do przetestowania.

Tost francuski na słodko z jabłkiem i cynamonem z piekarnika to świetny pomysł na podwieczorek, słodkie śniadanie czy kolację dla Twojego dziecka, a także całej rodziny. Idealny posiłek również dla najmłodszych domowników.

Z czym podać takiego tosta? Mi najbardziej smakuje z powidłami owocowymi bez cukru oraz pastą z orzechów (ostatnio wygrywa ta z laskowych). Można również podgrzać mrożone owoce w rondelku i podać z nimi lub po prostu posypać dodatkową porcją cynamonu.

Jeśli szukasz innych przepisów na słodkie pyszności to zapraszam do wypróbowania placków z jabłkiem lub omleta z kakao i bananem. A może lubisz rodzynki tak samo jak my? Wtedy koniecznie spróbuj tych smakowitych placków skyrowych właśnie z rodzynkami.

Lista składników:

3 małe kromki chleba 90 g (użyłam chleba żytniego)

separator składniki przepisu

1 jajko

separator składniki przepisu

0,5 małego jabłka

separator składniki przepisu

0,5 łyżeczki cynamonu

separator składniki przepisu

naczynie do zapiekania

separator składniki przepisu

masło klarowane

Wykonanie:

1. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni w termoobiegu z naczyniem w środku.

2. Jabłko obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy na gładko z dodatkiem cynamonu oraz jajka.

3. Wyciągamy naczynie z piekarnika, dodajemy trochę masła klarowanego, rozsmarowujemy je po całym naczyniu (zachowaj ostrożność, naczynie będzie gorące) i układamy kromki chleba tak, aby do siebie przylegały.

4. Wylewamy na chleb przygotowaną masę, rozprowadzamy po całości i pieczemy ok. 8-10 min.

Uwagi:
  • Żeby zrobić jedną porcję tego dania używam szklanego pojemnika z Ikea, w którym można zapiekać, i który to ma ok. 17 cm dł. oraz ok. 11 cm szerokości. Możesz użyć większego naczynia i zrobić od razu więcej porcji, użyj wtedy odpowiednio więcej składników.
  • Polecam jeść na świeżo, jeszcze ciepłe, najlepiej wtedy smakuje.
  • Idealnie pasuje do tego dania masło orzechowe i powidła owocowe (polecam te bez cukru).

Malwina Trzcińska

04.01.23

Zobacz także:

pyszne babeczki bez cukru mango-pomarańcza

Wyśmienite babeczki bez cukru mango-pomarańcza

Jeśli szukasz przepisu na pyszne i proste babeczki dla całej rodziny to koniecznie sprawdź ten przepis! Idealnie nadadzą się na zdrowszy deser dla Twojego dziecka. Super sprawdzą się jako przekąska w podróży czy na spacerze, a także na imprezie urodzinowej czy pikniku.

placki z cukinii dla niemowlaka

Placki z cukinii dla niemowlaka i starszaka

Placki z cukinii dla niemowlaka i starszaka to świetny pomysł na śniadanie, podwieczorek czy kolację dla całej rodziny! Prosty i szybki w przygotowaniu przepyszny posiłek!

pieczone rzodkiewki

Pieczone rzodkiewki

Super smaczne pieczone rzodkiewki mają delikatny smak. Dzięki pieczeniu pozbywamy się ich ostrości. Będą świetnym dodatkiem do obiadu, kolacji czy śniadania. Mogą również być pyszną i zdrową samodzielną przekąską.

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

*
*

Zaobserwuj mnie na Instagramie!