🚚 Darmowa dostawa za zakupy powyżej 250 zł 🚚

Wyśmienite babeczki bez cukru mango-pomarańcza

pyszne babeczki bez cukru mango-pomarańcza

Takie babeczki to super pomysł na zdrowszy deser dla dziecka. Idealne jedzenie w podróży, na spacerze czy na piknik. Świetnie nadadzą się również na urodziny i inne imprezy. Babeczki pysznie komponują się podane w towarzystwie świeżych, sezonowych owoców i posypane liofilizowanymi sproszkowanymi owocami (zdrowy zamiennik cukru pudru). Są proste i szybkie w wykonaniu, a do tego smakowite i zdrowsze od tych z cukrem.

Jeśli szukasz innych, pysznych babeczek to polecam Ci te babeczki jabłkowo-marchewkowe.

Lista składników:

100 g mąki (1 szklanka 250 ml)

separator składniki przepisu

2 średniej wielkości jajka

separator składniki przepisu

0,5 średniej pomarańczy (65 g owocu bez skórki)

separator składniki przepisu

0,5 średniego mango (60 g owocu bez skórki)

separator składniki przepisu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

separator składniki przepisu

2 łyżeczki masła klarowanego (po rozpuszczeniu wychodzi 4 łyżeczki - może być inny tłuszcz)

Wykonanie:

1. Włączamy piekarnik na 180 stopni w termoobiegu.

2. Obrane owoce, jajka i tłuszcz blendujemy do powstania piany.

3. Do powstałej masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.

4. Przelewamy do silikonowych foremek na babeczki do trochę więcej niż połowy ich wysokości.

5. Pieczemy ok. 20 minut.

 

Uwagi:

  • Możesz pominąć proszek do pieczenia, a zamiast tego ubić białka (białka dodajemy na koniec delikatnie łącząc z masą).
  • Ja używam mąki orkiszowej jasnej, możesz użyć zwykłej pszennej.
  • Babeczki możesz zrobić z samego mango, ale w połączeniu z pomarańczą są smaczniejsze.
  • Babeczki są bezpieczne od początku rozszerzania diety (ja bym podała ok. 8 miesiąca i zamiast proszku do pieczenia ubiła białka).
  • Babeczki można posypać sproszkowanymi owocami liofilizowanymi - zdrowy zamiennik cukru pudru
  • Używam wyłącznie foremek silikonowych.

Malwina Trzcińska

07.09.22

Zobacz także:

Przepyszny domowy budyń czekoladowy gryczany

Przepyszny domowy budyń czekoladowy

Szukasz przepisu na domowy budyń czekoladowy? Może nie wiesz co zrobić dziecku pysznego, ale i zdrowego na drugie śniadanie czy podwieczorek? Sprawdź koniecznie ten przepis na pyszny domowy budyń czekoladowy, który zbiera same dobre opinie. Posmakujcie i się przekonajcie, czy i Wam zasmakuje.

Jak przygotować się na wyjazd z dzieckiem pod kątem żywieniowym

Jak przygotować się na wyjazd z dzieckiem pod kątem żywieniowym?

Sprawdź jak dobrze przygotować się na wyjazd z dzieckiem! Przydatne produkty, które pomogą Ci z żywieniem w drodze dla całej rodziny.

przepis na naleśnik pieczony kokosowy

Przepysznie kokosowy przepis na naleśnik pieczony

Kto nie lubi naleśników? Sprawdź ten prosty przepis na naleśnika pieczonego z kokosową nutą. Pyszna propozycja posiłku na śniadanie, podwieczorek czy kolację dla małych i dużych.

2 komentarze

  • Sandra pisze:

    Dzień dobry, czy można zamienić mąkę na inną niż pszenna, tak aby było zdrowiej, a muffinki nadal zachowały swój smak? Pozdrawiam ?

    • Dzień dobry 🙂 przyznam szczerze, że akurat tych babeczek nie robiłam nigdy z inną mąką niż orkiszową jasną, ale sądzę, że np. z owsianą mogą być ok albo z jakąś kaszką zbożową. Czasami zamiast orkiszowej używam do placków czy biszkopcików właśnie zblendowanych na mąkę płatków owsianych i są również smaczne 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

*
*

Zaobserwuj mnie na Instagramie!