Wyśmienite babeczki bez cukru mango-pomarańcza

pyszne babeczki bez cukru mango-pomarańcza

Takie babeczki to super pomysł na zdrowszy deser dla dziecka. Idealne jedzenie w podróży, na spacerze czy na piknik. Świetnie nadadzą się również na urodziny i inne imprezy. Babeczki pysznie komponują się podane w towarzystwie świeżych, sezonowych owoców i posypane liofilizowanymi sproszkowanymi owocami (zdrowy zamiennik cukru pudru). Są proste i szybkie w wykonaniu, a do tego smakowite i zdrowsze od tych z cukrem.

Jeśli szukasz innych, pysznych babeczek to polecam Ci te babeczki jabłkowo-marchewkowe.

🎉🎉🎉Wszystkie przepisy z mojego bloga, w tym ten, są już dostępne w naszej najnowszej aplikacji Mamo! Co dziś jemy?. 🤩

Oprócz przepisów w aplikacji znajdziesz wiele funkcji, które ułatwią Ci planowanie posiłków i pomogą w zdrowym żywieniu Twojego dziecka oraz całej rodziny. 👨‍👩‍👦

Sprawdź i przekonaj się, że gotowanie może być łatwiejsze i przyjemniejsze! 👩‍🍳

🎉🎉🎉Dowiedz się więcej o aplikacji tu: https://mamocodzisjemy.pl/aplikacja-mobilna/#packages

Lista składników:

100 g mąki (1 szklanka 250 ml)

separator składniki przepisu

2 średniej wielkości jajka

separator składniki przepisu

0,5 średniej pomarańczy (65 g owocu bez skórki)

separator składniki przepisu

0,5 średniego mango (60 g owocu bez skórki)

separator składniki przepisu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

separator składniki przepisu

2 łyżeczki masła klarowanego (po rozpuszczeniu wychodzi 4 łyżeczki - może być inny tłuszcz)

Wykonanie:

1. Włączamy piekarnik na 180 stopni w termoobiegu.

2. Obrane owoce, jajka i tłuszcz blendujemy do powstania piany.

3. Do powstałej masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.

4. Przelewamy do silikonowych foremek na babeczki do trochę więcej niż połowy ich wysokości.

5. Pieczemy ok. 20 minut.

 

Uwagi:

  • Możesz pominąć proszek do pieczenia, a zamiast tego ubić białka (białka dodajemy na koniec delikatnie łącząc z masą).
  • Ja używam mąki orkiszowej jasnej, możesz użyć zwykłej pszennej.
  • Babeczki możesz zrobić z samego mango, ale w połączeniu z pomarańczą są smaczniejsze.
  • Babeczki są bezpieczne od początku rozszerzania diety (ja bym podała ok. 8 miesiąca i zamiast proszku do pieczenia ubiła białka).
  • Babeczki można posypać sproszkowanymi owocami liofilizowanymi - zdrowy zamiennik cukru pudru
  • Używam wyłącznie foremek silikonowych.

Malwina Trzcińska

07.09.22

Zobacz także:

Przepis na gofry domowe bez cukru

Przepis na gofry domowe bez cukru: budyniowo-kokosowe z gruszką

Szukasz wyjątkowego przepisu na gofry domowe bez cukru? Koniecznie sprawdź ten przepis! Przepyszna, ale i zdrowsza wersja gofrów dla całej rodziny!

spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese

Sos bolognese przygotowany na dobrej jakości wołowinie nie tylko jest przepyszny, ale stanowi także bogate źródło żelaza. Pierwiastek…

Rewelacyjne owocowe placuszki biszkopty

Rewelacyjne owocowe placuszki biszkopty bez cukru

Rewelacyjne placuszki biszkoptowe, które podbiły mojego Instagrama. Są przepyszne i mega proste w przygotowaniu. Bez nabiału. Idealne na przekąskę, podwieczorek, w podróż czy na śniadanie. Koniecznie spróbuj! Uwielbia je cała nasza rodzina.

2 komentarze

  • Sandra pisze:

    Dzień dobry, czy można zamienić mąkę na inną niż pszenna, tak aby było zdrowiej, a muffinki nadal zachowały swój smak? Pozdrawiam ?

    • Dzień dobry 🙂 przyznam szczerze, że akurat tych babeczek nie robiłam nigdy z inną mąką niż orkiszową jasną, ale sądzę, że np. z owsianą mogą być ok albo z jakąś kaszką zbożową. Czasami zamiast orkiszowej używam do placków czy biszkopcików właśnie zblendowanych na mąkę płatków owsianych i są również smaczne 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

*
*

Zaobserwuj mnie na Instagramie!