Wyśmienite babeczki bez cukru mango-pomarańcza
Takie babeczki to super pomysł na zdrowszy deser dla dziecka. Idealne jedzenie w podróży, na spacerze czy na piknik. Świetnie nadadzą się również na urodziny i inne imprezy. Babeczki pysznie komponują się podane w towarzystwie świeżych, sezonowych owoców i posypane liofilizowanymi sproszkowanymi owocami (zdrowy zamiennik cukru pudru). Są proste i szybkie w wykonaniu, a do tego smakowite i zdrowsze od tych z cukrem.
Jeśli szukasz innych, pysznych babeczek to polecam Ci te babeczki jabłkowo-marchewkowe.
Lista składników:
100 gramów mąki (1 szklanka 250 ml)
2 średniej wielkości jajka
0,5 średniej pomarańczy (65 g owocu bez skórki)
0,5 średniego mango (60 g owocu bez skórki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki masła klarowanego (po rozpuszczeniu wychodzi 4 łyżeczki - może być inny tłuszcz)
Wykonanie:
1. Włączamy piekarnik na 180 stopni w termoobiegu.
2. Obrane owoce, jajka i tłuszcz blendujemy do powstania piany.
3. Do powstałej masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.
4. Przelewamy do silikonowych foremek na babeczki do trochę więcej niż połowy ich wysokości.
5. Pieczemy ok. 20 minut.
Uwagi:
- Możesz pominąć proszek do pieczenia, a zamiast tego ubić białka (białka dodajemy na koniec delikatnie łącząc z masą).
- Ja używam mąki orkiszowej jasnej, możesz użyć zwykłej pszennej.
- Babeczki możesz zrobić z samego mango, ale w połączeniu z pomarańczą są smaczniejsze.
- Babeczki są bezpieczne od początku rozszerzania diety (ja bym podała ok. 8 miesiąca i zamiast proszku do pieczenia ubiła białka).
- Babeczki można posypać sproszkowanymi owocami liofilizowanymi - zdrowy zamiennik cukru pudru
- Używam wyłącznie foremek silikonowych.
07.09.22
Zobacz także:
Wyjątkowy tost francuski na słodko z jabłkiem i cynamonem
Zapraszam Cię do wypróbowania wyjątkowego przepisu na tosty francuskie na słodko BEZ smażenia. Idealny posiłek na podwieczorek, słodkie śniadanie, a nawet kolację. Dla małych i dużych- dla całej rodziny!
Przepyszna zupa porowa z mięsem mielonym
Przepyszna i sycąca zupa porowa z mięsem mielonym. Sprawdź przepis na ulubioną zupę mojej córki. Będzie ona świetnym pomysłem zarówno na kolację, obiad czy nawet na śniadanie.
Szakszuka idealna
Nie masz pomysłu na śniadanie dla rodziny? Sprawdź koniecznie przepis na moją ulubioną szakszuke. Idealne proste, smaczne i zdrowe śniadanie, a także świetny pomysł na obiad!
Dodaj komentarz
Zaobserwuj mnie na Instagramie!
Dzień dobry, czy można zamienić mąkę na inną niż pszenna, tak aby było zdrowiej, a muffinki nadal zachowały swój smak? Pozdrawiam ?
Dzień dobry 🙂 przyznam szczerze, że akurat tych babeczek nie robiłam nigdy z inną mąką niż orkiszową jasną, ale sądzę, że np. z owsianą mogą być ok albo z jakąś kaszką zbożową. Czasami zamiast orkiszowej używam do placków czy biszkopcików właśnie zblendowanych na mąkę płatków owsianych i są również smaczne 🙂