🚚 UWAGA! w dniach 25.04 - 06.05 realizacja zamówień może być nieznacznie opóźniona. Za utrudnienia przepraszamy!

Pyszne leczo z cukinią – przepis bazowy

przepis na pyszne leczo dla całej rodziny

Przepis na leczo, który znajdziecie poniżej, jest przepisem bazowym, do którego możecie dodać wiele różnych dodatków wedle upodobań. Za to właśnie, między innymi lubię leczo - za jego uniwersalność.

Z leczo możemy za każdym razem stworzyć inne pyszne danie. Ja tym razem dodałam podsmażonego kurczaka, ale możecie dodać również indyka, mięso mielone, pulpeciki lub jakiekolwiek inne mięso lubicie. Super smakuje również z dodatkiem strączków takich jak ciecierzyca, soczewica czy fasola. Standardowo, do leczo możecie dodać dobrej jakości i z czystym składem kiełbasy lub nawet parówki.

Z czym zjeść leczo? Tu też znajdziemy kilka propozycji, bo leczo smakuje wyśmienicie zarówno z ziemniakami jak i z ryżem, makaronem, kaszami czy po prostu z chlebem.

Jak widać opcji jest bardzo dużo, także nie ma innego wyjścia jak gotować leczo na 2-3 dni. Ten bazowy przepis na leczo sprawia, że codziennie możemy wyczarować inne, pyszne potrawy.

Lista składników:

2 większe cukinie (około 800 gramów)

separator składniki przepisu

1 papryka

separator składniki przepisu

1 kg pomidorów (ja wybieram malinowe)

separator składniki przepisu

2 małe marchewki

separator składniki przepisu

1 średnia cebula

separator składniki przepisu

1 duży / 2 mniejsze ząbki czosnku

separator składniki przepisu

pęczek koperku

separator składniki przepisu

przyprawy: pieprz wedle uznania, szczypta ostrej papryki lub chili, dużo słodkiej papryki, trochę wędzonej papryki, sól dla starszych

separator składniki przepisu oliwa do podsmażenia

Wykonanie:

1. Przelewamy wrzątkiem pomidory w celu szybkiego usunięcia skórek.

2. Obieramy i kroimy warzywa: cebulę w kostkę, czosnek przez praskę, marchewkę w plasterki, cukinię w kostkę (nie obieram jej ze skóry), paprykę w większą kostkę (ja obieram ze skóry), pomidory w kostkę.

3. W garnku podsmażamy cebulę z czosnkiem, następnie dodajemy pozostałe warzywa, przyprawy i całość mieszamy.

4. Dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw (ja gotowałam ok. 40 minut).

5. Pod koniec gotowania możemy dodać wybrany przez nas dodatek.

6. Gotowe leczo posypujemy posiekanym koperkiem i mieszamy.

Uwagi:
  • Porcja, którą tu proponuję starcza na około dwa posiłki dla mamy, taty i dziecka .
  • Potrawa ta jest bezpieczna od początku rozszerzania diety. Jeśli to są same początki, to pomińmy podsmażanie. Pamiętajmy, żeby warzywa były odpowiednio miękkie.

Malwina Trzcińska

16.09.22

Zobacz także:

Pyszne pulpety drobiowe z ryżem

Pyszne pulpety drobiowe z ryżem

Pulpety drobiowe z ryżem to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Prosta i zdrowa propozycja obiadowa, którą pokocha Twoje dziecko.

przepis na naleśnik pieczony kokosowy

Przepysznie kokosowy przepis na naleśnik pieczony

Kto nie lubi naleśników? Sprawdź ten prosty przepis na naleśnika pieczonego z kokosową nutą. Pyszna propozycja posiłku na śniadanie, podwieczorek czy kolację dla małych i dużych.

pulpety dla niemowlaka

Proste pulpety w sosie pomidorowym

Proste w wykonaniu pulpety dla niemowlaka, dzieciaka i dorosłego. To świetny pomysł na obiad dla całej rodziny!

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

*
*

Zaobserwuj mnie na Instagramie!