🎁 Z kodem URODZINY10 10% zniżki na wszystko 🎁

Kisiel domowy ze świeżych truskawek

kisiel domowy ze świeżych truskawek

Zapraszam Cię po przepis na pyszny i zdrowego kisiel domowy ze świeżych truskawek! Ten przepis doskonale sprawdzi się zarówno dla niemowląt, jak i dla dorosłych. Kisiel ten jest nie tylko smaczny, ale również prosty i szybki w przygotowaniu, co czyni go idealnym wyborem na podwieczorek.

Głównym składnikiem tego kisielu są soczyste truskawki bez dodatku cukru. Dzięki temu możemy cieszyć się naturalnym smakiem owoców, a jednocześnie uniknąć nadmiaru słodyczy. Możemy również dodać do kisielu pokrojone w małe kawałeczki truskawki, które dodadzą mu jeszcze więcej świeżości i intensywności smaku.

Dodatkowo, możemy urozmaicić nasz kisiel, dodając do niego owoców liofilizowanych w grysiku oraz zboża ekspandowane. To świetny sposób na wzbogacenie naszego podwieczorku o zdrowe składniki i interesującą teksturę. Dzięki nim nasz kisiel będzie nie tylko smaczny, ale również pożywny i sycący.

W ten sposób, przygotowując kisiel domowy, możemy cieszyć się zdrowym i smacznym posiłkiem zarówno dla naszych najmłodszych, jak i dla siebie samych. Gotowanie w domu daje nam kontrolę nad składnikami, a taki kisiel domowy jest doskonałym tego przykładem. Nie tylko jest pyszny, ale również bogatszy w składniki odżywcze niż ten sklepowy.

Już teraz zapraszam do zapoznania się z moim przepisem na kisiel domowy i czerpania radości z przygotowywania zdrowych i smacznych posiłków dla całej rodziny!

A jeśli masz ochotę spróbować innego smaku kisielu domowego to zapraszam Cię do wypróbowania tego przepisu na pyszny kisiel mango-ananas.

Pyszne i zdrowe dodatki, które świetnie się sprawdzą do domowego kisielu takie jak owoce liofilizowane w grysiku czy zboża ekspandowane znajdziesz w moim sklepie.

Bambusowa miseczka z przyssawką ze zdjęcia jest dostępna w moim sklepie.

Lista składników:

200 g świeżych truskawek (waga z szypułkami - bez ok. 180 g)

separator składniki przepisu

25 g skrobi ziemniaczanej (1 czubata łyżka)

separator składniki przepisu

220 ml wody ( 1 szklanka) + 70 ml zimnej wody (1/3 szklanki)

Wykonanie:

1. Truskawki myjemy, pozbywamy je szypułek i blendujemy.

2. Do szklanki z 70 ml zimnej wody dodajemy 25 g skrobi ziemniaczanej i dobrze mieszamy.

3. W garnku zagotowujemy 220 ml (1 szklankę) wody i dodajemy zblendowane truskawki.

4. Do gotującej się wody z truskawkami dodajemy wodę ze skrobią (zamieszaj przed dodaniem) i od razu energicznie mieszamy łyżką lub rózgą gotując ok. 2-3 minuty.

Uwagi:
  • Porcja podana w przepisie jest dla jednej osoby (jeśli gotujesz dla dziecka i Twoje dziecko mało je to wówczas zostanie również dla Ciebie ;)).
  • Pamiętaj żeby dobrze wymieszać skrobię z wodą przed samym dodaniem ponieważ skrobia szybko opada na dno.
  • Kisiel możesz podać np. z truskawkami pokrojonymi w małe kawałeczki, posypane owocami liofilizowanymi w grysikuzbożami ekspandowanymi.

Malwina Trzcińska

12.06.23

Zobacz także:

Pyszne risotto z dynią i kurczakiem

Pyszne risotto z dynią i kurczakiem

Jeśli szukasz pomysłów na wykorzystanie dyni, świetnie trafiłaś/eś! To przepyszne risotto z dynią i kurczakiem to super propozycja na obiad lub kolację dla całej rodziny.

Najlepsza naturalna witamina C dla dzieci i całej rodziny

Witamina C dla dzieci – jaką wybrać, dlaczego jest tak ważna i jakie ma właściwości?

Zastanawiasz się czy i jaką witaminę C suplementować? Do czego witamina C jest nam potrzebna i jakie ma właściwości? Czy wspomaga ona odporność naszą i naszych dzieci? Tego dowiesz się w tym wpisie.

ciasto marchewkowe bez jajka

Wyjątkowe ciasto marchewkowe bez jajka

Wyjątkowe ciasto marchewkowe bez jajka oraz bez cukru. Świetny pomysł na pyszny podwieczorek! Zdrowszy wybór!

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

*
*

Zaobserwuj mnie na Instagramie!