Kisiel domowy ze świeżych truskawek - Mamo! Co dzis jemy?

🚚 Darmowa dostawa za zakupy powyżej 250 zł

Kisiel domowy ze świeżych truskawek

kisiel domowy ze świeżych truskawek

Zapraszam Cię po przepis na pyszny i zdrowego kisiel domowy ze świeżych truskawek! Ten przepis doskonale sprawdzi się zarówno dla niemowląt, jak i dla dorosłych. Kisiel ten jest nie tylko smaczny, ale również prosty i szybki w przygotowaniu, co czyni go idealnym wyborem na podwieczorek.

Głównym składnikiem tego kisielu są soczyste truskawki bez dodatku cukru. Dzięki temu możemy cieszyć się naturalnym smakiem owoców, a jednocześnie uniknąć nadmiaru słodyczy. Możemy również dodać do kisielu pokrojone w małe kawałeczki truskawki, które dodadzą mu jeszcze więcej świeżości i intensywności smaku.

Dodatkowo, możemy urozmaicić nasz kisiel, dodając do niego owoców liofilizowanych w grysiku oraz zboża ekspandowane. To świetny sposób na wzbogacenie naszego podwieczorku o zdrowe składniki i interesującą teksturę. Dzięki nim nasz kisiel będzie nie tylko smaczny, ale również pożywny i sycący.

W ten sposób, przygotowując kisiel domowy, możemy cieszyć się zdrowym i smacznym posiłkiem zarówno dla naszych najmłodszych, jak i dla siebie samych. Gotowanie w domu daje nam kontrolę nad składnikami, a taki kisiel domowy jest doskonałym tego przykładem. Nie tylko jest pyszny, ale również bogatszy w składniki odżywcze niż ten sklepowy.

Już teraz zapraszam do zapoznania się z moim przepisem na kisiel domowy i czerpania radości z przygotowywania zdrowych i smacznych posiłków dla całej rodziny!

A jeśli masz ochotę spróbować innego smaku kisielu domowego to zapraszam Cię do wypróbowania tego przepisu na pyszny kisiel mango-ananas.

Pyszne i zdrowe dodatki, które świetnie się sprawdzą do domowego kisielu takie jak owoce liofilizowane w grysiku czy zboża ekspandowane znajdziesz w moim sklepie.

Bambusowa miseczka z przyssawką ze zdjęcia jest dostępna w moim sklepie.

Lista składników:

200 g świeżych truskawek (waga z szypułkami - bez ok. 180 g)

separator składniki przepisu

25 g skrobi ziemniaczanej (1 czubata łyżka)

separator składniki przepisu

220 ml wody ( 1 szklanka) + 70 ml zimnej wody (1/3 szklanki)

Wykonanie:

1. Truskawki myjemy, pozbywamy je szypułek i blendujemy.

2. Do szklanki z 70 ml zimnej wody dodajemy 25 g skrobi ziemniaczanej i dobrze mieszamy.

3. W garnku zagotowujemy 220 ml (1 szklankę) wody i dodajemy zblendowane truskawki.

4. Do gotującej się wody z truskawkami dodajemy wodę ze skrobią (zamieszaj przed dodaniem) i od razu energicznie mieszamy łyżką lub rózgą gotując ok. 2-3 minuty.

Uwagi:
  • Porcja podana w przepisie jest dla jednej osoby (jeśli gotujesz dla dziecka i Twoje dziecko mało je to wówczas zostanie również dla Ciebie ;)).
  • Pamiętaj żeby dobrze wymieszać skrobię z wodą przed samym dodaniem ponieważ skrobia szybko opada na dno.
  • Kisiel możesz podać np. z truskawkami pokrojonymi w małe kawałeczki, posypane owocami liofilizowanymi w grysikuzbożami ekspandowanymi.

Malwina Trzcińska

12.06.23

Zobacz także:

placki z cukinii dla niemowlaka

Placki z cukinii dla niemowlaka i starszaka

Placki z cukinii dla niemowlaka i starszaka to świetny pomysł na śniadanie, podwieczorek czy kolację dla całej rodziny! Prosty i szybki w przygotowaniu przepyszny posiłek!

Proste w przygotowaniu kluski leniwe dla niemowlaka i dorosłego

Proste w przygotowaniu kluski leniwe dla niemowlaka i dorosłego

Pyszne, proste i szybkie w wykonaniu kluski leniwe to idealna propozycja posiłku zarówno dla niemowlaka jak i starszaka. Na letni obiad, kolację czy podwieczorek.

Rewelacyjne owocowe placuszki biszkopty

Rewelacyjne owocowe placuszki biszkopty bez cukru

Rewelacyjne placuszki biszkopty, które podbiły mojego Instagrama. Są przepyszne i mega proste w przygotowaniu. Bez nabiału. Idealne na przekąskę, podwieczorek, w podróż czy na śniadanie. Koniecznie spróbuj! Uwielbia je cała nasza rodzina.

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

*
*

Zaobserwuj mnie na Instagramie!