Placuszki twarogowe z rodzynkami

Placuszki twarogowe z rodzynkami

Przepyszne placuszki twarogowe, którym odrobinę słodyczy nadają rodzynki. Znikają ekspresowo! Idealne na śniadanie, podwieczorek, kolację, a także na wynos. Możesz podać je z konfiturą bez dodatku cukru lub masłem orzechowym, ale świetnie też smakują bez żadnych dodatków.

🎉🎉🎉Wszystkie przepisy z mojego bloga, w tym ten, są już dostępne w naszej najnowszej aplikacji Mamo! Co dziś jemy?. 🤩

Oprócz przepisów w aplikacji znajdziesz wiele funkcji, które ułatwią Ci planowanie posiłków i pomogą w zdrowym żywieniu Twojego dziecka oraz całej rodziny. 👨‍👩‍👦

Sprawdź i przekonaj się, że gotowanie może być łatwiejsze i przyjemniejsze! 👩‍🍳

🎉🎉🎉Dowiedz się więcej o aplikacji tu: https://mamocodzisjemy.pl/aplikacja-mobilna/#packages

Lista składników:

1 jajko

separator składniki przepisu

1 łyżka mleka

separator składniki przepisu

30 g mąki (u mnie orkiszowa jasna)

separator składniki przepisu

opcjonalnie: 0,5 łyżeczki wanilii mielonej

separator składniki przepisu

20 g rodzynek

separator składniki przepisu

100 g twarogu 

Wykonanie:

1. Twaróg blendujemy z żółtkiem i mlekiem na gładko, dodajemy mąkę i całość mieszamy.

2. Rodzynki kroimy na mniejsze kawałeczki dodajemy do masy i mieszamy.

3. Białko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy i całość dokładnie, ale delikatnie mieszamy.

4. Smażymy placki z obu stron na rozgrzanej patelni, pod przykryciem, na średniej mocy kuchenki.

Uwagi:
  • Wychodzi około 8 sztuk.
  • Twaróg wybieram tłusty.
  • Jeśli używasz patelni z powłoką nieprzywierającą, możesz smażyć placki bez tłuszczu, w przeciwnym razie konieczne będzie jego użycie.

Malwina Trzcińska

21.11.24

Zobacz także:

komosanka dla niemowlaka

Pieczona komosanka dla całej rodziny

Poznaj pyszną alternatywę pieczonej owsianki! Zapraszam Cię do wypróbowania tego prostego przepisu pełnego wartości odżywczych i smaku! BEZ cukru, BEZ nabiału, BEZ jajek, BEZ glutenu!

pieczone rzodkiewki

Pieczone rzodkiewki

Super smaczne pieczone rzodkiewki mają delikatny smak. Dzięki pieczeniu pozbywamy się ich ostrości. Będą świetnym dodatkiem do obiadu, kolacji czy śniadania. Mogą również być pyszną i zdrową samodzielną przekąską.

co na przeziębienie u dzieci

Co na przeziębienie u dzieci? Sprawdź nasze sposoby!

Co na przeziębienie dla dzieci? Jeśli sezon infekcji i przeziębień Wam również dokucza, sprawdź koniecznie ten wpis. Znajdziesz tu nasze domowe sposoby, które wykorzystujemy w walce z przeziębieniem i u nas się sprawdzają.

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

*
*

Zaobserwuj mnie na Instagramie!