Proste i przepyszne pulpety w sosie pomidorowym


Już nie raz wspominałam o tym, że uwielbiam pulpety za ich uniwersalność. To idealne mięsne danie dla najmłodszych, ale i tych starszych. U mnie w domu te pulpety w sosie pomidorowym kocha cała rodzina! Nie dziwne, są naprawdę przepyszne! Spróbuj i daj mi znać czy Wam też tak smakują :)
Pulpety można przygotowywać za każdym razem inaczej. Zmieniaj rodzaj mięsa, kaszy lub ryżu, warzyw, a także sosu i dodatków z którymi je podajesz. Tym sposobem dbasz o różnorodność na talerzu i nudy nie ma 😉
My jednego dnia zjedliśmy te pulpety w sosie pomidorowym z naszą ukochaną kaszą gryczaną, a drugiego z ziemniakami. Super smakują także z ryżem czy makaronem. Do tego ulubione warzywa- gotowane, z pary, z piekarnika- jakie lubicie. Świetnie pasują tu także ogórki kiszone lub ulubiona surówka. Jedno danie, a możesz podać je na wiele sposobów i to lubię najbardziej.
Jestem zwolenniczką gotowania na dwa dni. Umówmy się, kto chce stać godzinami w kuchni? No niewiele jest takich osób. Wymieniając tylko dodatki do dania nie dość, że dbasz o różnorodność to jeszcze oszczędzasz czas! Takie postępowanie bardzo ułatwia mi pracę w kuchni i zdrowe gotowanie.
Jeśli szukasz innych przepisów na pyszne pulpety to polecam Ci również proste pulpety drobiowe.
Lista składników:
Pulpety:
ok. 400 gramów mięsa mielonego wieprzowego

50 gramów suchego ryżu

1 malutka główka kapusty pekińskiej (około 500 g., po obcięciu końcówki ok. 280 g.)

1 mała cebula

1 duży ząbek czosnku

przyprawy: 1 łyżka papryki słodkiej, 1 łyżka czosnku niedźwiedziego, pieprz, sól (dla starszych) według uznania

kaszka lub mąka (użyłam kaszki BIO MANNA DAWNYCH ZBÓŻ z firmy HELPA)
Sos:
1 butelka passaty pomidorowej (używam firmy ekowital)

przyprawy: pieprz, sól (dla starszych), oregano lub bazylia suszona - według uznania

opcjonalnie 2 łyżki wazowe bulionu/rosołu
Wykonanie:
1. Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu.
2. Cebulę i czosnek drobno siekamy w malakserze, dodajemy kapustę pekińską podzieloną na mniejsze części i ponownie siekamy.
3. Zawartość malaksera łączymy z ugotowanym ryżem, mięsem mielonym, przyprawami i wyrabiamy rękoma.
4. Formujemy pulpety (ja w tym przepisie robię je na kształt gołąbków) i obtaczamy w kaszce.
5. Do garnka o szerokim dnie wlewamy passatę oraz opcjonalnie bulion, czekamy aż się zagotuje i układamy pulpety.
6. Gotujemy około 30 minut na średniej/małej mocy kuchenki przykrywając częściowo garnek pokrywką.




24.11.22
Zobacz także:


Puszyste placki z dynią i jabłkiem
Placki z dynią i jabłkiem - idealne jesienne połączenie! Pyszne, proste i szybkie w wykonaniu puszyste placki dla całej rodziny! Placki z dynią i jabłkiem idealnie nadają się na śniadanie, II śniadanie, podwieczorek, przekąskę, ale również na kolację.

Kremowy sos do makaronu i pulpetów z kalafiora i mascarpone
Jeśli szukasz przepisu na pyszny, kremowy sos do makaronu, pulpetów czy kurczaka to zapraszam! Szybki i prosty w wykonaniu sos z kalafiora i mascarpone dla całej rodziny. Idealny zarówno na obiad jak i kolację. Jeden sos, a wiele możliwości podania. Przekonaj się sam/a!

Prosty i smaczny domowy chleb gryczany
Szukasz przepisu na domowy, zdrowy chleb? Sprawdź ten przepis na prosty w wykonaniu bezglutenowy, domowy chleb gryczany.
Zaobserwuj mnie na Instagramie!