Przepyszne placki z jabłkami

przepyszne placki z jabłkami

Któż nie lubi placków? Szczególnie dzieci je uwielbiają, szczególnie te placki z jabłkami, bo to właśnie jabłka nadają im przyjemny, lekko słodkawy smak. Nie potrzeba sztucznego cukru kiedy mamy ten naturalny z owoców.

Przepis na placki z jabłkami, który znajdziesz poniżej jest prosty i szybki w przygotowaniu. Placki te przypominają mi trochę racuchy, ale takie w zdrowszej wersji i bez drożdży ;)

Placki są wdzięcznym daniem, szczególnie dla dzieci. Są smaczne, poręcze i nie brudzą. Idealne na śniadanie, drugie śniadanie, podwieczorek, kolację czy na spacer lub w drogę. Możesz podać je z owocami, jogurtem, masłem orzechowym, domową pastą czy konfiturą bez cukru. Zamiast cukru pudru polecam Ci do posypania placków, babeczek czy gofrów pyszne i zdrowe owoce liofilizowane w proszku, które znajdziesz w moim sklepie. Baw się kolorami i uatrakcyjnij posiłki Twojego dziecka, a także swoje.

Takie placki z jabłkami będą dobre zarówno dla malucha w czasie rozszerzania diety jak i dla starszego dziecka lub dorosłego jako drugie śniadanie do szkoły czy pracy.

Jeśli szukasz innych, pysznych przepisów na placki to polecam Ci mini placuszki-biszkopty - HIT na moim profilu instragramowym. Natomiast jeśli poszukujesz pomysłów na wytrawne placki to polecam te z cukinii i marchewki.

A jakie Wy jakie placki najczęściej jecie? Wolicie na słodko czy wytrawnie? Daj znać w komentarzu.

Lista składników:

150 g mąki (ja używam orkiszowej jasnej, może być zwykła pszenna)

separator składniki przepisu

2 jajka

separator składniki przepisu

200 g  jogurt naturalny

separator składniki przepisu

2 małe jabłka (300 g - po ok. 150 g każde) - im słodsze jabłka tym słodsze placki

Wykonanie:

1. Jogurt, żółtka i obrane ze skórki, podzielone na mniejsze kawałki jabłko blendujemy na gładko.

2. Drugie jabłko obieramy, kroimy w małą kostkę i dorzucamy do masy.

3. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy łyżką.

4. Białka ubijamy i delikatnie mieszamy łyżką z resztą masy.

5. Smażymy na patelni na małej/średniej mocy kuchenki pod przykryciem z dwóch stron do zarumienienia.

Uwagi:
  • Smażę placki na patelni do naleśników z powłoką nieprzywierającą bez tłuszczu. Jeśli używasz patelni z inną powłoką będzie konieczność użycia tłuszczu.
  • Do posypania placków zamiast cukru pudru użyłam liofilizowanego mango w proszku.
  • Placki będą super smakowały w towarzystwie konfitury bez cukru.
  • Pamiętajmy żeby owoce podawać dzieciom w formie dostosowanej do ich umiejętności, aby uniknąć ryzyka zadławienia. Na początku rozszerzania diety winogrono kroimy wzdłuż na pół, a najlepiej w ćwiartki.

Malwina Trzcińska

04.01.23

Zobacz także:

Pyszne-i-zdrowie-babeczki-dla-niemowlaka-i-starszaka

Pyszne i proste babeczki dla niemowlaka jabłkowo-marchewkowe

Szukasz przepisu na pyszne i zdrowe babeczki dla niemowlaka lub starszaka? Sprawdź ten przepis! Proste i szybkie w wykonaniu babeczki dla całej rodziny. Idealne na podwieczorek, śniadanie, w podróż czy przekąskę na spacerze.

Rozszerzanie diety metodą BLW - nasze początki

Rozszerzanie diety metodą BLW – nasze początki

Jak wyglądały nasze początki rozszerzania diety metodą BLW? Jakie plusy, a jakie minusy widziałam w tym sposobie odżywiania? Czy żałuję wybrania tej metody rozszerzania diety? Wszystkiego tego dowiesz się w tym poście.

liofilizowane owoce

Dlaczego liofilizowane owoce są doskonałym wyborem dla Twojego dziecka?

Jeśli ciekawi Cię co to w ogóle jest ta cała liofilizacja? Dlaczego warto zaprosić owoce liofilizowane do swojej kuchni? Czy są odpowiednie dla niemowląt? Do czego je wykorzystać? To zapraszam Cię do tego wpisu!

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

*
*

Zaobserwuj mnie na Instagramie!