Prosty przepis na domowe krakersy

prosty przepis na domowe krakersy

Przepis na domowe krakersy, który znajdziesz poniżej jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Jest to fajna opcja przekąski na imprezę, podczas wspólnej zabawy z dzieckiem czy do chrupania podczas oglądania filmu. Zdrowszy wybór w porównaniu z gotowymi, sklepowymi przekąskami, a wcale ich zrobienie dużo czasu nie zajmuje ;) Polecam podawać z ulubioną domową pastą i do tego ze świeżymi warzywami. Propozycje pysznych i prostych past znajdziesz w moim e-booku Pasty.

Te domowe krakersy nie będą jednak odpowiednie dla najmłodszych ponieważ są twarde. Natomiast moja 2,5 latka doskonale sobie z nimi radzi i bardzo lubi. Myślę, więc że dzieciom +2 spokojnie można podawać jeśli już dobrze radzą sobie z jedzeniem.

Jeśli jednak szukasz pomysłów na przekąski dla najmłodszych to polecam Ci na przykład rewelacyjne placuszki biszkoptowe - to prawdziwy HIT!

Lista składników:

125 gramów mąki (u mnie orkiszowa jasna)

separator składniki przepisu

75 ml gorącej wody

separator składniki przepisu

przyprawy: ¼ łyżeczki soli (jeśli robimy dla młodszych zmniejszamy ilość), 1 czubata łyżeczka czosnku niedźwiedziego, 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej, 0,5-1 łyżeczki czosnku granulowanego, opcjonalnie gruboziarnista sól do posypania krakersów

separator składniki przepisu

oliwa z oliwek do wysmarowania blachy

Wykonanie:

1. Mąkę przesiewamy, dodajemy przyprawy i dobrze mieszamy.

2. Dodajemy wodę i ugniatamy dobrze ciasto, tak żeby było elastyczne i odchodziło nam od dłoni. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut.

3. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni w termoobiegu.

4. Rozwałkowujemy ciasto na około 2-3 milimetry (nie bardzo cienko, ale nie za grubo ?)

5. Kroimy nożem na kawałki lub wycinamy foremkami (ja pokroiłam nożem falistym), układamy na blaszce posmarowanej tłuszczem, nakłuwamy widelcem i opcjonalnie posypujemy solą gruboziarnistą.

6. Pieczemy ok. 8-10 min.

Uwagi:
  • Krakersy są dosyć twarde, więc nie nadają się dla najmłodszych- moja 2,5 latka dobrze sobie z nimi radzi.

Malwina Trzcińska

28.12.22

Zobacz także:

pyszne spaghetti z tuńczykiem

Spaghetti z tuńczykiem – obiad ekspresowy

Spaghetti z tuńczykiem to bardzo szybki i prosty w przygotowaniu obiad. Idealny na zabiegane dni, kiedy nie masz czasu na gotowanie, a mimo to chcesz przygotować domowy i pożywny posiłek. Świetna propozycja zarówno na obiad jak i na kolację dla całej rodziny!

spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese

Sos bolognese przygotowany na dobrej jakości wołowinie nie tylko jest przepyszny, ale stanowi także bogate źródło żelaza. Pierwiastek…

pierś z kurczaka z piekarnika - idealna wędlina dla niemowlaka

Pierś z kurczaka z piekarnika – czyli idealna wędlina dla niemowlaka

Pierś z kurczaka z piekarnika, czyli idealna wędlina dla niemowlaka i starszaka. Prosta i szybka w przygotowaniu. Super nadaje się zarówno na kanapki jak i na obiad.

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

*
*

Zaobserwuj mnie na Instagramie!