Proste pulpety w sosie pomidorowym
Zapraszam Cię dzisiaj na przepis na pyszne i proste w wykonaniu pulpety dla niemowlaka i całej rodziny. Pulpety te są w sosie pomidorowym z dodatkiem sycącej kaszy jęczmiennej. Jeśli ugotujesz więcej kaszy, wykorzystaj ją do innego posiłku, tworząc pyszny, pożywny i dobrze zbilansowany koktajl. Przepisy na takie koktajle znajdziesz w moim ebooku "Pożywne koktajle".
Pulpety to danie, które kochają chyba wszystkie dzieci, (a przynajmniej moje dziecko je uwielbia), nawet te najmłodsze, bo są świetne również jako "pulpety dla niemowlaka". Idealne danie obiadowe od początku rozszerzania diety! Są niezwykle wszechstronne, można je przygotować na wiele różnych sposobów i podawać z wieloma różnymi dodatkami. U mnie pulpety stanowią obiad na dwa dni, ale za każdym razem zmieniam dodatki. Raz podaję je z ziemniakami, innym razem z makaronem, ryżem czy kaszą, a do tego dodaję ulubione warzywa – to gwarantuje różnorodność smaków na najwyższym poziomie.
Jeśli używamy dodatku zboża do przygotowania pulpetów, warto ugotować go więcej, aby mieć bazę na następny posiłek. Możesz na przykład przygotować pyszny koktajl czy kaszę z owocami lub warzywami.
Gotowanie może być proste, zdrowe i pyszne jednocześnie. Wystarczy trochę praktyki w kuchni i chęci do działania, a ja wiem, co mówię, bo cały czas się uczę i dostrzegam ogromne postępy. Dlatego jestem przekonana, że jeśli ja się tego nauczyłam, to i Ty możesz osiągnąć wspaniałe rezultaty!
Jeśli szukasz innych przepisów na pyszne pulpety to polecam szczególnie:
Lista składników:
Sos:⅓ średniej cukinii (150g)
0,5 średniej marchewki (40g)
kawałek czerwonej papryki (30g)
butelka passaty pomidorowej
przyprawy: 1 łyżka bazylii suszonej, 1 łyżka papryki słodkiej, 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego, pieprz i sól (dla starszych) wedle uznania.
Pulpety:mięso mielone wieprzowe 400g
kasza jęczmienna drobna 40g
mała cebulka
ząbek czosnku
pieprz i sól (dla starszych) wedle preferencji, opcjonalnie 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
chochelka wody lub bulionu/rosołu
Wykonanie:
1. Gotujemy kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu
2. W międzyczasie ścieramy na tarce marchewkę na małych oczkach, cukinię na większych oczkach, paprykę kroimy w drobną kosteczkę (ja obieram ze skórki).
3. Warzywa oraz przyprawy zalewamy passatą i wodą/bulionem w garnku o szerokim dnie i gotujemy pod lekko przykrytą pokrywką na małej mocy kuchenki od czasu do czasu mieszając.
4. W czasie jak sos się gotuje przygotowujemy pulpety - cebulę i czosnek blendujemy, mieszamy z ugotowaną kaszą, mięsem i przyprawami.
5. Formujemy niewielkie pulpeciki i układamy w garnku z sosem.
6. Gotujemy 20 min. z lekko uchyloną pokrywką od czasu do czasu mieszając żeby się nie przypaliły.
19.07.23
Zobacz także:
Niedobór żelaza – jak podnieść jego poziom i wchłanianie przez organizm
Czy wiesz, że 42 % małych dzieci oraz 40 % kobiet w ciąży cierpi na niedobór żelaza? Jak podnieść jego poziom i wchłanialność w organizmie? Czym jest żelazo? Jakie są skutki jego niedoboru? Jakie funkcje pełni? Co jeść a czego nie? Jak się wspomóc przy niedoborach? O czym pamiętać? Jeśli masz problem z żelazem, jesteś w ciąży lub karmisz piersią, masz małe dziecko, a może po prostu chcesz wiedzieć co zrobić, by zadbać o jego poziom to koniecznie przeczytaj wpis.
Prosty przepis na domowe krakersy
Szukasz przekąski na imprezę lub czegoś do chrupania podczas oglądania filmu? Sprawdź koniecznie ten prosty przepis na domowe krakersy.
Super smaczne mini placuszki bananowe
Super smaczne mini placuszki bananowe to świetny pomysł na II śniadanie lub przekąskę zarówno dla Twojego dziecka jak i całej rodziny. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Wychodzą mięciutkie, puszyste i do tego takie pyszne!
Zaobserwuj mnie na Instagramie!