🚚 Darmowa dostawa za zakupy powyżej 250 zł 🚚

Pyszne gołąbki bez zawijania dla całej rodziny

Pyszne gołąbki bez zawijania

Pyszne gołąbki bez zawijania to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny, zarówno dla niemowlaka jak i dorosłego. Są proste i całkiem szybkie w przygotowaniu, a do tego mega pyszne! To ulubiony obiad mojej córki Laury, która potrafi ich na prawdę dużo zjeść. Daj znać w komentarzu jakie jest ulubione danie Twojego dziecka :)

Wszelkie pulpeciki, kotleciki to idealne danie dla najmłodszych członków rodziny, ale i dorośli je uwielbiają. Można je przygotowywać na wiele różnych sposobów, co sprawia, że jednocześnie dbamy o różnorodność w diecie.

Z jakimi dodatkami podać gołąbki bez zawijania? Z dodatkiem ziemniaków, kaszy, ryżu lub makaronu. W towarzystwie ulubionych warzyw z pary, gotowanych, pieczonych, świeżych lub surówki czy ogórków kiszonych. Jak zawsze zachęcam do przygotowania większej porcji, wtedy mamy obiad na dwa dni gotowy, a zmieniamy tylko dodatki. Niby to samo danie, a jednak staje się inne ;)

Jeśli szukasz innych przepisów na pyszne pulpety to polecam Ci te delikatne pulpety drobiowe.

Bambusowy, trójdzielny talerzyk ze zdjęcia znajdziesz w moim sklepie TU. W sklepie znajdziesz także inne akcesoria niezbędne do rozszerzania diety i żywienia dzieci, a także zdrowe, wysokiej jakości produkty spożywcze. Zapraszam :)

Lista składników:

ok. 400 gramów mięsa mielonego wieprzowego

separator składniki przepisu

50 gramów suchego ryżu + 2 łyżki

separator składniki przepisu

0,5 małej główki kapusty białej/1 malutka (ok. 800g)

separator składniki przepisu

1 mała cebula

separator składniki przepisu

1 ząbek czosnku

separator składniki przepisu

przyprawy: pieprz, sól (dla starszych) według uznania

separator składniki przepisu

1 butelka passaty pomidorowej (używam firmy ekowital 680g)

separator składniki przepisu

opcjonalnie bulion/rosół

Wykonanie:

1. Kapustę drobno siekamy (siekałam w malakserze).

2. Do garnka o szerokim dnie wlewamy passatę, dodajemy większą część z posiekanej kapusty, 2 łyżki suchego ryżu oraz ok. szklankę bulionu lub wody i gotujemy na małej/średniej mocy kuchenki.

3. Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu.

4. Cebulę i czosnek blendujemy na gładko (można zetrzeć też na tarce o drobnych oczkach lub posiekać na gładko w minimalakserze)

5. Do mięsa dodajemy ugotowany ryż, cebulę z czosnkiem, dużą garść (damską) posiekanej kapusty, przyprawy i dobrze wyrabiamy ręką.

6. Tworzymy niezbyt duże, podłużne pulpety (na kształt gołąbków) i układamy w garnku w gotującej się passacie.

7. Gotujemy 25 minut na średniej mocy kuchenki po częściowym przykryciem. Podajemy z ulubionymi warzywami oraz z ziemniakami, kaszą, makaronem czy ryżem.

Uwagi:
  • Takie leniwe gołąbki jak najbardziej możemy podać od początku rozszerzania diety dziecka. Warto wtedy zadbać, aby kapusta była drobno posiekana, a sos z kapustą przed wrzuceniem pulpetów gotował się jeszcze dłużej, aby kapusta mogła odpowiednio zmięknąć.
  • Z tej porcji składników wychodzi ok. 10 gołąbków.

Malwina Trzcińska

09.05.23

Zobacz także:

przepis na pyszne leczo dla całej rodziny

Pyszne leczo z cukinią – przepis bazowy

Sprawdź bazowy przepis na pyszne leczo z cukinią. To wyjątkowa propozycja dania na obiad lub kolację, ponieważ możemy za każdym razem podać je inaczej.

bezglutenowy domowy chleb gryczany

Prosty i smaczny domowy chleb gryczany

Szukasz przepisu na domowy, zdrowy chleb? Sprawdź ten przepis na prosty w wykonaniu bezglutenowy, domowy chleb gryczany.

Przepyszny domowy budyń czekoladowy gryczany

Przepyszny domowy budyń czekoladowy

Szukasz przepisu na domowy budyń czekoladowy? Może nie wiesz co zrobić dziecku pysznego, ale i zdrowego na drugie śniadanie czy podwieczorek? Sprawdź koniecznie ten przepis na pyszny domowy budyń czekoladowy, który zbiera same dobre opinie. Posmakujcie i się przekonajcie, czy i Wam zasmakuje.

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

*
*

Zaobserwuj mnie na Instagramie!