Prosty i smaczny domowy chleb gryczany
Domowy chleb gryczany jest bardzo prosty w przygotowaniu. Nie wymaga od nas prawie w ogóle pracy, jedynie trochę cierpliwości, bo kaszę gryczaną musimy moczyć dwa dni. Jednakże moczenie, a później fermentacja sprawiają, że taki chleb tylko zyskuje, ponieważ wartości odżywcze zawarte w gryce są dla nas dużo bardziej dostępne niż wtedy, kiedy tę kaszę po prostu ugotujemy. Idealny dla alergików, chorych na celiakię czy osób, które ograniczają gluten!
Gryka jest jednym z najlepszych i najzdrowszych zbóż. Bogata jest w dobrej jakości białko i niezbędne aminokwasy, takie jak lizyna czy tryptofan. Zawiera też wiele witamin i minerałów, między innymi witaminy z grupy B, żelazo, cynk, magnez, wapń czy jod. Warto, więc włączyć kaszę gryczaną do diety całej rodziny, bo nasz organizm wiele na tym zyska.
A jeżeli szukacie przepisu na kaszę gryczaną na słodko to zapraszam do wpisu z przepisem na pyszny domowy budyń.
Lista składników:
250 g kaszy gryczanej niepalonej
1 łyżeczka soli
woda
Wykonanie:
1. Kaszę płuczemy na sitku, przekładamy do szklanego naczynia, dodajemy sól, zalewamy zimną wodą tak aby lekko przykrywała kaszę i mieszamy.
2. Moczymy kaszę 2 dni, a w trakcie uzupełniamy wodę, gdy kasza ją wypije.
3. Po dwóch dniach odlewamy z kaszy nadmiar wody - o ile jest, i ją blendujemy.
4. Przelewamy do wyłożonej papierem formy lub do formy silikonowej. Ważne żeby masy nie było więcej niż do połowy wysokości formy.
5. Wkładamy do zimnego piekarnika na ok. 8 godzin, aż masa nam urośnie.
6. Po tym czasie włączamy piekarnik w funkcji góra-dół na 200 stopni z chlebem w środku i pieczemy około 1 - 1:15 h.
Uwagi:
- Chleb był pieczony w keksówce o wymiarach: szerokość 9 cm, długość 18 cm, wysokość 7 cm.
- Taki chleb, ze względu na zawartość soli może pojawiać się w diecie dziecka przed rokiem, ale okazjonalnie i wymiennie z innymi produktami zawierającymi sól, takimi jak ser żółty czy ogórek kiszony.
28.08.22
Zobacz także:
Dlaczego konfitury bez cukru i soki NFC to idealny wybór na zimę?
Zimą nasza dieta często ubożeje w świeże owoce, ponieważ w Polsce nie jest to ich naturalny sezon. Właśnie…
Pierś z kurczaka z piekarnika – czyli idealna wędlina dla niemowlaka
Pierś z kurczaka z piekarnika, czyli idealna wędlina dla niemowlaka i starszaka. Prosta i szybka w przygotowaniu. Super nadaje się zarówno na kanapki jak i na obiad.
Ile jajek dziennie może jeść niemowlę i dziecko?
Zastanawiasz się ile jajek dziennie może jeść dziecko? Masz w tej kwestii jakieś wątpliwości? Jeśli tak, to zapraszam Cię w taki razie do tego wpisu.
Zaobserwuj mnie na Instagramie!