Prosty i smaczny domowy chleb gryczany


Domowy chleb gryczany jest bardzo prosty w przygotowaniu. Nie wymaga od nas prawie w ogóle pracy, jedynie trochę cierpliwości, bo kaszę gryczaną musimy moczyć dwa dni. Jednakże moczenie, a później fermentacja sprawiają, że taki chleb tylko zyskuje, ponieważ wartości odżywcze zawarte w gryce są dla nas dużo bardziej dostępne niż wtedy, kiedy tę kaszę po prostu ugotujemy. Idealny dla alergików, chorych na celiakię i w ogóle dla wszystkich!
Gryka jest jednym z najlepszych i najzdrowszych zbóż. Bogata jest w dobrej jakości białko i niezbędne aminokwasy, takie jak lizyna czy tryptofan. Zawiera też wiele witamin i minerałów, między innymi witaminy z grupy B, żelazo, cynk, magnez, wapń czy jod. Warto, więc włączyć kaszę gryczaną do diety całej rodziny, bo nasz organizm wiele na tym zyska.
A jeżeli szukacie przepisu na kaszę gryczaną na słodko to zapraszam do wpisu z przepisem na pyszny domowy budyń.
Lista składników:
250 gramów kaszy gryczanej niepalonej

1 łyżeczka soli



woda
Wykonanie:
1. Kaszę płuczemy na sitku, przekładamy do szklanego naczynia, dodajemy sól, zalewamy zimną wodą tak aby lekko przykrywała kaszę i mieszamy.
2. Moczymy kaszę 2 dni, a w trakcie uzupełniamy wodę, gdy kasza ją wypije.
3. Po dwóch dniach odlewamy z kaszy nadmiar wody - o ile jest, i ją blendujemy.
4. Przelewamy do wyłożonej papierem formy lub do formy silikonowej bez papieru. Ważne żeby masy nie było więcej niż do połowy wysokości formy.
5. Wkładamy do zimnego piekarnika na około 8 godzin, aż masa nam urośnie.
6. Po tym czasie włączamy piekarnik góra dół na 200 stopni z chlebem w środku i pieczemy około 1 - 1:15 h.
Uwagi:
- Chleb był pieczony w keksówce o wymiarach: szerokość 9 cm, długość 18 cm, wysokość 7 cm.
- Taki chleb, ze względu na zawartość soli może pojawiać się w diecie dziecka przed rokiem, ale okazjonalnie i wymiennie z innymi produktami zawierającymi sól, takimi jak ser żółty czy ogórek kiszony.








28.08.22
Zobacz także:




Pyszne risotto z dynią i kurczakiem
Jeśli szukasz pomysłów na wykorzystanie dyni, świetnie trafiłaś/eś! To przepyszne risotto z dynią i kurczakiem to super propozycja na obiad lub kolację dla całej rodziny.


Proste naleśniki bez mleka, bez jajka i bez mąki
Proste naleśniki bez mleka, bez jajek i bez mąki. Idealne dla alergików i wszystkich tych, którzy chcą spróbować zdrowszej wersji tych znanych pyszności!


Pyszne leczo z cukinią – przepis bazowy
Sprawdź bazowy przepis na pyszne leczo z cukinią. To wyjątkowa propozycja dania na obiad lub kolację, ponieważ możemy za każdym razem podać je inaczej.
Zaobserwuj mnie na Instagramie!