🎁 Z kodem URODZINY10 10% zniżki na wszystko 🎁

Pyszny brokułowy omlet dla dzieci, dla niemowlaka i dla całej rodziny

pyszny brokułowy omlet dla dzieci i całej rodziny

Pyszny brokułowy omlet dla dzieci, a także dla niemowlaka czy w ogóle dla całej rodziny to świetny pomysł na ciekawe śniadanie czy kolację. Omlety są super pomysłem, bo można robić je na tak wiele różnych sposobów. Można jeść je na słodko lub wytrawnie. Ten brokułowy, na który przepis znajdziesz poniżej ma piękny kolor, jest puszysty no i możesz "przemycić" w nim porcję warzyw.

Omlet ma tę przewagę na przykład nad plackami, że nie musisz stać nad tą patelnią i przewracać tych placków (chociaż ja to lubię ;)). Smażysz raz, porządny omlet i gotowe. Możesz go zjeść od razu na śniadanie czy kolację lub spakować do pudełka na wynos. Doskonale nada się na drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Dobrze sprawdzi się również dla malucha jako pożywna przekąska na spacerze w wózku.

Z czym podać ten omlet dla dzieci? Super pasują do niego świeże, chrupiące warzywa. U nas został podany w towarzystwie czerwonej papryki i kalarepki.

Jeśli szukasz innych przepisów na pyszny omlet to polecam Ci wypróbować ten paprykowy. A jeśli szukasz czegoś na słodko to koniecznie sprawdź omlet z bananem i kakao.

Lista składników:

2 jajka

separator składniki przepisu

100 gramów brokuła (u mnie mrożony - 6 małych różyczek)

separator składniki przepisu

1 łyżka mleka/napoju roślinnego

separator składniki przepisu 1 czubata łyżka mąki (u mnie orkiszowa jasna) separator składniki przepisu

szczypta pieprzu, soli (dla starszych), czosnku granulowanego, opcjonalnie ulubione zioła (u mnie to czosnek niedźwiedzi)

separator składniki przepisu

ser żółty ilość wedle uznania (u mnie były to 3 plastry)

separator składniki przepisu

opcjonalnie kawałek papryki czerwonej

separator składniki przepisu

opcjonalnie tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

1. Gotujemy brokuły do miękkości (używałam mrożonki, gotowałam ok. 10 min).

2. Ugotowanego brokuła blendujemy z żółtkiem, mlekiem i przyprawami.

3. Białka ubijamy, dodajemy zblendowane produkty, mąkę i delikatnie miksujemy do połączenia składników.

4. Ser kroimy na mniejsze kawałki lub ścieramy na tarce, a paprykę kroimy w drobną kostkę.

5. Rozgrzewamy patelnię, wylewamy ciasto na omlet, rozprowadzamy równomiernie po patelni, przykrywamy pokrywką i smażymy na średniej mocy kuchenki.

6. Następnie przewracamy omlet na drugą stronę (im jest większy tym gorzej się przekręca), posypujemy serem oraz papryką po całości i jeszcze chwilę smażymy pod przykryciem.

7. Gotowy omlet składamy w pół i podajemy z ulubionymi dodatkami np. warzywami.

Uwagi:

  • Omlet smażyłam na patelni z powłoką nieprzywierającą(link afiliacyjny) bez tłuszczu, jeśli używasz zwykłej patelni, będzie konieczność jego użycia.
  • Jeśli smażysz taki omlet dla niemowlaka nie używaj tłuszczu oraz soli. Dla tych najmłodszych pomiń również ser żółty, który zawiera dużo soli (bliżej skończonego 1. r.ż. można już od czasu do czasu ser podać).

Malwina Trzcińska

03.03.23

Zobacz także:

pieczony naleśnik ze śliwkami i gruszką

Pieczony naleśnik ze śliwkami i gruszką

Przepyszny pieczony naleśnik ze śliwkami i gruszką z dodatkiem cynamonu! Idealna jesienno-zimowa propozycja na posiłek dla całej rodziny! Wciąga smakiem!

szakszuka przepis idealny

Szakszuka idealna

Nie masz pomysłu na śniadanie dla rodziny? Sprawdź koniecznie przepis na moją ulubioną szakszuke. Idealne proste, smaczne i zdrowe śniadanie, a także świetny pomysł na obiad!

Puszyste placki z dynią i jabłkiem

Puszyste placki z dynią i jabłkiem

Placki z dynią i jabłkiem - idealne jesienne połączenie! Pyszne, proste i szybkie w wykonaniu puszyste placki dla całej rodziny! Placki z dynią i jabłkiem idealnie nadają się na śniadanie, II śniadanie, podwieczorek, przekąskę, ale również na kolację.

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

*
*

Zaobserwuj mnie na Instagramie!