🚚 Darmowa dostawa za zakupy powyżej 250 zł 🚚

Przepyszna zupa porowa z mięsem mielonym

Pyszna zupa porowa

Zupa porowa, na którą znajdziesz przepis poniżej, to niewątpliwie ulubiona zupa mojej córki Laury. Co najlepsze, jedyna, której nie przygotowuję w domu ja, a robi to mój mąż. Jako, że miałam o nią dużo zapytań, namówiłam w końcu mojego męża, żeby podzielił się przepisem.

Kiedyś raczej nie lubiłam zup. Bardzo rzadko je jadłam. Teraz to się zmieniło i uważam, że zupa to fantastyczne danie. Można robić je na wiele różnych sposobów, a dodatki dobrać tak, że będzie sycąca i nada się również na obiad.

Czasami zdarza się u mnie i tak, że wielki gar bulionu gotuję nawet 2 x w tygodniu. Taki aromatyczny, esencjonalny bulion albo pijemy w kubku do posiłków albo robimy inne zupy. Ostatnio najczęściej, oprócz czystego bulionu, gości u nas właśnie zupa porowa. Jest sycąca dzięki obecności mięsa, śmietany i serka, a jemy ją w towarzystwie chleba.

Jeśli szukasz innych przepisów na zupy to zapraszam Cię do wypróbowania pysznej zupy pomidorowo-marchewkowej.

Lista składników:

1 większa cebula

separator składniki przepisu

3 duże/4 mniejsze pory

separator składniki przepisu 1 l bulionu separator składniki przepisu

1 serek śmietankowy 200 gramowy

separator składniki przepisu

śmietana 18% (małe opakowanie ok. 200g)

separator składniki przepisu

400 g mięso mielone wieprzowe lub wołowej

separator składniki przepisu

oliwa z oliwek lub inny tłuszcz do podsmażenia

separator składniki przepisu

mąka (u nas orkiszowa jasna)

separator składniki przepisu

pieprz, sól (dla starszych)

Wykonanie:

1. Cebulę kroimy w kostkę, a białą część porów w plastry.

2. Cebulę podsmażamy chwilę w garnku na oliwie lub innym tłuszczu, a po chwili dodajemy pory i dusimy razem kilka minut.

3. Dodajemy dwie łyżki mąki (u mnie orkiszowa jasna), wlewamy bulion, a po zagotowaniu dodajemy serek śmietankowy, mieszamy aż się rozpuści.

4. Na patelni smażymy mięso mielone przyprawione solą (dla starszych) i pieprzem, po czym dodajemy do zupy.

5. Na końcu dodajemy śmietanę (najpierw ją zahartuj przed dodaniem do zupy, żeby się nie zważyła - do śmietany dodaj trochę zupy, aby ją rozrzedzić. Dobrze wymieszaj, a następnie całość wlej do zupy) i doprawiamy do smaku.

Uwagi:

  • Jeśli chcemy przygotować taką zupkę dla młodszego dziecka to pomińmy podsmażanie, zamiast tego podduśmy na wodzie.
  • Zamiast mąki możesz dodać kaszkę.

Malwina Trzcińska

13.03.23

Zobacz także:

placki z jabłkiem

Smakowite mini placki z jabłkiem

Smakowite placki z jabłkiem dla Twojego dziecka i całej rodziny. Proste, szybkie w wykonaniu i pyszne! Idealnie nadają się dla małych rączek Twojego dziecka, na spacer czy podwieczorek. Koniecznie wypróbuj przepis!

ile jajek dziennie może jeść dziecko

Ile jajek dziennie może jeść niemowlę i dziecko?

Zastanawiasz się ile jajek dziennie może jeść dziecko? Masz w tej kwestii jakieś wątpliwości? Jeśli tak, to zapraszam Cię w taki razie do tego wpisu.

owsiany omlet dla dzieci z gruszką i cynamonem

Przepyszny owsiany omlet dla dzieci i dorosłych z gruszką i cynamonem

Pyszny i zdrowy owsiany omlet dla dzieci i dorosłych z gruszką i cynamonem. Świetny pomysł zarówno na śniadanie, kolację, podwieczorek czy do lunchboxa do szkoły czy do pracy. Pysznie i prosto! BEZ cukru!

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

*
*

Zaobserwuj mnie na Instagramie!