Przepyszna zupa porowa z mięsem mielonym

Pyszna zupa porowa

Zupa porowa, na którą znajdziesz przepis poniżej, to niewątpliwie ulubiona zupa mojej córki Laury. Co najlepsze, jedyna, której nie przygotowuję w domu ja, a robi to mój mąż. Jako, że miałam o nią dużo zapytań, namówiłam w końcu mojego męża, żeby podzielił się przepisem.

Kiedyś raczej nie lubiłam zup. Bardzo rzadko je jadłam. Teraz to się zmieniło i uważam, że zupa to fantastyczne danie. Można robić je na wiele różnych sposobów, a dodatki dobrać tak, że będzie sycąca i nada się również na obiad.

Czasami zdarza się u mnie i tak, że wielki gar bulionu gotuję nawet 2 x w tygodniu. Taki aromatyczny, esencjonalny bulion albo pijemy w kubku do posiłków albo robimy inne zupy. Ostatnio najczęściej, oprócz czystego bulionu, gości u nas właśnie zupa porowa. Jest sycąca dzięki obecności mięsa, śmietany i serka, a jemy ją w towarzystwie chleba.

Jeśli szukasz innych przepisów na zupy to zapraszam Cię do wypróbowania pysznej zupy pomidorowo-marchewkowej.

Lista składników:

1 większa cebula

separator składniki przepisu

3 duże/4 mniejsze pory

separator składniki przepisu 1 l bulionu separator składniki przepisu

1 serek śmietankowy 200 gramowy

separator składniki przepisu

śmietana 18% (małe opakowanie ok. 200g)

separator składniki przepisu

400 g mięso mielone wieprzowe lub wołowej

separator składniki przepisu

oliwa z oliwek lub inny tłuszcz do podsmażenia

separator składniki przepisu

mąka (u nas orkiszowa jasna)

separator składniki przepisu

pieprz, sól (dla starszych)

Wykonanie:

1. Cebulę kroimy w kostkę, a białą część porów w plastry.

2. Cebulę podsmażamy chwilę w garnku na oliwie lub innym tłuszczu, a po chwili dodajemy pory i dusimy razem kilka minut.

3. Dodajemy dwie łyżki mąki (u mnie orkiszowa jasna), wlewamy bulion, a po zagotowaniu dodajemy serek śmietankowy, mieszamy aż się rozpuści.

4. Na patelni smażymy mięso mielone przyprawione solą (dla starszych) i pieprzem, po czym dodajemy do zupy.

5. Na końcu dodajemy śmietanę (najpierw ją zahartuj przed dodaniem do zupy, żeby się nie zważyła - do śmietany dodaj trochę zupy, aby ją rozrzedzić. Dobrze wymieszaj, a następnie całość wlej do zupy) i doprawiamy do smaku.

Uwagi:

  • Jeśli chcemy przygotować taką zupkę dla młodszego dziecka to pomińmy podsmażanie, zamiast tego podduśmy na wodzie.
  • Zamiast mąki możesz dodać kaszkę.

Malwina Trzcińska

13.03.23

Zobacz także:

koktajle dla dzieci

Koktajle dla dzieci – czy to odpowiedni posiłek?

Jeśli zastanawiasz się czy koktajl do dobry posiłek dla dziecka, to zdradzę Ci, że tak. Jednak musisz pamiętać o kilku kwestiach. Jakich? Zapraszam do krótkiego wpisu na ten temat :)

pieczona owsianka czekoladowa

Pieczona owsianka czekoladowa

Przepyszna i prosta w wykonaniu pieczona owsianka czekoladowa bez cukru dla całej rodziny!

Placuszki twarogowe z rodzynkami

Placuszki twarogowe z rodzynkami

Przepyszne placuszki twarogowe, którym odrobinę słodyczy nadają rodzynki. Znikają ekspresowo! Idealne na śniadanie, podwieczorek, kolację, a także na…

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

*
*

Zaobserwuj mnie na Instagramie!