Prosta potrawa z mięsa mielonego w sosie pomidorowym z warzywami


Ta prosta potrawa z mięsa mielonego dosyć często pojawia się u nas w domu na obiad. Szczególnie wtedy, kiedy pustki w lodówce oraz kiedy czasu i weny brak.
Staram się mieć zawsze kilka produktów spożywczych w zapasie, żeby móc wyczarować jakiś zdrowy obiad bez wychodzenia na zakupy. Pierwszą grupą produktów są mrożonki, szczególnie w okresie zimowym to podstawa. Kilka paczek mrożonych warzyw i owoców zawsze jest na czarną godzinę. To samo tyczy się mięsa. Zaczęłam kupować na zapas i je mrozić żeby zaoszczędzić czas i nie chodzić tak często do sklepu. Natomiast jeżeli chodzi o produkty w szafce to zawsze mam przynajmniej dwie butelki dobrej jakościowo passaty pomidorowej. Polecam Ci tę z firmy EkoWital, używamy już od jakiegoś czasu. Jest świetna jakościowo, czysty skład, ekologiczna i do tego w świetnej cenie. Dzięki tylko takim podstawowym składnikom w Twojej kuchni zawsze możesz wyczarować zdrowy i pyszny obiad dla swojej rodziny.
Potrawa z mięsa mielonego w sosie pomidorowym z warzywami jest banalnie prosta w wykonaniu i nie wymaga od Ciebie zanadto pracy. Z proporcji, które podaje w przepisie wychodzi obiad na dwa dni dla mojej trzyosobowej rodziny. Ta potrawa smakuje świetnie z ryżem, kaszą czy makaronem. Pysznym dodatkiem będą ogórki kiszone, buraczki lub ulubiona surówka.
Jeśli szukasz innych pomysłów na prosty obiad to polecam również prostą potrawę z dynią i kurczakiem.
Lista składników:
ok. 400 g mięsa mielonego wieprzowego lub wołowego

1 średniej wielkości cebula







1 duży ząbek czosnku







1 butelka passaty pomidorowej ekowital 680 g.







warzywa mrożone: 1,5 szklanki marchewki z groszkiem i 1,5 szklanki fasolki szparagowej







przyprawy: pieprz, papryka słodka, czosnek niedźwiedzi, sól dla starszych







oliwa z oliwek lub inny tłuszcz do podsmażenia
Wykonanie:
1. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę i razem podsmażamy chwilę na patelni.
2. Cebulkę i czosnek przesuwamy na skraj patelni lub zdejmujemy i podsmażamy mięso.
3. Mięso łączymy z cebulą i czosnkiem, dodajemy passatę, przyprawy, warzywa i wszystko mieszamy.
4. Dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu/mocy do miękkości warzyw - około godziny (od czasu do czasu warto zamieszać, ale nie trzeba nad tym stać).
Uwagi:- Podsmażane potrawy możemy podać dziecku około 1. r.ż.. Jeśli chcesz przystosować tę potrawę dla młodszego dziecka po prostu nie podsmażaj tylko wszystko razem duś do odpowiedniej miękkości. Dodatkowo możesz dla młodszego dziecka ją zblendować jeśli nie podajesz jeszcze kawałków.








17.10.22
Zobacz także:




Przepis na gofry domowe bez cukru: budyniowo-kokosowe z gruszką
Szukasz wyjątkowego przepisu na gofry domowe bez cukru? Koniecznie sprawdź ten przepis! Przepyszna, ale i zdrowsza wersja gofrów dla całej rodziny!


Smakowite placuszki ze skyrem
Które dziecko nie kocha placków? Spróbuj tego smakowitego przepisu na proste placuszki ze skyrem. Świetny pomysł na śniadanie, podwieczorek czy na wycieczkę. Idealny posiłek dla Twojego dziecka, ale również i dla całej rodziny.


Niedobór żelaza – jak podnieść jego poziom i wchłanianie przez organizm
Czy wiesz, że 42 % małych dzieci oraz 40 % kobiet w ciąży cierpi na niedobór żelaza? Jak podnieść jego poziom i wchłanialność w organizmie? Czym jest żelazo? Jakie są skutki jego niedoboru? Jakie funkcje pełni? Co jeść a czego nie? Jak się wspomóc przy niedoborach? O czym pamiętać? Jeśli masz problem z żelazem, jesteś w ciąży lub karmisz piersią, masz małe dziecko, a może po prostu chcesz wiedzieć co zrobić, by zadbać o jego poziom to koniecznie przeczytaj wpis.
Zaobserwuj mnie na Instagramie!