Prosta potrawa z mięsa mielonego w sosie pomidorowym z warzywami
Ta prosta potrawa z mięsa mielonego dosyć często pojawia się u nas w domu na obiad. Szczególnie wtedy, kiedy pustki w lodówce oraz kiedy czasu i weny brak.
Staram się mieć zawsze kilka produktów spożywczych w zapasie, żeby móc wyczarować jakiś zdrowy obiad bez wychodzenia na zakupy. Pierwszą grupą produktów są mrożonki, szczególnie w okresie zimowym to podstawa. Kilka paczek mrożonych warzyw i owoców zawsze jest na czarną godzinę. To samo tyczy się mięsa. Zaczęłam kupować na zapas i je mrozić żeby zaoszczędzić czas i nie chodzić tak często do sklepu. Natomiast jeżeli chodzi o produkty w szafce to zawsze mam przynajmniej dwie butelki dobrej jakościowo passaty pomidorowej. Polecam Ci tę z firmy EkoWital, używamy już od jakiegoś czasu. Jest świetna jakościowo, czysty skład, ekologiczna i do tego w świetnej cenie. Dzięki tylko takim podstawowym składnikom w Twojej kuchni zawsze możesz wyczarować zdrowy i pyszny obiad dla swojej rodziny.
Potrawa z mięsa mielonego w sosie pomidorowym z warzywami jest banalnie prosta w wykonaniu i nie wymaga od Ciebie zanadto pracy. Z proporcji, które podaje w przepisie wychodzi obiad na dwa dni dla mojej trzyosobowej rodziny. Ta potrawa smakuje świetnie z ryżem, kaszą czy makaronem. Pysznym dodatkiem będą ogórki kiszone, buraczki lub ulubiona surówka.
Jeśli szukasz innych pomysłów na prosty obiad to polecam również prostą potrawę z dynią i kurczakiem.
Lista składników:
ok. 400 g mięsa mielonego wieprzowego lub wołowego
1 średniej wielkości cebula
1 duży ząbek czosnku
1 butelka passaty pomidorowej ekowital 680 g.
warzywa mrożone: 1,5 szklanki marchewki z groszkiem i 1,5 szklanki fasolki szparagowej
przyprawy: pieprz, papryka słodka, czosnek niedźwiedzi, sól dla starszych
oliwa z oliwek lub inny tłuszcz do podsmażenia
Wykonanie:
1. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę i razem podsmażamy chwilę na patelni.
2. Cebulkę i czosnek przesuwamy na skraj patelni lub zdejmujemy i podsmażamy mięso.
3. Mięso łączymy z cebulą i czosnkiem, dodajemy passatę, przyprawy, warzywa i wszystko mieszamy.
4. Dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu/mocy do miękkości warzyw - około godziny (od czasu do czasu warto zamieszać, ale nie trzeba nad tym stać).
Uwagi:- Podsmażane potrawy możemy podać dziecku około 1. r.ż.. Jeśli chcesz przystosować tę potrawę dla młodszego dziecka po prostu nie podsmażaj tylko wszystko razem duś do odpowiedniej miękkości. Dodatkowo możesz dla młodszego dziecka ją zblendować jeśli nie podajesz jeszcze kawałków.
17.10.22
Zobacz także:
Pyszne pulpety drobiowe z ryżem
Pulpety drobiowe z ryżem to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Prosta i zdrowa propozycja obiadowa, którą pokocha Twoje dziecko.
Witamina C dla dzieci – jaką wybrać, dlaczego jest tak ważna i jakie ma właściwości?
Zastanawiasz się czy i jaką witaminę C suplementować? Do czego witamina C jest nam potrzebna i jakie ma właściwości? Czy wspomaga ona odporność naszą i naszych dzieci? Tego dowiesz się w tym wpisie.
Gofrownica – niezbędny sprzęt w Twojej kuchni
Jeśli zastanawiasz się jaką gofrownicę wybrać i czy to niezbędny sprzęt w Twojej kuchni to zapraszam Cię do wpisu!
Zaobserwuj mnie na Instagramie!