Pyszne risotto z dynią i kurczakiem


Jeśli poszukujesz przepisów na wykorzystanie dyni to zapraszam Cię na to pyszne risotto z dynią i kurczakiem. Warto korzystać w sezonie i zajadać się dynią, bo jest bogactwem witamin, między innymi witaminy A, C, E, kwasu foliowego, a także minerałów takich jak chociażby potas, magnez, cynk czy wapń. Wpływa korzystnie na nasze zdrowie. Ma między innymi korzystny wpływ na wzrok oraz skórę. Ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Może wpływać na poprawę działania naszego układu odpornościowego.
Risotto jest potrawą prostą, dosyć szybką, ale dosyć uciążliwe jest ciągłe pilnowanie i mieszanie. Jednakże jest bardzo fajnym daniem ponieważ z wersji bazowej możemy wyczarować inne pyszne warianty. Takim sposobem za każdym razem możemy mieć inne danie. Dziś natomiast zapraszam Cię do spróbowania wariantu risotto z dynią. Z proporcji podanych poniżej starcza na dwa obiady lub kolacje dla mojej trzyosobowej rodziny - mama, tata, dziecko.
Jeśli szukasz więcej inspiracji na dania z dynią to koniecznie sprawdź przepis na placki z dynią i jabłkiem oraz potrawkę z dynią i kurczakiem.
Bibliografia:
Lista składników:
pierś z kurczaka około 400 gramów

ok. 250 gramów ryżu










1 średniej wielkości cebula










ok. 1-1,2 litra bulionu (ewentualnie można użyć wody)










0,5 kg dyni hokkaido










przyprawy: większa szczypta kurkumy, pieprz czarny lub biały, sól (dla starszych) wedle uznania










jogurt naturalny 200 gramowy - do kurczaka (kupuję w lidlu marki Pilos)










1 ząbek czosnku










2-3 łyżki parmezanu










oliwa z oliwek do podsmażenia
Wykonanie:
1. Wieczór przed robieniem risotto przygotowujemy kurczaka. Kroimy go w kostkę/paski. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posypujemy pieprzem (polecam biały). Jeśli używasz soli dodaj ją dopiero tuż przed smażeniem kurczaka), dodajemy jogurt, mieszamy i wkładamy na noc do lodówki.
2. Cebulę i dynię obieramy i kroimy w małą kostkę.
3. Kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni na dużej mocy około 2-3 minuty z każdej strony.
4. Zdejmujemy kurczaka i podsmażamy cebulę na oliwie. Po chwili dodajemy ryż i chwilę smażymy cały czas mieszając.
5. Dodajemy dynię i zalewamy gorącym bulionem/wodą do przykrycia składników, często mieszamy.
6. Jak ryż wchłonie płyny ponownie podlewamy często mieszając. Podlewamy tak długo aż ryż i dynia będą wystarczająco dla nas miękkie.
7. Na koniec dodajemy przyprawy, parmezan oraz kurczaka i wszystko dobrze mieszamy.
Uwagi:- Taką potrawę podałabym dziecku około roku. Można też dostosować ją dla młodszych dzieci-pomiń podsmażanie i parmezan.
- Zamiast kurczaka możesz dodać ciecierzycę.
- Można zamiast bulionu podlewać wrzątkiem. Jednak polecam aromatyczny bulion, który robi tu dużą robotę.








10.10.22
Zobacz także:




Prosty przepis na karkówkę duszoną z warzywami
Prosty przepis na karkówkę duszoną z warzywami. Idealny obiad kiedy nie masz czasu stać długo w kuchni, a chcesz przygotować pyszny, domowy obiad dla swojej rodziny. Przeczytaj wstęp i dowiedz się jak zaoszczędzić czas na gotowaniu, a w dalszym ciągu dbać o różnorodność na talerzu.


Co na przeziębienie u dzieci? Sprawdź nasze sposoby!
Co na przeziębienie dla dzieci? Jeśli sezon infekcji i przeziębień Wam również dokucza, sprawdź koniecznie ten wpis. Znajdziesz tu nasze domowe sposoby, które wykorzystujemy w walce z przeziębieniem i u nas się sprawdzają.


Gofrownica – niezbędny sprzęt w Twojej kuchni
Jeśli zastanawiasz się jaką gofrownicę wybrać i czy to niezbędny sprzęt w Twojej kuchni to zapraszam Cię do wpisu!
Zaobserwuj mnie na Instagramie!