Rewelacyjne owocowe placuszki biszkopty bez cukru
Te owocowe placuszki biszkopty od razu stały się hitem na moim profilu na Instagramie, kiedy się tam tylko pojawiły. Pokochały je setki osób, mam nadzieję, że pokochasz je także Ty i Twoje dziecko. Są mega szybkie w przygotowaniu i przepyszne, a do tego nie zawierają nabiału, także i alergicy tu skorzystają. Potrzebujesz do ich przyrządzenia tylko trzech składników.
Placki są fajnym, uniwersalnym posiłkiem/przekąską szczególnie dla najmłodszych. Nie brudzą, idealnie pasują do małej rączki i można je wszędzie zabrać. U nas najczęściej robię je kiedy gdzieś jedziemy lub wychodzimy na spacer.
Owocowe placuszki biszkopty możesz podać na śniadanie, II śniadanie, podwieczorek czy przekąskę na spacerze. Z czym jeść placuszki? Możesz zaserwować je w towarzystwie na przykład świeżych owoców, z jogurtem naturalnym, dodatkiem orzechów (dla najmłodszych w formie zmielonej), masła orzechowego czy posypane owocami liofilizowanymi w proszku lub w grysiku - znajdziesz je w moim sklepie. Może być to odżywczy posiłek, a do tego jaki smaczny.
A jeśli szukacie przepisu na placuszki wytrawne to zapraszam do spróbowania tego na placki z cukinii i marchewki.
Lista składników:
2 jajka
2 czubate łyżki mąki (takie z dużą górką - ok. 50 g)
2-3 łyżki zblendowanego owocu
Wykonanie:
1. Białko jaja ubijamy.
2. Dodajemy żółtka, zblendowany owoc i chwilę ubijamy na najniższych obrotach do połączenia składników.
3. Dodajemy mąkę i ponownie chwilę ubijamy na najniższych obrotach.
4. Powstałą masę nakładamy małą łyżeczką na rozgrzaną patelnię tworząc mini placuszki.
5. Smażymy na małej/średniej mocy kuchenki, z dwóch stron, do zarumienienia, pod przykryciem.
Uwagi:
- Placuszki smażyłam na patelni z powłoką nieprzywierającą bez tłuszczu, jeśli używasz zwykłej patelni będzie konieczność jego użycia.
- Możesz użyć dowolnego owocu. Ja wypróbowałam już i mogę polecić z bananem (jeden malutki lub pół większego), nektarynką (1 mała sztuka), mango (odkrawałam kawałem świeżego) - im słodszy owoc, tym słodsze będą placki.
- Zamiast mini placuszków możesz zrobić większe placki. Tych w wersji mini wyszło sporo, nie liczyłam, ale ponad 40 sztuk na pewno będzie. Jak chcę zrobić na szybko tylko dla córki to robię z połowy porcji, a zazwyczaj i tak jeszcze podzieli się z rodzicami ;)
- Placki spokojnie można przechowywać w lodówce i podać na drugi dzień.
- Używam mąki orkiszowej jasnej, może być zwykła pszenna.
30.09.22
Zobacz także:
Gofrownica – niezbędny sprzęt w Twojej kuchni
Jeśli zastanawiasz się jaką gofrownicę wybrać i czy to niezbędny sprzęt w Twojej kuchni to zapraszam Cię do wpisu!
Najlepszy domowy kisiel mango-ananas
Sprawdź przepis na ten pyszny domowy kisiel! Jest banalnie prosty w wykonaniu, a do tego bije na głowę te gotowce ze sklepu. Taki domowy kisiel jest zdrowszą opcją od tych paczkowanych, a robi się go tylko chwilę dłużej. Wersja smakowa, którą Ci tu proponuje jest moim zdaniem najsmaczniejsza ze wszystkich, które jadłam. Domowy kisiel to super pomysł na podwieczorek, deser czy przekąskę dla niemowlaka, starszaka i całej rodziny.
Pyszne leczo z cukinią – przepis bazowy
Sprawdź bazowy przepis na pyszne leczo z cukinią. To wyjątkowa propozycja dania na obiad lub kolację, ponieważ możemy za każdym razem podać je inaczej.
Zaobserwuj mnie na Instagramie!