Zupa z pieczonych warzyw

Ta zupa z pieczonych warzyw nada się zarówno dla niemowlaka jak i dorosłego. Jest przepyszna! Koniecznie musicie jej spróbować. Wyśmienicie smakuje z groszkiem ptysiowym (groszek z czystym składem znajdziesz u mnie w sklepie <TU>). Zupka jest bardzo aromatyczna dzięki pieczeniu warzyw. Jest to też świetny sposób, aby wzbogacić naszą dietę w większą ilość warzyw.
Przepis na przepyszny rosół/bulion długo gotowany, a także zupę z pieczonej cukinii znajdziesz w moim e-booku Jemy razem. Zapisując się na mój newsletter otrzymasz kod rabatowy w wysokości 10% na wszystkie moje e-booki!
Miseczkę bambusową z przyssawką i łyżeczką, którą widzisz na zdjęciu, dostaniesz w moim sklepie -> <TU>
Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne, zdrowe i zarazem szybkie w przygotowaniu zupy dla niemowlaka lub dla całej rodziny, to koniecznie wypróbuj mojego przepisu na zupę pomidorową.
🎉🎉🎉Wszystkie przepisy z mojego bloga, w tym ten, są już dostępne w naszej najnowszej aplikacji Mamo! Co dziś jemy?. 🤩
Oprócz przepisów w aplikacji znajdziesz wiele funkcji, które ułatwią Ci planowanie posiłków i pomogą w zdrowym żywieniu Twojego dziecka oraz całej rodziny. 👨👩👦
Sprawdź i przekonaj się, że gotowanie może być łatwiejsze i przyjemniejsze! 👩🍳
🎉🎉🎉Dowiedz się więcej o aplikacji tu: https://mamocodzisjemy.pl/aplikacja-mobilna/#packages
Lista składników:
1 litr bulionu
papryka czerwona (ok. 220 g)
2 większe ziemniaki (ok. 350 g)
kawałek cukinii (ok. 100 g)
duża marchew (ok. 150 g)
3 łyżki oliwy z oliwek lub innego tłuszczu
Wykonanie:
1. Piekarnik włączamy i ustawiamy funkcja góra-dół na 180 stopni.
2. Przygotowujemy warzywa: bataty i ziemniaki obieramy i kroimy w kształt grubszych frytek, z papryki wycinamy gniazdo i kroimy na cztery, cukinię kroimy w grubsze plastry, marchewkę obieramy i również kroimy w plastry. Gotowe warzywa wkładamy do miski, dodajemy oliwę oraz przyprawy i dobrze mieszamy.
3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy warzywa równomiernie (paprykę skórką do dołu) i pieczemy 20 minut, następnie przełączamy na termoobieg i pieczemy jeszcze 10 min lub do miękkości warzyw.
4. Bulion podgrzewamy w garnku, a po upieczeniu, dodajemy warzywa (z papryki po upieczeniu zdejmujemy skórkę).
5. Całość blendujemy na gładko, a jeśli jest potrzeba to doprawiamy solą i pieprzem według preferencji.
6. Podajemy z ulubionymi dodatkami - u nas to groszek ptysiowy owsiany bez dodatku cukru.
Uwagi:
- Zupkę można podawać od początku rozszerzania diety - pomiń sól, posól Wasze porcje na talerzach.
- Polecam Ci gotować duży garnek rosołu/bulionu i mrozić w dedykowanych woreczkach do mrożenia. Dzięki temu później zrobienie odżywczej zupy zajmuje chwilę.

28.11.23
Zobacz także:
Przepyszna zupa porowa z mięsem mielonym
Przepyszna i sycąca zupa porowa z mięsem mielonym. Sprawdź przepis na ulubioną zupę mojej córki. Będzie ona świetnym pomysłem zarówno na kolację, obiad czy nawet na śniadanie.
Domowy kisiel wiśniowy z soku NFC
Mega szybki, mega prosty i mega smaczny! Taki jest właśnie domowy kisiel wiśniowy z soku NFC! 😋 Przygotujesz…
Smakowite placuszki ze skyrem
Które dziecko nie kocha placków? Spróbuj tego smakowitego przepisu na proste placuszki ze skyrem. Świetny pomysł na śniadanie, podwieczorek czy na wycieczkę. Idealny posiłek dla Twojego dziecka, ale również i dla całej rodziny.
Zaobserwuj mnie na Instagramie!