🚚 UWAGA! w dniach 25.04 - 06.05 realizacja zamówień może być nieznacznie opóźniona. Za utrudnienia przepraszamy!

Zupa z pieczonych warzyw

zupa z pieczonych warzyw

Ta zupa z pieczonych warzyw nada się zarówno dla niemowlaka jak i dorosłego. Jest przepyszna! Koniecznie musicie jej spróbować. Wyśmienicie smakuje z groszkiem ptysiowym (groszek z czystym składem znajdziesz u mnie w sklepie <TU>). Zupka jest bardzo aromatyczna dzięki pieczeniu warzyw. Jest to też świetny sposób, aby wzbogacić naszą dietę w większą ilość warzyw.

Przepis na przepyszny rosół/bulion długo gotowany, a także zupę z pieczonej cukinii znajdziesz w moim e-booku Jemy razem. Zapisując się na mój newsletter otrzymasz kod rabatowy w wysokości 10% na wszystkie moje e-booki!

Miseczkę bambusową z przyssawką i łyżeczką, którą widzisz na zdjęciu, dostaniesz w moim sklepie -> <TU>

Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne, zdrowe i zarazem szybkie w przygotowaniu zupy dla niemowlaka lub dla całej rodziny, to koniecznie wypróbuj mojego przepisu na zupę pomidorową.

Lista składników:

1 litr bulionu

separator składniki przepisu

papryka czerwona (ok. 220 g)

separator składniki przepisu 2 małe bataty (ok. 330 g) separator składniki przepisu

2 większe ziemniaki (ok. 350 g)

separator składniki przepisu

kawałek cukinii (ok. 100 g)

separator składniki przepisu

duża marchew (ok. 150 g)

separator składniki przepisu

3 łyżki oliwy z oliwek lub innego tłuszczu

separator składniki przepisu przyprawy: 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku, 1 łyżeczka czosnku granulowanego 

Wykonanie:

1. Piekarnik włączamy i ustawiamy funkcja góra-dół na 180 stopni.

2. Przygotowujemy warzywa: bataty i ziemniaki obieramy i kroimy w kształt grubszych frytek, z papryki wycinamy gniazdo i kroimy na cztery, cukinię kroimy w grubsze plastry, marchewkę obieramy i również kroimy w plastry. Gotowe warzywa wkładamy do miski, dodajemy oliwę oraz przyprawy i dobrze mieszamy.

3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy warzywa równomiernie (paprykę skórką do dołu) i pieczemy 20 minut, następnie przełączamy na termoobieg i pieczemy jeszcze 10 min lub do miękkości warzyw.

4. Bulion podgrzewamy w garnku, a po upieczeniu, dodajemy warzywa (z papryki po upieczeniu zdejmujemy skórkę).

5. Całość blendujemy na gładko, a jeśli jest potrzeba to doprawiamy solą i pieprzem według preferencji.

6. Podajemy z ulubionymi dodatkami - u nas to groszek ptysiowy owsiany bez dodatku cukru.

Uwagi:

  • Zupkę można podawać od początku rozszerzania diety - pomiń sól, posól Wasze porcje na talerzach.
  • Polecam Ci gotować duży garnek rosołu/bulionu i mrozić w dedykowanych woreczkach do mrożenia. Dzięki temu później zrobienie odżywczej zupy zajmuje chwilę.

Malwina Trzcińska

28.11.23

Zobacz także:

pyszna zupa pomidorowa

Niezwykle prosta i pyszna zupa pomidorowo-marchewkowa

Szukasz przepisu na prostą oraz pyszną zupę dla dziecka i całej rodziny? Koniecznie sprawdź przepis na tę pyszną zupę pomidorowo-marchewkową. Niezwykle prosta w wykonaniu, tylko z kilku składników.

bezglutenowy domowy chleb gryczany

Prosty i smaczny domowy chleb gryczany

Szukasz przepisu na domowy, zdrowy chleb? Sprawdź ten przepis na prosty w wykonaniu bezglutenowy, domowy chleb gryczany.

Pyszne placuszki z cukinii i marchewki dla całej rodziny

Smakowite placuszki z cukinii i marchewki

Pyszne placuszki z cukinii i marchewki dla całej rodziny. Świetnie nadają się praktycznie na każdy posiłek. Są proste i szybkie w przygotowaniu.

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

*
*

Zaobserwuj mnie na Instagramie!