Zupa z pieczonych warzyw
Ta zupa z pieczonych warzyw nada się zarówno dla niemowlaka jak i dorosłego. Jest przepyszna! Koniecznie musicie jej spróbować. Wyśmienicie smakuje z groszkiem ptysiowym (groszek z czystym składem znajdziesz u mnie w sklepie <TU>). Zupka jest bardzo aromatyczna dzięki pieczeniu warzyw. Jest to też świetny sposób, aby wzbogacić naszą dietę w większą ilość warzyw.
Przepis na przepyszny rosół/bulion długo gotowany, a także zupę z pieczonej cukinii znajdziesz w moim e-booku Jemy razem. Zapisując się na mój newsletter otrzymasz kod rabatowy w wysokości 10% na wszystkie moje e-booki!
Miseczkę bambusową z przyssawką i łyżeczką, którą widzisz na zdjęciu, dostaniesz w moim sklepie -> <TU>
Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne, zdrowe i zarazem szybkie w przygotowaniu zupy dla niemowlaka lub dla całej rodziny, to koniecznie wypróbuj mojego przepisu na zupę pomidorową.
Lista składników:
1 litr bulionu
papryka czerwona (ok. 220 g)
2 małe bataty (ok. 330 g)2 większe ziemniaki (ok. 350 g)
kawałek cukinii (ok. 100 g)
duża marchew (ok. 150 g)
3 łyżki oliwy z oliwek lub innego tłuszczu
przyprawy: 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku, 1 łyżeczka czosnku granulowanegoWykonanie:
1. Piekarnik włączamy i ustawiamy funkcja góra-dół na 180 stopni.
2. Przygotowujemy warzywa: bataty i ziemniaki obieramy i kroimy w kształt grubszych frytek, z papryki wycinamy gniazdo i kroimy na cztery, cukinię kroimy w grubsze plastry, marchewkę obieramy i również kroimy w plastry. Gotowe warzywa wkładamy do miski, dodajemy oliwę oraz przyprawy i dobrze mieszamy.
3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy warzywa równomiernie (paprykę skórką do dołu) i pieczemy 20 minut, następnie przełączamy na termoobieg i pieczemy jeszcze 10 min lub do miękkości warzyw.
4. Bulion podgrzewamy w garnku, a po upieczeniu, dodajemy warzywa (z papryki po upieczeniu zdejmujemy skórkę).
5. Całość blendujemy na gładko, a jeśli jest potrzeba to doprawiamy solą i pieprzem według preferencji.
6. Podajemy z ulubionymi dodatkami - u nas to groszek ptysiowy owsiany bez dodatku cukru.
Uwagi:
- Zupkę można podawać od początku rozszerzania diety - pomiń sól, posól Wasze porcje na talerzach.
- Polecam Ci gotować duży garnek rosołu/bulionu i mrozić w dedykowanych woreczkach do mrożenia. Dzięki temu później zrobienie odżywczej zupy zajmuje chwilę.
28.11.23
Zobacz także:
Pierś z kurczaka z piekarnika – czyli idealna wędlina dla niemowlaka
Pierś z kurczaka z piekarnika, czyli idealna wędlina dla niemowlaka i starszaka. Prosta i szybka w przygotowaniu. Super nadaje się zarówno na kanapki jak i na obiad.
Przepyszny domowy budyń czekoladowy
Szukasz przepisu na domowy budyń czekoladowy? Może nie wiesz co zrobić dziecku pysznego, ale i zdrowego na drugie śniadanie czy podwieczorek? Sprawdź koniecznie ten przepis na pyszny domowy budyń czekoladowy, który zbiera same dobre opinie. Posmakujcie i się przekonajcie, czy i Wam zasmakuje.
Zupa botwinka dla niemowlaka i całej rodziny
Prosta zupa botwinka dla niemowlaka, ale także dla pozostałych członków rodziny. Bo prosto i szybko może być też smacznie i zdrowo!
Zaobserwuj mnie na Instagramie!