🚚 Darmowa dostawa za zakupy powyżej 250 zł 🚚

Zupa z pieczonych warzyw

zupa z pieczonych warzyw

Ta zupa z pieczonych warzyw nada się zarówno dla niemowlaka jak i dorosłego. Jest przepyszna! Koniecznie musicie jej spróbować. Wyśmienicie smakuje z groszkiem ptysiowym (groszek z czystym składem znajdziesz u mnie w sklepie <TU>). Zupka jest bardzo aromatyczna dzięki pieczeniu warzyw. Jest to też świetny sposób, aby wzbogacić naszą dietę w większą ilość warzyw.

Przepis na przepyszny rosół/bulion długo gotowany, a także zupę z pieczonej cukinii znajdziesz w moim e-booku Jemy razem. Zapisując się na mój newsletter otrzymasz kod rabatowy w wysokości 10% na wszystkie moje e-booki!

Miseczkę bambusową z przyssawką i łyżeczką, którą widzisz na zdjęciu, dostaniesz w moim sklepie -> <TU>

Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne, zdrowe i zarazem szybkie w przygotowaniu zupy dla niemowlaka lub dla całej rodziny, to koniecznie wypróbuj mojego przepisu na zupę pomidorową.

Lista składników:

1 litr bulionu

separator składniki przepisu

papryka czerwona (ok. 220 g)

separator składniki przepisu 2 małe bataty (ok. 330 g) separator składniki przepisu

2 większe ziemniaki (ok. 350 g)

separator składniki przepisu

kawałek cukinii (ok. 100 g)

separator składniki przepisu

duża marchew (ok. 150 g)

separator składniki przepisu

3 łyżki oliwy z oliwek lub innego tłuszczu

separator składniki przepisu przyprawy: 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku, 1 łyżeczka czosnku granulowanego 

Wykonanie:

1. Piekarnik włączamy i ustawiamy funkcja góra-dół na 180 stopni.

2. Przygotowujemy warzywa: bataty i ziemniaki obieramy i kroimy w kształt grubszych frytek, z papryki wycinamy gniazdo i kroimy na cztery, cukinię kroimy w grubsze plastry, marchewkę obieramy i również kroimy w plastry. Gotowe warzywa wkładamy do miski, dodajemy oliwę oraz przyprawy i dobrze mieszamy.

3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy warzywa równomiernie (paprykę skórką do dołu) i pieczemy 20 minut, następnie przełączamy na termoobieg i pieczemy jeszcze 10 min lub do miękkości warzyw.

4. Bulion podgrzewamy w garnku, a po upieczeniu, dodajemy warzywa (z papryki po upieczeniu zdejmujemy skórkę).

5. Całość blendujemy na gładko, a jeśli jest potrzeba to doprawiamy solą i pieprzem według preferencji.

6. Podajemy z ulubionymi dodatkami - u nas to groszek ptysiowy owsiany bez dodatku cukru.

Uwagi:

  • Zupkę można podawać od początku rozszerzania diety - pomiń sól, posól Wasze porcje na talerzach.
  • Polecam Ci gotować duży garnek rosołu/bulionu i mrozić w dedykowanych woreczkach do mrożenia. Dzięki temu później zrobienie odżywczej zupy zajmuje chwilę.

Malwina Trzcińska

28.11.23

Zobacz także:

liofilizowane owoce

Dlaczego liofilizowane owoce są doskonałym wyborem dla Twojego dziecka?

Jeśli ciekawi Cię co to w ogóle jest ta cała liofilizacja? Dlaczego warto zaprosić owoce liofilizowane do swojej kuchni? Czy są odpowiednie dla niemowląt? Do czego je wykorzystać? To zapraszam Cię do tego wpisu!

Wyjątkowa kasza gryczana na słodko z kakao i daktylami

Wyjątkowa kasza gryczana na słodko z kakao i daktylami

Kasza gryczana - królowa kasz, w innej, pysznej odsłonie. Świetny pomysł na podanie kaszy gryczanej, która jest jedną z najzdrowszych kasz. Ty i Twoje dziecko pokochacie ją w takim pysznym wydaniu! Świetny pomysł zarówno na śniadanie, kolację czy podwieczorek. Pysznie i zdrowo!

Pyszny i prosty łosoś z piekarnika z ziemniaczkami

Prosty łosoś z piekarnika z ziemniaczkami

Jeśli szukasz pomysłu na szybki, prosty, smaczny, a do tego zdrowy obiad lub kolację to koniecznie sprawdź ten przepis. Łosoś z piekarnika z ziemniaczkami nadaje się dla całej rodziny, od niemowlaka po dorosłego.

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

*
*

Zaobserwuj mnie na Instagramie!