🚚 UWAGA! w dniach 25.04 - 06.05 realizacja zamówień może być nieznacznie opóźniona. Za utrudnienia przepraszamy!

Smakowite placuszki z cukinii i marchewki

Pyszne placuszki z cukinii i marchewki dla całej rodziny

Przepis na placuszki z cukinii i marchewki, który znajdziecie poniżej, to jeden z naszych ulubionych przepisów na wytrawne placki. Koniecznie wypróbuj, są na prawdę smaczne.

Lubię placki za ich uniwersalność. W szczególności dla dzieci to super danie ponieważ są poręczne i mało brudzące. Świetnie nadają się praktycznie na każdy posiłek, nawet do obiadu taka wytrawna wersja będzie super dodatkiem.

Te placuszki z cukinii i marchewki są świetnym jedzonkiem na wynos - w podróż, na spacer, na piknik, ponieważ smakują dobrze zarówno na ciepło jak i zimno, więc nie trzeba się martwić o podgrzewanie. Są fajnym pomysłem na zdrowy posiłek zarówno dla Twojego dziecka jak i całej rodziny. Polecam podawać z porcją ulubionych warzyw oraz resztą jogurtu, który zostaje z przepisu - można też zrobić z niego sos czosnkowy.

Lista składników:

1 czubata łyżka mąki (ok. 30 gramów) ja użyłam mąki orkiszowej jasnej, może być zwykła pszenna

separator składniki przepisu

1 łyżka jogurtu naturalnego (kupuję w Lidlu marki Pilos)

separator składniki przepisu

1 jajko

separator składniki przepisu

około połowa małej marchewki (25 gramów)

separator składniki przepisu

około 1/3 małej cukinii (60 gramów)

separator składniki przepisu

1 łyżeczka ziół prowansalskich

separator składniki przepisu

opcjonalnie odrobina posiekanego szczypiorku

Wykonanie:

1. Cukinię i marchew ścieramy na tarce o małych oczkach, a szczypiorek drobno siekamy.

2. Białko jaja ubijamy.

3. Do białka dodajemy żółtko oraz jogurt i lekko miksujemy. Dodajemy mąkę i ponownie delikatnie miksujemy do połączenia składników.

4. Odciskamy z wody marchew oraz cukinię i dodajemy ją wraz ze szczypiorkiem oraz ziołami do masy i delikatnie mieszamy łyżką.

5. Łyżeczką/łyżką nabieramy masę, formujemy placuszki i smażymy na rozgrzanej patelni, na małej mocy kuchenki, pod przykryciem, z dwóch stron, do zarumienienia.

Uwagi:

  • Placuszki smażyłam na patelni z powłoką nieprzywierającą bez tłuszczu, jeśli używasz zwykłej patelni, zapewne będzie konieczność użycia tłuszczu.
  • Placuszki można przechowywać w lodówce oraz mrozić.
  • Z tej porcji ciasta wychodzi około 11 sztuk mniejszych placków.

Malwina Trzcińska

29.09.22

Zobacz także:

puszysty omlet na słodko

Prosty w wykonaniu puszysty omlet na słodko

Niezwykle prosty w wykonaniu, pyszny i puszysty omlet na słodko dla całej rodziny. Idealny na śniadanie, podwieczorek lub kolację.

pieczone rzodkiewki

Pieczone rzodkiewki

Super smaczne pieczone rzodkiewki mają delikatny smak. Dzięki pieczeniu pozbywamy się ich ostrości. Będą świetnym dodatkiem do obiadu, kolacji czy śniadania. Mogą również być pyszną i zdrową samodzielną przekąską.

zupa z pieczonych warzyw

Zupa z pieczonych warzyw

Zupa z pieczonych warzyw to pyszna propozycja na obiad lub kolację dla całej rodziny! To również świetny sposób na przemycenie większej ilości warzyw do diety! A podana z groszkiem ptysiowym smakuje jeszcze lepiej!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

*
*

Zaobserwuj mnie na Instagramie!