Smakowite placuszki z cukinii i marchewki
Przepis na placuszki z cukinii i marchewki, który znajdziecie poniżej, to jeden z naszych ulubionych przepisów na wytrawne placki. Koniecznie wypróbuj, są naprawdę smaczne.
Lubię placki za ich uniwersalność. W szczególności dla dzieci to super danie ponieważ są poręczne i mało brudzące. Świetnie nadają się praktycznie na każdy posiłek, nawet do obiadu taka wytrawna wersja będzie super dodatkiem.
Te placuszki z cukinii i marchewki są świetnym jedzonkiem na wynos - w podróż, na spacer, na piknik, ponieważ smakują dobrze zarówno na ciepło jak i zimno, więc nie trzeba się martwić o podgrzewanie. Są fajnym pomysłem na zdrowy posiłek zarówno dla Twojego dziecka jak i całej rodziny. Polecam podawać z porcją ulubionych warzyw oraz resztą jogurtu, który zostaje z przepisu - można też zrobić z niego sos czosnkowy.
🎉🎉🎉 Wszystkie przepisy z mojego bloga, w tym ten, są już dostępne w naszej najnowszej aplikacji mobilnej Mamo! Co dziś jemy? 🤩 W wersji premium aplikacji znajdziesz jeszcze więcej pysznych przepisów na różnorodne placki i wiele, wiele więcej!
Oprócz przepisów w aplikacji znajdziesz wiele funkcji, które ułatwią Ci planowanie posiłków i pomogą w zdrowym żywieniu Twojego dziecka oraz całej rodziny. 👨👩👦
Sprawdź i przekonaj się, że gotowanie może być łatwiejsze i przyjemniejsze! 👩🍳
🎉🎉🎉 Dowiedz się więcej o aplikacji tu: https://mamocodzisjemy.pl/aplikacja-mobilna/#packages
Lista składników:
1 czubata łyżka mąki (ok. 30 g) ja użyłam mąki orkiszowej jasnej, może być zwykła pszenna
1 łyżka jogurtu naturalnego (kupuję w Lidlu marki Pilos)
1 jajko
25 g marchewki
60 g cukinii
0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
opcjonalnie odrobina posiekanego szczypiorku
Wykonanie:
1. Cukinię i marchew ścieramy na tarce o małych oczkach, a szczypiorek drobno siekamy.
2. Białko jaja ubijamy.
3. Do białka dodajemy żółtko oraz jogurt i lekko miksujemy. Dodajemy mąkę i ponownie delikatnie miksujemy do połączenia składników.
4. Odciskamy z wody marchew oraz cukinię i dodajemy ją wraz ze szczypiorkiem oraz ziołami do masy i delikatnie mieszamy łyżką.
5. Łyżeczką/łyżką nabieramy masę, formujemy placuszki i smażymy na rozgrzanej patelni, na małej mocy kuchenki, pod przykryciem, z dwóch stron, do zarumienienia.
Uwagi:
- Placuszki smażyłam na patelni z powłoką nieprzywierającą bez tłuszczu, jeśli używasz zwykłej patelni, będzie konieczność użycia tłuszczu.
- Placuszki można przechowywać w lodówce oraz mrozić.
- Z tej porcji ciasta wychodzi ok. 11 sztuk mniejszych placków.
29.09.22
Zobacz także:
Rozszerzanie diety metodą BLW – nasze początki
Jak wyglądały nasze początki rozszerzania diety metodą BLW? Jakie plusy, a jakie minusy widziałam w tym sposobie odżywiania? Czy żałuję wybrania tej metody rozszerzania diety? Wszystkiego tego dowiesz się w tym poście.
Pyszny deser z chia bez dodatku cukru
Pyszny i zdrowy deser z chia bez dodatku cukru! Odpowiedni zarówno dla dziecka, jak i dorosłego! Prosty i szybki w wykonaniu!
Kakaowe kulki daktylowe
Nie dość, że pyszne to jeszcze zdrowe! Oczywiście daktyle zawierają w sobie sporo cukru, więc mimo wszystko traktujemy…
Dodaj komentarz
Zaobserwuj mnie na Instagramie!


POPRZEDNI WPIS






A jak długo w zamrażarce takie placki można przechowywać?
Z tego co pamiętam to najlepiej przechowywać tego rodzaju potrawy miesiąc.