Pyszne leczo z cukinią – przepis bazowy

przepis na pyszne leczo dla całej rodziny

Przepis na leczo, który znajdziecie poniżej, jest przepisem bazowym, do którego możecie dodać wiele różnych dodatków wedle upodobań. Za to właśnie, między innymi lubię leczo - za jego uniwersalność.

Z leczo możemy za każdym razem stworzyć inne pyszne danie. Ja tym razem dodałam podsmażonego kurczaka, ale możecie dodać również indyka, mięso mielone, pulpeciki lub jakiekolwiek inne mięso lubicie. Super smakuje również z dodatkiem strączków takich jak ciecierzyca, soczewica czy fasola. Dla dorosłych i starszych dzieci, możesz dodać klasycznie kiełbasę lub nawet parówki - wybieraj te dobre jakościowo, z czystym składem.

Z czym zjeść leczo? Tu też znajdziemy kilka propozycji, bo leczo smakuje wyśmienicie zarówno z ziemniakami jak i z ryżem, makaronem, kaszami czy po prostu z chlebem.

Jak widać opcji jest bardzo dużo, także nie ma innego wyjścia jak gotować leczo na 2-3 dni. Ten bazowy przepis na leczo sprawia, że codziennie możemy wyczarować inne, pyszne potrawy.

Lista składników:

2 większe cukinie (ok. 800 g)

separator składniki przepisu

1 papryka

separator składniki przepisu

1 kg pomidorów (ja wybieram malinowe)

separator składniki przepisu

2 małe marchewki

separator składniki przepisu

1 średnia cebula

separator składniki przepisu

1 duży / 2 mniejsze ząbki czosnku

separator składniki przepisu

pęczek koperku

separator składniki przepisu

przyprawy: pieprz wedle uznania, szczypta ostrej papryki lub chili, dużo słodkiej papryki, trochę wędzonej papryki, sól dla starszych

separator składniki przepisu oliwa do podsmażenia

Wykonanie:

1. Przelewamy wrzątkiem pomidory w celu szybkiego usunięcia skórek.

2. Obieramy i kroimy warzywa: cebulę w kostkę, czosnek przez praskę, marchewkę w plasterki, cukinię w kostkę (nie obieram jej ze skóry), paprykę w większą kostkę (ja obieram ze skóry), pomidory w kostkę.

3. W garnku podsmażamy cebulę z czosnkiem, następnie dodajemy pozostałe warzywa, przyprawy i całość mieszamy.

4. Dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw (ja gotowałam ok. 40 minut).

5. Pod koniec gotowania możemy dodać wybrany przez nas dodatek.

6. Gotowe leczo posypujemy posiekanym koperkiem i mieszamy.

Uwagi:
  • Porcja, którą tu proponuję starcza na ok. dwa posiłki dla mamy, taty i dziecka .
  • Potrawa jest bezpieczna od początku rozszerzania diety, jednak jeśli podajesz to danie niemowlakowi pomiń podsmażanie oraz sól, a także zadbaj o to, aby warzywa były odpowiednio miękkie.

Malwina Trzcińska

16.09.22

Zobacz także:

deser z chia bez cukru dla dzieci i dorosłych

Pyszny deser z chia bez dodatku cukru

Pyszny i zdrowy deser z chia bez dodatku cukru! Odpowiedni zarówno dla dziecka, jak i dorosłego! Prosty i szybki w wykonaniu!

Wyjątkowy tost francuski na słodko z jabłkiem i cynamonem

Wyjątkowy tost francuski na słodko z jabłkiem i cynamonem

Zapraszam Cię do wypróbowania wyjątkowego przepisu na tosty francuskie na słodko BEZ smażenia. Idealny posiłek na podwieczorek, słodkie śniadanie, a nawet kolację. Dla małych i dużych- dla całej rodziny!

Gofrownica MPM

Gofrownica – niezbędny sprzęt w Twojej kuchni

Jeśli zastanawiasz się jaką gofrownicę wybrać i czy to niezbędny sprzęt w Twojej kuchni to zapraszam Cię do wpisu!

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

*
*

Zaobserwuj mnie na Instagramie!