Ekologiczna kasza jaglana otrzymana z łuszczonego prosa. Doskonała na śniadanie gotowana z suszonymi owocami, podana z orzechami i porcją świeżych owoców. Na obiad w wersji wytrawnej może być podana z duszonymi warzywami i świeżymi ziołami. Natomiast na kolację świetnie smakuje z prażonym jabłkiem i gruszką polana masłem orzechowym oraz posypana migdałami w płatkach. Można z niej zrobić również budyń na podwieczorek, dodać do koktajlu i wiele więcej. Kasza jaglana jest bardzo uniwersalna.
Kasza jaglana ma to do siebie, że czasami ma gorzkawy posmak dlatego trzeba pamiętać, aby dobrze ją przepłukać przed gotowaniem. Jeśli masz chwilę czasu, to polecam również najpierw chwilę podprażyć suchą kaszę jaglaną na suchej patelni, a następnie dobrze przepłukać na zmianę wrzątkiem i zimną wodą.
Proso ma wiele korzystnych właściwości dla zdrowia. Jest bogate w białko, co jest korzystne dla budowy i naprawy mięśni oraz tkanki. Ponadto, proso zawiera węglowodany złożone, które zapewniają długotrwałą energię, a także składniki mineralne, takie jak żelazo, magnez i fosfor, które są korzystne dla układu krążenia, kości i układu nerwowego. Proso jest również bogate w błonnik, co pomaga w utrzymaniu zdrowej przemiany materii i trawieniu. Ponadto, proso jest bezglutenowe, co czyni go idealnym wyborem dla osób na diecie bezglutenowej.
SKŁADNIKI
kasza jaglana* 100 % (*certyfikowany składnik ekologiczny).
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
uprzednio wypłukaną kaszę gotować w osolonej wodzie w proporcji 1:3 (1 porcja kaszy na 3 porcje wody) na małym ogniu ok.20 min.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna – 1514 kJ / 358 kcal
Tłuszcz – 3,9 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,9 g
Węglowodany – 69 g
w tym cukry – 1,4 g
Białko – 9,8 g
Sól – 0 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.