Ekologiczna kaszka HELPA jaglano-owsiana to wyjątkowe połączenie ekologicznych zbóż najwyższej jakości, które są niezwykle bogate w wartości odżywcze.
Naturalne, ekologiczne zboża zawarte w składzie kaszek, starannie wyselekcjonowane i odpowiednio rozdrobnione, wymagają zaledwie 2-3 minut gotowania.
Kaszka HELPA to produkt szybki w przygotowaniu lecz zarazem zachowujący wartości odżywcze.
Dzięki kaszce CZARY MAMY każda mama może stać się czarodziejką, w trzy minuty tworząc posiłek pełen wartości odżywczych i smaku.
Kaszki CZARY MAMY to kaszki, które nie są produktem błyskawicznym.
Produkt nie jest produktem specjalnego przeznaczenia żywieniowego.
Szczegóły produktu
Waga: 200 g
Skład: kaszka jaglana ekologiczna (55%), kaszka owsiana ekologiczna (45%)
Z czym podać kaszkę dla dziecka?
- z owocami: liofilizowanymi w proszku lub kawałkach, świeżymi, mrożonymi, zblendowanymi, podgotowanymi, suszonymi
- z warzywami
- z dodatkiem orzechów (dla najmłodszych w zmielonej formie) lub wiórków kokosowych
- z płatkami migdałowymi lub z kasztanów
- z dodatkiem masła orzechowego np. z orzechów laskowych, nerkowców, migdałów itd.
- z dodatkiem przypraw takich jak np. cynamon, wanilia, kakao czy karob
- z dodatkiem zbóż ekspandowanych np. z gryki, prosa, amarantusa, orkiszu
Pamiętaj, aby dodatki do kaszki i ich formę dostosować do wieku dziecka oraz umiejętności.
Proso
Jest lekkostrawne, delikatne, spośród wszystkich kasz zawiera najwięcej żelaza oraz krzemu, poprawiającego stan włosów, skóry, paznokci oraz stawów
Owies
Owies zaczęto uprawiać stosunkowo późno, około 2 tys. lat temu. Początkowo był chwastem w pszenicy i jęczmieniu. Obecnie jest jednym z najpopularniejszych zbóż – uprawiany zarówno w Europie, Ameryce Północnej oraz Azji Zachodniej. Niestety sektor spożywczy zagospodarowuje zaledwie 5% światowych zbiorów. Wartość odżywcza i energetyczna owsa jest stosunkowo duża – zawiera sporo białka, 2-3 razy więcej dobrych tłuszczów niż inne zboża oraz witaminy z grupy B. Znany jest ze swoich właściwości wzmacniających i regenerujących organizm. Na uwagę zasługuje również najwyższa wśród kasz zawartość błonnika rozpuszczalnego – glukanu, regulującego pracę jelit.