Ekologiczny sezam biały łuskany po uprażeniu może stanowić smaczny dodatek do sałatek, chleba i różnych dań. Może służyć do przygotowania tahiny – pasty sezamowej, która jest niezbędnym składnikiem hummusu. Polecamy także w formie mielonej jako posypka do kasz, ryżu, zup, warzyw gotowanych na parze czy jako dodatek do dziecięcych kaszek. Sezam biały będzie stanowił smaczny dodatek, a także wzbogaci danie o zdrowe kwasy tłuszczowe. Trzeba pamiętać, że nasiona powinny być mielone bezpośrednio przed spożyciem. Wcześniejsze namaczanie sezamu poprawia jego strawność.
SKŁADNIKI
ekologiczny SEZAM biały łuskany 100 %.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna – 2465 kJ / 596 kcal
Tłuszcz – 50 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 7,7 g
Węglowodany – 10 g
w tym cukry – 0,2 g
Błonnik – 11 g
Białko – 21 g
Sól – 0,11 g
INFORMACJA ALERGENNA
Produkt może zawierać alergeny: ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN, ORZESZKI ZIEMNE, ORZECHY, SOJĘ.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.