Zboża a rozszerzanie diety – od jakich produktów zacząć?
Rozszerzanie diety to ważny etap w życiu niemowlaka. Rodzice często zastanawiają się, kiedy i jak wprowadzać do jadłospisu dziecka różne produkty, w tym zboża. Pszenica i żyto budzą pewne obawy ze względu na zawarty w nich gluten, jednak według aktualnych zaleceń nie należy opóźniać jego wprowadzania do diety. Istnieją także bezglutenowe zboża, takie jak ryż. Kiedy i jakie zboża wprowadzać do diety niemowlęcia? Od jakich produktów warto zacząć?
Od kiedy zacząć rozszerzanie diety niemowlęcia?
Zgodnie z opinią Światowej Organizacji Zdrowia zaleca się wyłączne karmienie dziecka piersią do ukończenia przez nie 6. miesiąca życia. Po tym czasie wzrasta zapotrzebowanie na składniki odżywcze u dziecka i konieczne jest wprowadzanie pokarmów uzupełniających. Rozszerzanie diety, według opinii specjalistów ds. żywienia niemowląt, najlepiej rozpocząć nie wcześniej niż od ukończenia przez dziecko 17. tygodnia życia i nie później niż w 26. tygodniu życia[1]. Jednocześnie, wraz z wprowadzaniem pokarmów stałych zaleca się kontynuację karmienia piersią do ukończenia przez dziecko 2. roku życia lub dłużej, zgodnie z wolą matki i dziecka.
Dlaczego zboża są niezbędne w diecie dziecka?
Wprowadzanie zbóż do diety niemowlęcia jest niezbędne dla jego prawidłowego rozwoju, stanowią bowiem ważne źródło energii, węglowodanów oraz błonnika. Zawierają również cenne witaminy i składniki mineralne, w tym żelazo, witaminy z grupy B, oraz witaminę A, C i K, które są ważne dla funkcjonowania całego organizmu. Wiele zbóż (np. pszenica, żyto, jęczmień) zawiera gluten (mieszaninę białek), będący częstym alergenem pokarmowym. Jednak z wyjątkiem wskazań medycznych nie zaleca się opóźniania wprowadzania zbóż do diety dziecka, by uniknąć potencjalnej alergii, ponieważ może to doprowadzić do niedoborów żywieniowych. Zboża, w tym glutenowe, należy wprowadzać stopniowo do diety dziecka, obserwując przy tym jego reakcję.
Od kiedy wprowadzać zboża do diety dziecka?
Zgodnie z zaleceniami WHO i krajowych towarzystw naukowych rozszerzanie diety dziecka najlepiej rozpocząć od warzyw. Zboża są drugą grupą produktów, które powinny zostać wprowadzone. Stopniowe wprowadzanie zbóż do diety maluszka należy zacząć od początku podawania pokarmów uzupełniających, czyli po ukończeniu przez dziecko 6. miesiąca życia.
Jakie zboża wprowadzać jako pierwsze do diety dziecka?
Nie ma ścisłych zaleceń dotyczących wyboru konkretnych rodzajów zbóż na początku rozszerzania diety niemowlęcia. Ważne, by wprowadzać je stopniowo, małymi porcjami, obserwując przy tym dziecko. Można zacząć od zbóż takich jak pszenica, żyto, owies (zawierających gluten), a także od zbóż naturalnie bezglutenowych – ryżu czy kukurydzy. W przypadku zdrowego dziecka nie ma potrzeby eliminacji glutenu, o ile nie stwierdzono przeciwwskazań medycznych.
Dobrym sposobem na wprowadzanie zbóż do diety niemowlaka jest podawanie mu gotowych produktów, takich jak kaszki i kleiki, które są odpowiednio zbilansowane i dostosowane do potrzeb najmłodszych. Warto jednak pamiętać, aby wybierać produkty przeznaczone dla konkretnej grupy wiekowej, co można sprawdzić na opakowaniu. Takie rozwiązanie ułatwia przygotowanie posiłków i pomaga zadbać o bezpieczny skład diety malucha.
Kleik ryżowy dla niemowlaka – czy to dobry wybór?
Gotowe kaszki i kleiki dla dzieci mogą być stworzone z różnych zbóż, w tym także z ryżu, co wydaje się najlepszą formą tego zboża do podawania małemu dziecku. Dlaczego warto wybrać kleik ryżowy na początku rozszerzania diety niemowlaka?
- Gotowe kleiki ryżowe dla dzieci mają delikatną konsystencję i łagodny smak, co ułatwia ich podanie niemowlętom.
- Nie zawierają glutenu, więc mogą być stosowane u dzieci, u których stwierdzono nietolerancję tego białka.
- Kleik ryżowy dla niemowlaka przygotowywany na mleku stanowi lekkostrawny, a zarazem bogaty w składniki odżywcze (m.in. w witaminę B1) posiłek.
- Ryż może być spożywany przy biegunkach i innych problemach pokarmowych.
- Kleik można przygotować z wodą, mlekiem modyfikowanym lub mlekiem matki, dostosowując konsystencję do potrzeb dziecka.
- Może stanowić zagęstnik mleka, by zwiększyć sytość i kaloryczność posiłku.
Kleik ryżowy doskonale sprawdzi się zarówno na początku rozszerzania diety, jak i na dalszych jej etapach, jako alternatywa dla tradycyjnego ryżu i dodatek do posiłków.
Kleik dla dzieci – jak go podawać?
Kleik ryżowy nie wymaga gotowania, dlatego jest łatwy do przygotowania zarówno w domu, jak i w podróży. Wystarczy zalać go ciepłą wodą, mlekiem matki lub mlekiem modyfikowanym (w odpowiednich proporcjach podanych na opakowaniu), wymieszać i odczekać kilka minut. Może być spożywany przez dziecko jako samodzielny posiłek, a także stanowić bazę do wielu różnych dań, zarówno słodkich, jak i wytrawnych.
Połączony z owocami będzie smacznym i sycącym deserem. Można do tego wykorzystać zarówno owoce sezonowe i świeże, jak i odpowiednie dla wieku dziecka przeciery owocowe w słoiczkach. Klasyczne i pyszne połączenie smaków stanowi kleik ryżowy z jabłkiem. Można go również zestawić z jogurtem naturalnym.
Kleik ryżowy dla niemowlaka można również łączyć z warzywami, a w odpowiednim momencie – z rybą lub mięsem, zgodnie z etapem rozszerzania diety.
Kleik ryżowy to prosty, zbożowy produkt, przeznaczony dla niemowląt już od początku rozszerzania diety. Łatwość jego przygotowania i duży potencjał smakowy pozwalają go wykorzystać na wiele różnych sposobów. Może być częścią zbilansowanej diety dziecka, dostarczając mu ważnych składników odżywczych.
Ważne informacje: Zaleca się kontynuację karmienia piersią podczas wprowadzenia pokarmów uzupełniających. Karmienie piersią powinno trwać tak długo, jak jest to pożądane przez matkę i dziecko. Karmienie piersią jest najlepsze dla dziecka.
[1] H. Szajewska , P. Socha, A.Horvath i in. Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, str.810, [online] https://ptghizd.pl/cm/uploads/2021/04/smp_01_2021_zasady_zywienia_zdrowych_niemowlat.pdf, dostęp: 27.05.2025.
[Artykuł sponsorowany]
17.06.25
Zobacz także:
Zaczarowane placki z buraka i jabłka
Proste i szybkie w przygotowaniu placki z burakiem i jabłkiem. Idealne dla całej rodziny!
Rewelacyjne owocowe placuszki biszkopty bez cukru
Rewelacyjne placuszki biszkoptowe, które podbiły mojego Instagrama. Są przepyszne i mega proste w przygotowaniu. Bez nabiału. Idealne na przekąskę, podwieczorek, w podróż czy na śniadanie. Koniecznie spróbuj! Uwielbia je cała nasza rodzina.
Szybka kasza gryczana z warzywami dla niemowlaka
Szybka w wykonaniu kasza gryczana z warzywami. Idealna zarówno dla niemowlaka jak i całej rodziny. Świetnie się sprawdzi na kolację albo dodatek do obiadu.
Zaobserwuj mnie na Instagramie!