Pierniczki bez cukru i mleka

pierniki bez cukru, bez mleka

Pyszne pierniczki bez cukru i mleka, idealne dla dzieci i całej rodziny. Delikatnie słodkie, ponieważ słodzone miodem lipowym, dlatego odpowiednie dla dzieci powyżej 1. roku życia. Przygotowałam je na bazie jasnej mąki orkiszowej typu 650. Te pierniczki bez cukru robi się bardzo szybko i prosto, dlatego koniecznie musisz wypróbować ten przepis! To zdecydowanie zdrowszy wybór niż gotowe produkty ze sklepu.

📲 Przepis znajdziesz również w aplikacji mobilnej Mamo! Co dziś jemy?, w której czeka na Ciebie więcej pysznych i zdrowych przepisów bez dodatku cukru – dla dzieci i całej rodziny.

Lista składników:

225 g mąki orkiszowej jasnej

separator składniki przepisu

1 małe jajko

separator składniki przepisu

60 g masła

separator składniki przepisu

100 g miodu

separator składniki przepisu

2 łyżki przyprawy do piernika

separator składniki przepisu

1 łyżka kakao naturalne bez cukru

separator składniki przepisu

0,5 łyżeczki sody

Wykonanie:

1. Masło, miód oraz przyprawy podgrzewamy w garnku tylko do roztopienia składników i całość mieszamy (nie doprowadzamy do zagotowania, tylko do rozpuszczenia masła i miodu, masa nie powinna być gorąca).

2. Mąkę z sodą mieszamy, dodajemy małe jajko, a następnie rozpuszczone masło z miodem i przyprawami. Całość mieszamy, a następnie wyrabiamy, najlepiej ręką.

3. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny.

4. Po tym czasie włączamy piekarnik i ustawiamy w trybie góra-dół na 170 stopni, a ciasto dzielimy na 2-3 kawałki (jak nam wygodniej), rozwałkowujemy, wycinamy różne kształty i układamy (nie za blisko, bo będą rosły) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

5. Pieczemy ok. 8 - 10 minut w zależności od grubości i wielkości pierników.

Uwagi:
  • Użyłam mąki orkiszowej jasnej typ 650, możesz użyć zwykłej pszennej.
  • Użyłam przyprawy do pierników od Dary Natury - duża pojemność, ekologiczne składniki, bez dodatku cukru, same przyprawy w składzie bez zbędnych i niepotrzebnych dodatków.
  • Użyłam miodu lipowego.
  • W składnikach tego przepisu znajduje się miód, dlatego jest to propozycja dla dzieci powyżej 1. roku życia.

Malwina Trzcińska

14.12.25

Zobacz także:

ile jajek dziennie może jeść dziecko

Ile jajek dziennie może jeść niemowlę i dziecko?

Zastanawiasz się ile jajek dziennie może jeść dziecko? Masz w tej kwestii jakieś wątpliwości? Jeśli tak, to zapraszam Cię w taki razie do tego wpisu.

komosanka dla niemowlaka

Pieczona komosanka dla całej rodziny

Poznaj pyszną alternatywę pieczonej owsianki! Zapraszam Cię do wypróbowania tego prostego przepisu pełnego wartości odżywczych i smaku! BEZ cukru, BEZ nabiału, BEZ jajek, BEZ glutenu!

bezglutenowy domowy chleb gryczany

Prosty i smaczny domowy chleb gryczany

Szukasz przepisu na domowy, zdrowy chleb? Sprawdź ten przepis na prosty w wykonaniu bezglutenowy, domowy chleb gryczany.

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

*
*

Zaobserwuj mnie na Instagramie!