Racuchy drożdżowe na miodzie

racuchy drożdżowe na miodzie

Puszyste racuchy drożdżowe słodzone miodem, z dodatkiem jabłek i aromatycznych przypraw. Idealne na śniadanie, podwieczorek lub słodką przekąskę. Dobrze smakują zarówno bez żadnych dodatków jak i podane z konfiturą.

Chcesz odkryć jeszcze więcej pysznych inspiracji? 🍽️
Sprawdź wersję premium mojej aplikacji Mamo! Co dziś jemy? – znajdziesz tam mnóstwo sprawdzonych, prostych i smacznych przepisów, a także dodatkowe funkcje, które ułatwią Ci gotowanie i planowanie posiłków. 🤩

Lista składników:

250 ml mleka

separator składniki przepisu

250 g mąki

separator składniki przepisu

1 jajk0

separator składniki przepisu

300 g jabłka

separator składniki przepisu

1 łyżeczka drożdży instant

separator składniki przepisu

1 łyżeczka miodu

separator składniki przepisu

mielona wanilia (opcjonalnie)

separator składniki przepisu

cynamon (opcjonalnie)

separator składniki przepisu

szczypta soli (opcjonalnie)

separator składniki przepisu

olej do smażenia 

Wykonanie:

1. Do miski z ciepłym mlekiem dodajemy miód, mieszamy, następnie wsypujemy drożdże instant i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok. 10 minut.

2. Jabłko obieramy, kroimy w małą kostkę i oprószamy cynamonem oraz wanilią.

3. Do mleka z drożdżami i miodem dodajemy jajko, mieszamy lub krótko miksujemy.

4. Dodajemy mąkę oraz opcjonalnie szczyptę soli, mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. Następnie wsypujemy jabłka i ponownie mieszamy.

5. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. godzinę do wyrośnięcia.

6. Na niewielkiej ilości oleju smażymy racuchy z obu stron na złoty kolor, na średniej mocy kuchenki, najlepiej pod przykryciem.

7. Podajemy z owocami na ciepło lub konfiturą bez dodatku cukru.

Uwagi:
  • Używam mąki orkiszowej jasnej, ale możesz zastąpić ją zwykłą pszenną.
  • Ze względu na obecność miodu racuchy można podawać dzieciom powyżej 12. miesiąca życia.
  • Zamiast miodu możesz użyć cukru.
  • Jeśli lubisz słodsze wypieki, dodaj więcej słodzidła.
  • Najlepiej smakują z konfiturami bez dodatku cukru – znajdziesz je w moim sklepie > https://mamocodzisjemy.pl/kategoria-produktu/zdrowa-zywnosc/przetwory/.
  • Jeśli nie posiadasz wanilii i cynamonu, możesz je pominąć.
  • Do smażenia racuchów używam oleju kokosowego.
  • Gramatura jabłka podana jest przed jego obraniem ze skórki.

Malwina Trzcińska

09.09.25

Zobacz także:

Pyszna zupa porowa

Przepyszna zupa porowa z mięsem mielonym

Przepyszna i sycąca zupa porowa z mięsem mielonym. Sprawdź przepis na ulubioną zupę mojej córki. Będzie ona świetnym pomysłem zarówno na kolację, obiad czy nawet na śniadanie.

Kakaowe kulki daktylowe

Kakaowe kulki daktylowe

Nie dość, że pyszne to jeszcze zdrowe! Oczywiście daktyle zawierają w sobie sporo cukru, więc mimo wszystko traktujemy…

puszysty omlet na słodko

Prosty w wykonaniu puszysty omlet na słodko

Niezwykle prosty w wykonaniu, pyszny i puszysty omlet na słodko dla całej rodziny. Idealny na śniadanie, podwieczorek lub kolację.

3 komentarze

  • Magda pisze:

    Czy można ciasto na placusKi zrobić wieczorem a rano usmażyć??

  • Magda pisze:

    Czy można ciasto na placuszki zrobić wieczorem a rano usmażyć??

    • Teoretycznie można przygotowane ciasto włożyć do lodówki na noc (wtedy już bez wyrastania w cieple, tylko od razu po przygotowaniu chowamy do lodówki), ale póki co tak nie robiłam, więc nie wiem jak będą się różniły od tych na ciepło. Muszę wypróbować taką wersję 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

*
*

Zaobserwuj mnie na Instagramie!