Racuchy drożdżowe na miodzie

racuchy drożdżowe na miodzie

Puszyste racuchy drożdżowe słodzone miodem, z dodatkiem jabłek i aromatycznych przypraw. Idealne na śniadanie, podwieczorek lub słodką przekąskę. Dobrze smakują zarówno bez żadnych dodatków jak i podane z konfiturą.

Chcesz odkryć jeszcze więcej pysznych inspiracji? 🍽️
Sprawdź wersję premium mojej aplikacji Mamo! Co dziś jemy? – znajdziesz tam mnóstwo sprawdzonych, prostych i smacznych przepisów, a także dodatkowe funkcje, które ułatwią Ci gotowanie i planowanie posiłków. 🤩

Lista składników:

250 ml mleka

separator składniki przepisu

250 g mąki

separator składniki przepisu

1 jajk0

separator składniki przepisu

300 g jabłka

separator składniki przepisu

1 łyżeczka drożdży instant

separator składniki przepisu

1 łyżeczka miodu

separator składniki przepisu

mielona wanilia (opcjonalnie)

separator składniki przepisu

cynamon (opcjonalnie)

separator składniki przepisu

szczypta soli (opcjonalnie)

separator składniki przepisu

olej do smażenia 

Wykonanie:

1. Do miski z ciepłym mlekiem dodajemy miód, mieszamy, następnie wsypujemy drożdże instant i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok. 10 minut.

2. Jabłko obieramy, kroimy w małą kostkę i oprószamy cynamonem oraz wanilią.

3. Do mleka z drożdżami i miodem dodajemy jajko, mieszamy lub krótko miksujemy.

4. Dodajemy mąkę oraz opcjonalnie szczyptę soli, mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. Następnie wsypujemy jabłka i ponownie mieszamy.

5. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. godzinę do wyrośnięcia.

6. Na niewielkiej ilości oleju smażymy racuchy z obu stron na złoty kolor, na średniej mocy kuchenki, najlepiej pod przykryciem.

7. Podajemy z owocami na ciepło lub konfiturą bez dodatku cukru.

Uwagi:
  • Używam mąki orkiszowej jasnej, ale możesz zastąpić ją zwykłą pszenną.
  • Ze względu na obecność miodu racuchy można podawać dzieciom powyżej 12. miesiąca życia.
  • Zamiast miodu możesz użyć cukru.
  • Jeśli lubisz słodsze wypieki, dodaj więcej słodzidła.
  • Najlepiej smakują z konfiturami bez dodatku cukru – znajdziesz je w moim sklepie > https://mamocodzisjemy.pl/kategoria-produktu/zdrowa-zywnosc/przetwory/.
  • Jeśli nie posiadasz wanilii i cynamonu, możesz je pominąć.
  • Do smażenia racuchów używam oleju kokosowego.
  • Gramatura jabłka podana jest przed jego obraniem ze skórki.

Malwina Trzcińska

09.09.25

Zobacz także:

Prosta potrawa z mięsa mielonego w sosie pomidorowym z warzywami

Prosta potrawa z mięsa mielonego w sosie pomidorowym z warzywami

Pyszna i prosta w wykonaniu potrawa z mięsa mielonego w sosie pomidorowym z warzywami. Danie idealne na szybki i zdrowy obiad dla całej rodziny rodziny. Zamień zwykły makaron z sosem na bardziej wartościowy posiłek w niezwykle prosty sposób.

pyszne spaghetti z tuńczykiem

Spaghetti z tuńczykiem – obiad ekspresowy

Spaghetti z tuńczykiem to bardzo szybki i prosty w przygotowaniu obiad. Idealny na zabiegane dni, kiedy nie masz czasu na gotowanie, a mimo to chcesz przygotować domowy i pożywny posiłek. Świetna propozycja zarówno na obiad jak i na kolację dla całej rodziny!

Elektrolity – co to takiego i dlaczego są ważne?

Elektrolity to drobne, ale niezwykle istotne składniki obecne w naszym organizmie. Choć rzadko myślimy o nich na co…

3 komentarze

  • Magda pisze:

    Czy można ciasto na placusKi zrobić wieczorem a rano usmażyć??

  • Magda pisze:

    Czy można ciasto na placuszki zrobić wieczorem a rano usmażyć??

    • Teoretycznie można przygotowane ciasto włożyć do lodówki na noc (wtedy już bez wyrastania w cieple, tylko od razu po przygotowaniu chowamy do lodówki), ale póki co tak nie robiłam, więc nie wiem jak będą się różniły od tych na ciepło. Muszę wypróbować taką wersję 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

*
*

Zaobserwuj mnie na Instagramie!