Babeczki jabłkowe z konfiturą bez cukru

babeczki jabłkowe

Babeczki jabłkowe nadziane konfiturami bez dodatku cukru Mamo! Co dziś jemy? . Babeczki są bardzo proste w przygotowaniu, mięciutkie i aromatyczne za sprawą dodatku moich ukochanych przypraw - cynamonu cejlońskiego oraz wanilii bourbon. Podczas pieczenia pachnie tak, że ciężko się oprzeć i zajadamy się jeszcze cieplutkimi babeczkami.

Tym razem do przygotowania tej partii babeczek jabłkowych użyłam konfitury z wiśni oraz konfitury z truskawki. Możesz również przygotować babeczki bez żadnego nadzienia.

Polecam Ci również spróbować babeczek bananowych, przepis na nie znajdziesz tu: https://mamocodzisjemy.pl/babeczki-bananowe-z-konfitura/

📲 A ten przepis na babeczki jabłkowe, jak i wiele nowych znajdziesz w mojej aplikacji mobilnej Mamo! Co dziś jemy?
Oprócz przepisów w aplikacji znajdziesz wiele funkcji, które ułatwią Ci planowanie posiłków i pomogą w zdrowym żywieniu Twojego dziecka oraz całej rodziny. 👨‍👩‍👦

Sprawdź i przekonaj się, że gotowanie może być łatwiejsze i przyjemniejsze! 👩‍🍳

🎉 Dowiedz się więcej o aplikacji tu: https://mamocodzisjemy.pl/aplikacja-mobilna/#packages

Lista składników:

ok. 400 g jabłek (po obraniu ok. 250 g)

separator składniki przepisu

2 jajka

separator składniki przepisu

120 g jogurtu naturalnego

separator składniki przepisu

60 g tłuszczu

separator składniki przepisu

180 g mąki orkiszowej jasnej

separator składniki przepisu

konfitura bez dodatku cukru

separator składniki przepisu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

separator składniki przepisu

0,5 łyżeczki sody

separator składniki przepisu

1/3 łyżeczki cynamonu

separator składniki przepisu

szczypta soli (opcjonalnie)

separator składniki przepisu

1/3 łyżeczki wanilii mielonej (opcjonalnie)

Wykonanie:

1. Piekarnik włączamy w trybie góra-dół i nagrzewamy do 180 stopni.

2. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

3. W misce mieszamy jajka, jogurt i tłuszcz (najlepiej blendować, żeby uzyskać pianę co doda babeczką większej puszystości) oraz dodajemy starte jabłka.

4. W drugiej misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon oraz opcjonalnie wanilię i sól.

5. Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy krótko łyżką – tylko do połączenia.

6. Napełniamy foremki odrobiną masy , dodajemy konfiturę i przykrywamy dodatkową porcją naszego ciasta zostawiając odrobinę miejsca z góry i pieczemy ok. 20 minut do zarumienienia.

Uwagi:
  • Wychodzi ok. 12 sztuk.
  • Używam mąki orkiszowej jasnej, ale możesz zastąpić ją zwykłą pszenną.
  • Jeśli nie posiadasz wanilii możesz ją pominąć.
  • Możesz przygotować babeczki bez żadnego nadzienia.
  • Do przygotowania babeczek użyłam roztopionego masła, możesz użyć innego tłuszczu np. kokosowego.

Malwina Trzcińska

23.10.25

Zobacz także:

Domowy kisiel wiśniowy z soku NFC

Domowy kisiel wiśniowy z soku NFC

Mega szybki, mega prosty i mega smaczny! Taki jest właśnie domowy kisiel wiśniowy z soku NFC! 😋 Przygotujesz…

Prosta potrawa z mięsa mielonego w sosie pomidorowym z warzywami

Prosta potrawa z mięsa mielonego w sosie pomidorowym z warzywami

Pyszna i prosta w wykonaniu potrawa z mięsa mielonego w sosie pomidorowym z warzywami. Danie idealne na szybki i zdrowy obiad dla całej rodziny rodziny. Zamień zwykły makaron z sosem na bardziej wartościowy posiłek w niezwykle prosty sposób.

pieczone rzodkiewki

Pieczone rzodkiewki

Super smaczne pieczone rzodkiewki mają delikatny smak. Dzięki pieczeniu pozbywamy się ich ostrości. Będą świetnym dodatkiem do obiadu, kolacji czy śniadania. Mogą również być pyszną i zdrową samodzielną przekąską.

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

*
*

Zaobserwuj mnie na Instagramie!