Kruche rogaliki bez cukru

kruche rogaliki bez cukru

Przepyszne, delikatne, bardzo proste i szybkie w przygotowaniu kruche rogaliki bez dodatku cukru, które znikają w tempie ekspresowym! Jeśli myślisz, że rogaliki to skomplikowana sprawa to koniecznie spróbuj tego przepisu! Gwarantuje Ci, że będziesz zaskoczona jakie to proste, a w dodatku przepyszne!

Swoje rogaliki przygotowałam z dodatkiem konfitury bez cukru oraz z dojrzałą gruszką drobno pokrojoną i wymieszaną z cynamonem cejlońskim. Nie nakładaj tego nadzienia zbyt dużo. Wystarczy tylko odrobina bo jeśli zacznie Ci wypływać to rogaliki będą się przypalać.

Kruche rogaliki to nie tylko pyszny podwieczorek! To także świetny sposób na spędzenie wspólnie czasu z dzieckiem w kuchni i włączeniu go we wspólne gotowanie. Do czego bardzo Cię zachęcam!

Swoje rogaliki posypałam liofilizowanym mango w proszku. Fantastyczny, zdrowy zamiennik cukru pudru, który serdecznie Ci polecam!

🎉🎉🎉 Wszystkie przepisy z mojego bloga, w tym ten, są już dostępne w naszej najnowszej aplikacji mobilnej Mamo! Co dziś jemy?. 🤩

Oprócz przepisów w aplikacji znajdziesz wiele funkcji, które ułatwią Ci planowanie posiłków i pomogą w zdrowym żywieniu Twojego dziecka oraz całej rodziny. 👨‍👩‍👦

Sprawdź i przekonaj się, że gotowanie może być łatwiejsze i przyjemniejsze! 👩‍🍳

🎉🎉🎉 Dowiedz się więcej o aplikacji tu: https://mamocodzisjemy.pl/aplikacja-mobilna/#packages

Lista składników:

200 g twarogu tłustego

separator składniki przepisu

200 g mąki (u mnie orkiszowa jasna)

separator składniki przepisu

2 łyżki mleka

separator składniki przepisu

200 g masła

separator składniki przepisu

opcjonalnie płaska łyżeczka wanilii w proszku 

Wykonanie:

1. Twaróg z mlekiem i opcjonalnie z wanilią blendujemy na gładko.

2. Masło kroimy na małe kawałki dodajemy do twarogu, mieszamy, dodajemy mąkę i całość dobrze wyrabiamy rękoma początkowo w misce, później na podsypanej mąką desce. Robimy z ciasta kulę i chowamy na co najmniej 2 godziny do lodówki.

3. Włączamy piekarnik na 180 stopni w funkcji góra-dół.

4. Ciasto dzielimy na dwie równe części, robimy kulkę, rozgniatamy ją rękoma i wałkujemy cienko tworząc okrągły placek (podsypujemy mąką, aby ciasto się nie kleiło). Następnie tniemy nożem jak pizzę na 8 kawałków.

5. Na każdy kawałek dajemy niewielką ilość nadzienia (czytaj uwagi) i zawijamy od szerszej strony do węższej tworząc rogaliki.

6. Z drugą kulką ciasta robimy w ten sam sposób.

7. Układamy rogaliki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 25 min.

Uwagi:
  • Nadzieniem w rogalikach w tej partii były u mnie: w jednej ósemce konfitura bez cukru, a w drugiej ósemce pokrojona w małą kostkę dojrzała gruszka z dodatkiem cynamonu cejlońskiego. Nadzienia dajemy bardzo małą ilość, aby nie wypłynęło podczas pieczenia.
  • Rogaliki posypałam liofilizowanym mango w proszku. Użyłam do tego różdżek smaku tropikalnych.
  • Zobacz krótki filmik na moim profilu na Instagramie <TU> z robienia tych rogalików, będzie Ci łatwiej je przygotować.
  • Wychodzi 16 sztuk rogalików.

Malwina Trzcińska

12.12.23

Zobacz także:

domowe żelki

Proste w wykonaniu domowe żelki

Niezwykle proste i szybkie w wykonaniu, a do tego zdrowe domowe żelki z agarem i sokiem NFC! Musisz tego spróbować!

spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese

Sos bolognese przygotowany na dobrej jakości wołowinie nie tylko jest przepyszny, ale stanowi także bogate źródło żelaza. Pierwiastek…

Wyjątkowy tost francuski na słodko z jabłkiem i cynamonem

Wyjątkowy tost francuski na słodko z jabłkiem i cynamonem

Zapraszam Cię do wypróbowania wyjątkowego przepisu na tosty francuskie na słodko BEZ smażenia. Idealny posiłek na podwieczorek, słodkie śniadanie, a nawet kolację. Dla małych i dużych- dla całej rodziny!

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

*
*

Zaobserwuj mnie na Instagramie!