Kruche rogaliki bez cukru
Przepyszne, delikatne, bardzo proste i szybkie w przygotowaniu kruche rogaliki bez dodatku cukru, które znikają w tempie ekspresowym! Jeśli myślisz, że rogaliki to skomplikowana sprawa to koniecznie spróbuj tego przepisu! Gwarantuje Ci, że będziesz zaskoczona jakie to proste, a w dodatku przepyszne!
Swoje rogaliki przygotowałam z dodatkiem konfitury bez cukru oraz z dojrzałą gruszką drobno pokrojoną i wymieszaną z cynamonem cejlońskim. Nie nakładaj tego nadzienia zbyt dużo. Wystarczy tylko odrobina bo jeśli zacznie Ci wypływać to rogaliki będą się przypalać.
Kruche rogaliki to nie tylko pyszny podwieczorek! To także świetny sposób na spędzenie wspólnie czasu z dzieckiem w kuchni i włączeniu go we wspólne gotowanie. Do czego bardzo Cię zachęcam!
Swoje rogaliki posypałam liofilizowanym mango w proszku - znajdziesz je w moim sklepie <TU> w tropikalnych różdżkach smaku. Fantastyczny, zdrowy zamiennik cukru pudru, który serdecznie Ci polecam!
A jeśli szukasz innych, prostych w wykonaniu pyszności to polecam Ci mój e-book Gofrownik. Znajdziesz tam przepisy na pyszne gofry na słodko oraz wytrawnie bez dodatku cukru!
A zapisując się na mój newsletter otrzymasz kod zniżkowy na wszystkie moje e-booki z przepisami!
Lista składników:
200 g twarogu tłustego
200 g mąki (u mnie orkiszowa jasna)
2 łyżki mleka
200 g masła
opcjonalnie płaska łyżeczka wanilii w proszku
Wykonanie:
1. Twaróg z mlekiem i opcjonalnie z wanilią blendujemy na gładko.
2. Masło kroimy na małe kawałki dodajemy do twarogu, mieszamy, dodajemy mąkę i całość dobrze wyrabiamy rękoma początkowo w misce, później na podsypanej mąką desce. Robimy z ciasta kulę i chowamy na co najmniej 2 godziny do lodówki.
3. Włączamy piekarnik na 180 stopni w funkcji góra-dół.
4. Ciasto dzielimy na dwie równe części, robimy kulkę, rozgniatamy ją rękoma i wałkujemy cienko tworząc okrągły placek (podsypujemy mąką, aby ciasto się nie kleiło). Następnie tniemy nożem jak pizzę na 8 kawałków.
5. Na każdy kawałek dajemy niewielką ilość nadzienia (czytaj uwagi) i zawijamy od szerszej strony do węższej tworząc rogaliki.
6. Z drugą kulką ciasta robimy w ten sam sposób.
7. Układamy rogaliki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 25 min.
Uwagi:- Nadzieniem w rogalikach w tej partii były u mnie: w jednej ósemce konfitura bez cukru, a w drugiej ósemce pokrojona w małą kostkę dojrzała gruszka z dodatkiem cynamonu cejlońskiego. Nadzienia dajemy bardzo małą ilość, aby nie wypłynęło podczas pieczenia.
- Rogaliki posypałam liofilizowanym mango w proszku. Użyłam do tego różdżek smaku tropikalnych, które znajdziesz w moim sklepie <TU>
- Zobacz krótki filmik na moim profilu na Instagramie <TU> z robienia tych rogalików, będzie Ci łatwiej je przygotować.
- Wychodzi 16 sztuk rogalików.
12.12.23
Zobacz także:
Przepyszny chlebek bananowy bez jajka
Chlebek bananowy bez jajka nie dość, że przepyszny to jeszcze odpowiedni dla alergików, a także prosty i szybki w wykonaniu! Ponadto jest bez cukru, bez nabiału, a także bezglutenowy!
Pieczone nuggetsy w płatkach kukurydzianych
Pyszne i proste w wykonaniu pieczone nuggetsy w płatkach kukurydzianych. Świetny pomysł na obiad lub kolację dla całej rodziny!
Duszona wątróbka z cebulką- prosty i szybki przepis na zdrowy obiad
Obiad, który jest prawdziwą bombom witaminową dla całej rodziny! Lubisz wątróbkę? Sprawdź mój mega prosty sposób na jej przygotowanie!
Zaobserwuj mnie na Instagramie!