Pyszne gołąbki bez zawijania dla całej rodziny
Pyszne gołąbki bez zawijania to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny, zarówno dla niemowlaka jak i dorosłego. Są proste i całkiem szybkie w przygotowaniu, a do tego mega pyszne! To ulubiony obiad mojej córki Laury, która potrafi ich na prawdę dużo zjeść. Daj znać w komentarzu jakie jest ulubione danie Twojego dziecka :)
Wszelkie pulpeciki, kotleciki to idealne danie dla najmłodszych członków rodziny, ale i dorośli je uwielbiają. Można je przygotowywać na wiele różnych sposobów, co sprawia, że jednocześnie dbamy o różnorodność w diecie.
Z jakimi dodatkami podać gołąbki bez zawijania? Z dodatkiem ziemniaków, kaszy, ryżu lub makaronu. W towarzystwie ulubionych warzyw z pary, gotowanych, pieczonych, świeżych lub surówki czy ogórków kiszonych. Jak zawsze zachęcam do przygotowania większej porcji, wtedy mamy obiad na dwa dni gotowy, a zmieniamy tylko dodatki. Niby to samo danie, a jednak staje się inne ;)
Jeśli szukasz innych przepisów na pyszne pulpety to polecam Ci te delikatne pulpety drobiowe.
Bambusowy, trójdzielny talerzyk ze zdjęcia znajdziesz w moim sklepie TU. W sklepie znajdziesz także inne akcesoria niezbędne do rozszerzania diety i żywienia dzieci, a także zdrowe, wysokiej jakości produkty spożywcze. Zapraszam :)
Lista składników:
ok. 400 gramów mięsa mielonego wieprzowego
50 gramów suchego ryżu + 2 łyżki
0,5 małej główki kapusty białej/1 malutka (ok. 800g)
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
przyprawy: pieprz, sól (dla starszych) według uznania
1 butelka passaty pomidorowej (używam firmy ekowital 680g)
opcjonalnie bulion/rosół
Wykonanie:
1. Kapustę drobno siekamy (siekałam w malakserze).
2. Do garnka o szerokim dnie wlewamy passatę, dodajemy większą część z posiekanej kapusty, 2 łyżki suchego ryżu oraz ok. szklankę bulionu lub wody i gotujemy na małej/średniej mocy kuchenki.
3. Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu.
4. Cebulę i czosnek blendujemy na gładko (można zetrzeć też na tarce o drobnych oczkach lub posiekać na gładko w minimalakserze)
5. Do mięsa dodajemy ugotowany ryż, cebulę z czosnkiem, dużą garść (damską) posiekanej kapusty, przyprawy i dobrze wyrabiamy ręką.
6. Tworzymy niezbyt duże, podłużne pulpety (na kształt gołąbków) i układamy w garnku w gotującej się passacie.
7. Gotujemy 25 minut na średniej mocy kuchenki po częściowym przykryciem. Podajemy z ulubionymi warzywami oraz z ziemniakami, kaszą, makaronem czy ryżem.
Uwagi:- Takie leniwe gołąbki jak najbardziej możemy podać od początku rozszerzania diety dziecka. Warto wtedy zadbać, aby kapusta była drobno posiekana, a sos z kapustą przed wrzuceniem pulpetów gotował się jeszcze dłużej, aby kapusta mogła odpowiednio zmięknąć.
- Z tej porcji składników wychodzi ok. 10 gołąbków.
09.05.23
Zobacz także:
Przepis na gofry domowe bez cukru: budyniowo-kokosowe z gruszką
Szukasz wyjątkowego przepisu na gofry domowe bez cukru? Koniecznie sprawdź ten przepis! Przepyszna, ale i zdrowsza wersja gofrów dla całej rodziny!
Wyśmienite babeczki bez cukru mango-pomarańcza
Jeśli szukasz przepisu na pyszne i proste babeczki dla całej rodziny to koniecznie sprawdź ten przepis! Idealnie nadadzą się na zdrowszy deser dla Twojego dziecka. Super sprawdzą się jako przekąska w podróży czy na spacerze, a także na imprezie urodzinowej czy pikniku.
Dlaczego liofilizowane owoce są doskonałym wyborem dla Twojego dziecka?
Jeśli ciekawi Cię co to w ogóle jest ta cała liofilizacja? Dlaczego warto zaprosić owoce liofilizowane do swojej kuchni? Czy są odpowiednie dla niemowląt? Do czego je wykorzystać? To zapraszam Cię do tego wpisu!
Zaobserwuj mnie na Instagramie!