Pyszne gołąbki bez zawijania dla całej rodziny
Pyszne gołąbki bez zawijania to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny, zarówno dla niemowlaka jak i dorosłego. Są proste i całkiem szybkie w przygotowaniu, a do tego mega pyszne! To ulubiony obiad mojej córki Laury, która potrafi ich na prawdę dużo zjeść. Daj znać w komentarzu jakie jest ulubione danie Twojego dziecka :)
Wszelkie pulpeciki, kotleciki to idealne danie dla najmłodszych członków rodziny, ale i dorośli je uwielbiają. Można je przygotowywać na wiele różnych sposobów, co sprawia, że jednocześnie dbamy o różnorodność w diecie.
Z jakimi dodatkami podać gołąbki bez zawijania? Z dodatkiem ziemniaków, kaszy, ryżu lub makaronu. W towarzystwie ulubionych warzyw z pary, gotowanych, pieczonych, świeżych lub surówki czy ogórków kiszonych. Jak zawsze zachęcam do przygotowania większej porcji, wtedy mamy obiad na dwa dni gotowy, a zmieniamy tylko dodatki. Niby to samo danie, a jednak staje się inne ;)
Jeśli szukasz innych przepisów na pyszne pulpety to polecam Ci te delikatne pulpety drobiowe.
Bambusowy, trójdzielny talerzyk ze zdjęcia znajdziesz w moim sklepie TU. W sklepie znajdziesz także inne akcesoria niezbędne do rozszerzania diety i żywienia dzieci, a także zdrowe, wysokiej jakości produkty spożywcze. Zapraszam :)
Lista składników:
ok. 400 g mięsa mielonego wieprzowego
50 g suchego ryżu + 2 łyżki
0,5 małej główki kapusty białej/1 malutka (ok. 800 g)
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
przyprawy: pieprz, sól (dla starszych) według uznania
1 butelka passaty pomidorowej (używam firmy ekowital 680 g)
opcjonalnie bulion/rosół
Wykonanie:
1. Kapustę drobno siekamy (siekałam w malakserze).
2. Do garnka o szerokim dnie wlewamy passatę, dodajemy większą część z posiekanej kapusty, 2 łyżki suchego ryżu oraz ok. szklankę bulionu lub wody i gotujemy na małej/średniej mocy kuchenki.
3. Pozostałą ilość ryżu (50 g) gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
4. Cebulę i czosnek blendujemy na gładko (można zetrzeć też na tarce o drobnych oczkach lub posiekać na gładko w minimalakserze)
5. Do mięsa dodajemy ugotowany ryż, cebulę z czosnkiem, dużą garść (damską) posiekanej kapusty, przyprawy i dobrze wyrabiamy ręką.
6. Tworzymy niezbyt duże, podłużne pulpety (na kształt gołąbków) i układamy w garnku w gotującej się passacie.
7. Gotujemy 25 minut na średniej mocy kuchenki pod częściowym przykryciem. Podajemy z ulubionymi warzywami oraz z ziemniakami, kaszą, makaronem czy ryżem.
Uwagi:- Takie leniwe gołąbki jak najbardziej możemy podać od początku rozszerzania diety dziecka. Warto wtedy zadbać, aby kapusta była drobno posiekana, a sos z kapustą przed wrzuceniem pulpetów gotował się jeszcze dłużej, aby kapusta mogła odpowiednio zmięknąć.
- Z tej porcji składników wychodzi ok. 10 gołąbków.
09.05.23
Zobacz także:
Jemy Razem, Czyli Jak Jeść Razem z Niemowlakiem od Początku Rozszerzania Diety: Praktyczne Wskazówki
Jemy razem - czyli praktyczne wskazówki jak jeść razem z niemowlakiem od początku rozszerzania diety to samo! Poznaj moje sposoby i przepisy!
Kisiel domowy ze świeżych truskawek
Pyszny i zdrowy kisiel domowy ze świeżych truskawek! Ten przepis doskonale sprawdzi się zarówno dla niemowląt, jak i dla dorosłych. Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu pomysł na pyszny podwieczorek bez dodatku cukru.
Smakowite placuszki ze skyrem
Które dziecko nie kocha placków? Spróbuj tego smakowitego przepisu na proste placuszki ze skyrem. Świetny pomysł na śniadanie, podwieczorek czy na wycieczkę. Idealny posiłek dla Twojego dziecka, ale również i dla całej rodziny.
Zaobserwuj mnie na Instagramie!