Szakszuka idealna
U nas w domu jajka to podstawa i jemy je w różnych formach. Jednak to szakszuka zdecydowanie góruje nad innymi jajecznymi daniami. To nasze tradycyjne niedzielne śniadanie, ale i na obiedzie czasami zagości. Tak! Szakszuka idealnie nadaje się również na obiad, chociaż głównie kojarzyć możecie ją ze śniadaniem. Zamiast zwykłego sadzonego jaja z ziemniakami, proponuję Ci spróbować na obiad szakszuki z kaszą gryczaną i dodatkową porcją ulubionych warzyw. Jak dla mnie niebo w gębie! Szybko, prosto, pysznie i zdrowo! Czego chcieć więcej?!
Jaja to produkt gęsty odżywczo bogaty w wiele witamin, minerałów i aminokwasów. Jest to bardzo wartościowy produkt, który powinien na stałe zagościć w Waszej diecie, jeśli tylko dobrze je tolerujecie. Jajka możecie podawać już od początku rozszerzania diety dziecka. Należy jednak pamiętać, że jest to produkt alergizujący, więc po pierwszym podaniu obserwujemy dziecko, czy nie ma żadnych niepożądanych objawów. Ważne jest też to, że do około 2 lat pilnujemy żeby jajko było dobrze ścięte.
Jeśli zastanawiasz się jak podać jajka niemowlakowi to zapraszam Cię również do przepisu jajka dla niemowlaka.
Te przepiękne ręcznie wykonane ceramiczne naczynia znajdziecie na elling.pl
Lista składników:
2 średniej wielkości pomidory (około 300 gramów)
1 malutki ząbek czosnku
kawałek papryki (grubszy pasek)
4 jaja
przyprawy: szczypta gałki muszkatołowej, około ¼ małej łyżeczki kuminu (taka większa szczypta), szczypta ostrej papryki lub chilli, szczypta pieprzu, 1 łyżeczka słodkiej papryki, sól dla starszych
masło klarowane
Wykonanie:
1. Pomidory polewamy wrzątkiem w celu zdjęcia z nich skórki i kroimy w kostkę.
2. Paprykę kroimy w małą kosteczkę (ja obieram ją ze skórki).
3. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane i podsmażamy chwilkę czosnek przeciśnięty przez praskę z przyprawami (oprócz soli jeżeli używacie).
4. Dodajemy pomidory oraz paprykę i gotujemy chwilę bez przykrycia, aż pomidory lekko zmiękną i odparuje nieco wody.
5. Robimy łopatką takie dziurki na patelni w pomidorach i wbijamy w nie jajka.
6. Dusimy pod przykryciem do ścięcia jajek tak mocno jak lubimy.
Uwagi:
- Porcja jaką tu proponuję jest dla mamy i dziecka.
- Jeśli robicie tę potrawę dla niemowlaka nie musicie podsmażać, wystarczy tylko wszystko dusić. W takiej postaci możecie szakszuke podawać od początku rozszerzania diety. Trzeba tylko pamiętać żeby jajko było dobrze ścięte.
30.08.22
Zobacz także:
Prosty i smaczny domowy chleb gryczany
Szukasz przepisu na domowy, zdrowy chleb? Sprawdź ten przepis na prosty w wykonaniu bezglutenowy, domowy chleb gryczany.
Piernikowe ciasteczka bez cukru
Proste, szybkie, pyszne i bez dodatku cukru ciasteczka piernikowe, które zrobisz ze swoim dzieckiem. Jeśli Ty też chcesz zrobić swoje świąteczne ciasteczka i chcesz, żeby nie tylko były pyszne, ale i zdrowe, to to coś dla Ciebie.
Smakowite placuszki ze skyrem
Które dziecko nie kocha placków? Spróbuj tego smakowitego przepisu na proste placuszki ze skyrem. Świetny pomysł na śniadanie, podwieczorek czy na wycieczkę. Idealny posiłek dla Twojego dziecka, ale również i dla całej rodziny.
Zaobserwuj mnie na Instagramie!