Przepyszna potrawa z dynią i kurczakiem
Potrawa z dynią i kurczakiem, na którą przepis znajdziecie poniżej, jest przepyszna i prosta w przyrządzeniu. Może nie jest to jakieś turbo szybkie danie w 15 minut, ale nie wymaga od nas dużego wysiłku. Zachęcam Cię, więc do przetestowania tego przepisu. Mi najbardziej smakuje z ryżem, ale możesz podać tę potrawę również z kaszą, makaronem czy ziemniakami. Tak jak lubisz. Świetnie smakuje w towarzystwie ogórków kiszonych. Taka porcja starcza dla mojej trzyosobowej rodziny na dwa obiady.
Kiedyś dyni w ogóle nie było w mojej kuchni. Nie to, że jej nie lubiłam, ale po prostu jakoś nie było mi do niej po drodze. Oczywiście to się zmieniło jak zaczęłam rozszerzać dietę córce. Obecnie obie bardzo dynię lubimy. Teraz, jako, że sezon się rozpoczął to oczywiście będziemy korzystać, także będę przygotowywać więcej potraw z dynią i Was również do tego zachęcam.
Dlaczego potrawa z dynią to dobry pomysł? Dynia jest bogactwem witamin, między innymi witaminy A, C, E, kwasu foliowego, a także minerałów takich jak chociażby potas, magnez, cynk czy wapń. Wpływa korzystnie na nasze zdrowie. Ma między innymi korzystny wpływ na wzrok oraz skórę. Ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Może wpływać na poprawę działania naszego układu odpornościowego.
Ta piękna ceramika ze zdjęcia pochodzi z elling.pl
Bibliografia:
Lista składników:
pierś z kurczaka ok. 400 g
2 średniej wielkości marchewki
1 średnia cebula
1 duży ząbek czosnku
jogurt naturalny 200 g (kupuję w Lidlu marki Pilos)
0,5 małej dyni hokkaido (wyszło mi 260 g po obraniu) cała ważyła ok. 1 kilograma
1 duża cukinia lub dwie małe ok. 400 g
przyprawy: 1 łyżka słodkiej papryki, 1 łyżka czosnku niedźwiedziego, pieprz biały (może być czarny) wedle uznania, większa szczypta kurkumy, opcjonalnie szczypta imbiru, sól dla starszych
oliwa z oliwek lub inny tłuszcz
Wykonanie:
1. Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy pieprzem (jeśli chcemy posolić mięso to robimy to tuż przed smażeniem), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, wkładamy do miski po czym dodajemy jogurt i mieszamy. Zostawiamy go w lodówce, najlepiej na całą noc.
2. Kroimy warzywa: dynię obieramy i kroimy w niewielką kostkę, marchew w plastry, cukinię w niewielką kostkę (nie obieram ze skórki), cebulę w drobną kostkę.
3. Na rozgrzanej patelni podsmażamy chwilę cebulę po czym dodajemy resztę warzyw. Podlewamy wodą, dodajemy przyprawy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości warzyw - ok. 50-60 minut (w trakcie duszenia 2-3 razy mieszamy warzywa).
4. W międzyczasie smażymy kurczaka na dobrze rozgrzanej patelni kilka minut (ok. 2 min na stronę) na dużym ogniu.
5. Na koniec dodajemy kurczaka do warzyw i całość dobrze mieszamy.
Uwagi:- Jeśli chcesz podać danie niemowlakowi pomiń smażenie. W takim przypadku smażonego kurczaka możesz zamienić na pulpeciki lub inne mięso gotowane/duszone. Możesz także podać sos z dodatkiem ciecierzycy lub soczewicy.
28.09.22
Zobacz także:
Najlepszy domowy kisiel mango-ananas
Sprawdź przepis na ten pyszny domowy kisiel! Jest banalnie prosty w wykonaniu, a do tego bije na głowę te gotowce ze sklepu. Taki domowy kisiel jest zdrowszą opcją od tych paczkowanych, a robi się go tylko chwilę dłużej. Wersja smakowa, którą Ci tu proponuje jest moim zdaniem najsmaczniejsza ze wszystkich, które jadłam. Domowy kisiel to super pomysł na podwieczorek, deser czy przekąskę dla niemowlaka, starszaka i całej rodziny.
Gofrownica – niezbędny sprzęt w Twojej kuchni
Jeśli zastanawiasz się jaką gofrownicę wybrać i czy to niezbędny sprzęt w Twojej kuchni to zapraszam Cię do wpisu!
Prosta pomidorowa dla niemowlaka, dziecka i dorosłego
Prosta i pyszna pomidorowa dla niemowlaka, dziecka, a także dorosłego. Bardzo prosty przepis, który będzie odpowiedni dla całej rodziny! Z ryżem, makaronem a może kluseczkami? Z czym ją zjecie?
Zaobserwuj mnie na Instagramie!