Zupa z pieczonych warzyw
Ta zupa z pieczonych warzyw nada się zarówno dla niemowlaka jak i dorosłego. Jest przepyszna! Koniecznie musicie jej spróbować. Wyśmienicie smakuje z groszkiem ptysiowym (groszek z czystym składem znajdziesz u mnie w sklepie <TU>). Zupka jest bardzo aromatyczna dzięki pieczeniu warzyw. Jest to też świetny sposób, aby wzbogacić naszą dietę w większą ilość warzyw.
Przepis na przepyszny rosół/bulion długo gotowany, a także zupę z pieczonej cukinii znajdziesz w moim e-booku Jemy razem. Zapisując się na mój newsletter otrzymasz kod rabatowy w wysokości 10% na wszystkie moje e-booki!
Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne, zdrowe i zarazem szybkie w przygotowaniu zupy dla niemowlaka lub dla całej rodziny, to koniecznie wypróbuj mojego przepisu na zupę pomidorową.
🎉🎉🎉 Wszystkie przepisy z mojego bloga, w tym ten, są już dostępne w naszej najnowszej aplikacji mobilnej Mamo! Co dziś jemy?. 🤩
Oprócz przepisów w aplikacji znajdziesz wiele funkcji, które ułatwią Ci planowanie posiłków i pomogą w zdrowym żywieniu Twojego dziecka oraz całej rodziny. 👨👩👦
Sprawdź i przekonaj się, że gotowanie może być łatwiejsze i przyjemniejsze! 👩🍳
🎉🎉🎉 Dowiedz się więcej o aplikacji tu: https://mamocodzisjemy.pl/aplikacja-mobilna/#packages
Lista składników:
1 litr bulionu
papryka czerwona (ok. 220 g)
2 większe ziemniaki (ok. 350 g)
kawałek cukinii (ok. 100 g)
duża marchew (ok. 150 g)
3 łyżki oliwy z oliwek lub innego tłuszczu
Wykonanie:
1. Piekarnik włączamy i ustawiamy funkcja góra-dół na 180 stopni.
2. Przygotowujemy warzywa: bataty i ziemniaki obieramy i kroimy w kształt grubszych frytek, z papryki wycinamy gniazdo i kroimy na cztery, cukinię kroimy w grubsze plastry, marchewkę obieramy i również kroimy w plastry. Gotowe warzywa wkładamy do miski, dodajemy oliwę oraz przyprawy i dobrze mieszamy.
3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy warzywa równomiernie (paprykę skórką do dołu) i pieczemy 20 minut, następnie przełączamy na termoobieg i pieczemy jeszcze 10 min lub do miękkości warzyw.
4. Bulion podgrzewamy w garnku, a po upieczeniu, dodajemy warzywa (z papryki po upieczeniu zdejmujemy skórkę).
5. Całość blendujemy na gładko, a jeśli jest potrzeba to doprawiamy solą i pieprzem według preferencji.
6. Podajemy z ulubionymi dodatkami - u nas to groszek ptysiowy owsiany bez dodatku cukru.
Uwagi:
- Zupkę można podawać od początku rozszerzania diety - pomiń sól, posól Wasze porcje na talerzach.
- Polecam Ci gotować duży garnek rosołu/bulionu i mrozić w dedykowanych woreczkach do mrożenia. Dzięki temu później zrobienie odżywczej zupy zajmuje chwilę.
28.11.23
Zobacz także:
Świetny pomysł na śniadanie dla dziecka, czyli pyszny i zdrowy omlet paprykowy
Świetny pomysł na śniadanie dla dziecka, a także dla całej rodziny, czyli pyszny i zdrowy omlet paprykowy! Jeśli znudziła się Wam zwykła jajecznica, to czas przetestować ten pyszny omlet. Jak zawsze szybko, prosto i smacznie, a do tego zdrowo! Zapraszam! :)
Pyszne gołąbki bez zawijania dla całej rodziny
Pyszne gołąbki bez zawijania dla całej rodziny to danie, które Twoje dziecko pokocha! Przepyszny, szybki i prosty w wykonaniu obiad. Spróbuj już dziś!
Szakszuka idealna
Nie masz pomysłu na śniadanie dla rodziny? Sprawdź koniecznie przepis na moją ulubioną szakszuke. Idealne proste, smaczne i zdrowe śniadanie, a także świetny pomysł na obiad!
Zaobserwuj mnie na Instagramie!


POPRZEDNI WPIS





