Piernikowe ciasteczka bez cukru

Przepis na te niezwykle proste i smaczne ciasteczka bez cukru pochodzi ze strony www.helpa.pl.
Jeżeli chodzi o wypieki ciast, ciasteczek to bardzo rzadko to robię. Jednak kiedy zobaczyłam ten przepis i to jaki jest prosty, nie było wyjścia, musiałam ich spróbować. Okazało się, że rzeczywiście są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Twoje dziecko śmiało może pomóc Ci w kuchni w ich przygotowaniu! Moja 2,5 letnia córka Laura bardzo chętnie pomagała. Szczególnie podobało jej się wyjadanie "lukru", który przygotowałam do ciasteczek oraz liofilizowanych truskawek do dekoracji- zjadła je wszystkie! Na zdrowy i pyszny "lukier" przepis znajdziesz poniżej w uwagach. Ciasteczka udekorowałyśmy dodatkowo komosą ekspandowaną. Do dekoracji możesz użyć dowolnych owoców liofilizowanych w kawałkach, grysiku czy proszku oraz różnego rodzaju zbóż ekspandowanych.
Dotychczas zrobiłam dwie wersje tych ciasteczek. Jedna była z kaszką owsianą z daktylami i szpinakiem a druga z sezonową kaszką piernikową. Jeszcze nie próbowałam, ale jestem pewna, że z kaszką orkiszowo-owsianą z daktylami i kakao też wyjdą pyszne. Jadłam ją gotowaną i była bardzo smaczna, więc i do ciastek się idealnie nada- na pewno będę testowała.
Takie ciasteczka bez cukru z wykorzystaniem kaszek to świetny pomysł na zdrowsze łakocie dla dziecka, ale i dla dorosłych. Mojemu mężowi bardzo zasmakowały mimo, że nie są słodkie i już pyta się kiedy znowu robię.
A jeśli szukasz innych zdrowszych deserów dla dziecka (i nie tylko) to koniecznie spróbuj tych pysznych babeczek jabłkowo-marchewkowych.
Lista składników:
1 opakowanie 200 g do wyboru: kaszki piernikowej/kaszki owsianej ze szpinakiem i daktylami/kaszki orkiszowo-owsianej z kakao i daktylami
1 jajko
100 gramów masła
opcjonalnie dla większej słodyczy 1 łyżeczka sproszkowanych daktyli/miodu (dla starszych)
Wykonanie:
1. Do dużej miski wsypujemy kaszkę, dodajemy pokrojone na małe kawałeczki masło i wbijamy jajko.
2. Szybko zagniatamy kruche ciasto (gdyby bardzo się kleiło – dodajemy jeszcze odrobinę dowolnej kaszki, a przed wałkowaniem ciasto możemy chwilę schłodzić w lodówce).
3. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Pieczemy w nagrzanym do 180 ℃ piekarniku w termoobiegu do lekkiego zrumienienia, ok. 8 minut.
Uwagi:- Do ciasteczek możesz zrobić super prosty, przepyszny i zdrowy "lukier": rozpuść 4 łyżeczki oleju kokosowego i wymieszaj z 4 czubatymi łyżeczkami sproszkowanych owoców liofilizowanych.
- Możesz użyć innej dowolnej kaszki i samodzielnie dodać przyprawy.
14.12.22
Zobacz także:
Kakaowe kulki daktylowe
Nie dość, że pyszne to jeszcze zdrowe! Oczywiście daktyle zawierają w sobie sporo cukru, więc mimo wszystko traktujemy…
Smakowite placuszki z cukinii i marchewki
Pyszne placuszki z cukinii i marchewki dla całej rodziny. Świetnie nadają się praktycznie na każdy posiłek. Są proste i szybkie w przygotowaniu.
Rewelacyjne owocowe placuszki biszkopty bez cukru
Rewelacyjne placuszki biszkoptowe, które podbiły mojego Instagrama. Są przepyszne i mega proste w przygotowaniu. Bez nabiału. Idealne na przekąskę, podwieczorek, w podróż czy na śniadanie. Koniecznie spróbuj! Uwielbia je cała nasza rodzina.
Zaobserwuj mnie na Instagramie!